«Τραμ 83» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Τραμ 83

Μετάφραση:
Ρίτα Κολαΐτη

Τραμ 83
ebook
  • ISBN: 978-960-03-6291-6
  • epub logoePUB
  • σελ. 224
  • 18 Ιουνίου 2018
  • Μη διαθέσιμο

Περίληψη

Σε μια αφρικανική πόλη, που θα μπορούσε να είναι η Κινσάσα ή το Λουμπουμπάσι, καταφθάνουν τουρίστες κάθε γλώσσας και φυλής. Ένα πράγμα τους ενδιαφέρει μόνο: να εκμεταλλευτούν τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Τη μέρα δουλεύουν γι’ αυτό και, μόλις σκοτεινιάσει, τρέχουν στο μοναδικό μπαρ της περιοχής για να πιουν, να χορέψουν και να ξεδώσουν. Ακριβώς εκεί, στο Τραμ 83, συγκεντρώνονται οι απόβλητοι της κοινωνίας: πρώην παιδιά-στρατιώτες, ανήλικες πόρνες, περιφερόμενοι φοιτητές, ανύπαντρες μητέρες, μαθητευόμενοι μάγοι. Ο Λισιέν, επαγγελματίας συγγραφέας που ξεγλιστράει διαρκώς απ’ τους εκβιασμούς και τη λογοκρισία, ένας άνθρωπος που θέλει μονάχα να γράφει και να είναι έντιμος, καταφεύγει εκεί χάρη στη βοήθεια του Ρέκβιεμ, ενός νεαρού φίλου του που επιβιώνει κυρίως απ’ τις κλοπές και τις απάτες. Γύρω τους κυκλοφορούν ύποπτες φιγούρες και όμορφα κορίτσια, απόμαχοι και δραπέτες, κερδοσκόποι και χαφιέδες ενός ανύπαρκτου κράτους. Το πρώτο μυθιστόρημα του Φιστόν Μουαντζά Μουζιλά είναι μελωδικό και ποιητικό, μια νευρώδης κατάδυση στη γλώσσα και τον δυναμισμό μιας αλλόκοτης χώρας, μια παραισθητική και γεμάτη χιούμορ λαίλαπα όπου σε κάθε φράση αντηχεί ο παλμός μιας αχαλίνωτης επιθυμίας για ζωή.

 

«Το βιβλίο του Φιστόν Μουαντζά Μουζιλά μας φέρνει στο νου πίνακες του Ιερώνυμου Μπος»

Le Monde Des Livres


«Ο Φιστόν Μουαντζά Μουζιλά επινοεί “τη λογοτεχνία-ατμομηχανή”, ένα είδος “θεατρικής αφήγησης”, και μετατρέπει το πρώτο του μυθιστόρημα σε μανιφέστο σπαρακτικής ποιητικής πρόζας, ένα κράμα Εμέ Σεζέρ και Μπορίς Βιαν»

Le Nouvel Observateur

 

«Το Τραμ 83 είναι μια ραψωδία. Ένα ξέφρενο σολάρισμα σαξόφωνου που κρατάει το τέμπο των συγκρούσεων στην Αφρική»

Libération

 

«Προσοχή, κομήτης! Το Τραμ 83 μάς παρασέρνει όπως ένα κομμάτι του Κολτρέιν και δεν μας αφήνει ποτέ πια!»

Rolling Stone

Βιογραφικά στοιχεία

Φιστόν Μουαντζά Μουζιλά

Ο Φιστόν Μουαντζά Μουζιλά γεννήθηκε το 1981 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στο Λουμπουμπάσι. Εκεί πήγε σε καθολικό σχολείο και αργότερα σπούδασε στο πανεπιστήμιο της πόλης. Σήμερα ζει και συνεχίζει την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία στο Γκρατς της Αυστρίας. Γράφει στη μητρική του γλώσσα που είναι τα γαλλικά και συχνά μεταφράζει ο ίδιος τον εαυτό του στα γερμανικά. Ασχολείται με την ποίηση, την πεζογραφία, τη δραματουργία αλλά και τη μουσική με ποικίλους τρόπους. Ο ίδιος λέει ότι συνθέτει τα πολιτικά και κοινωνικά του κείμενα «σαν ένας μουσικός της τζαζ, σαν ένας σαξοφωνίστας». Επιπλέον, στοχεύει στην αποτύπωση μιας «γεωγραφίας της πείνας», πείνα για ειρήνη, ελευθερία και ψωμί στην πατρίδα του. Με το Τραμ 83 έκανε το επίσημο ντεμπούτο του στη λογοτεχνία. Το μυθιστόρημα κυκλοφόρησε στη Γαλλία το 2014 και επαινέθηκε από την κριτική. Έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία. Το 2016 ήταν υποψήφιο για το Διεθνές Βραβείο Booker.
Βιβλιογραφία

  • Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν:
  • Τραμ 83, 2018
  • Τραμ 83, 2018