«Ιδέες της σκληρότητας και της καλοσύνης» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ιδέες της σκληρότητας και της καλοσύνης

Εθνικισμός, σοσιαλισμός, ρατσισμός (1897-1922)

Βραβεία
  • 2018 ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ»
Ιδέες της σκληρότητας και της καλοσύνης
  • ISBN: 978-960-03-6272-5
  • σελ. 320
  • 16 Νοεμβρίου 2017
  • € 19,08

Περίληψη

Στα τέλη του 19ου αιώνα εισβάλλουν και ευδοκιμούν σε μιαν ηττημένη και ταπεινωμένη Ελλάδα οι νέες ιδέες της σκληρότητας: οι αφορισμοί του Φρειδερίκου Νίτσε για τη δύναμη, τα δόγματα του κοινωνικού δαρβινισμού για το δικαίωμα του ισχυρού να υποτάσσει τους ανίσχυρους, και οι εμπνευσμένες από τον Joseph Arthur Comte de Gobineau και τον Huston Stewart Chamberlain φυλετικές και ευγονικές θεωρίες. Κατά τη διάρκεια της εικοσιπενταετίας ανάμεσα στους δύο ανυπολόγιστους σε καταστροφές πολέμους (1897-1922), κορυφώνεται το δημοτικιστικό κίνημα, αναζωπυρώνεται η Μεγάλη Ιδέα, αναβιώνει ο μεσσιανισμός, εκδηλώνεται ο εθνικός διχασμός και αναλαμβάνονται σταυροφορίες για την ανόρθωση της χώρας, την κάθαρση και την αναγέννηση τόσο της πολιτικής όσο και της πνευματικής ζωής. Πρόκειται για μια περίοδο, με άλλα λόγια, δοκιμασίας και μεγάλων ιδεολογικών αναμετρήσεων. Το βιβλίο αυτό εντάσσεται στο σχετικά ανεξερεύνητο –στην ελληνική βιβλιογραφία– πεδίο της ιστορίας των ιδεών και εστιάζει στις σημαντικότερες ιδεολογίες της εποχής: τον εθνικισμό, τον σοσιαλισμό και τον ρατσισμό.

Βιογραφικά στοιχεία

Παντελής Βουτουρής

Ο Παντελής Βουτουρής είναι καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας. Γεννήθηκε το 1956 και είναι διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δίδαξε νεοελληνική φιλολογία στις Φιλοσοφικές Σχολές των Πανεπιστημίων Κρήτης (1991-1993) και Κύπρου (1993 μέχρι σήμερα). Δημοσίευσε βιβλία και μελέτες (σε περιοδικά ή σύμμεικτους τόμους) για τη νεοελληνική λογοτεχνία, την κριτική και την ιστορία των ιδεών. 

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν: H συνοχή του τοπίου. Eισαγωγή στην ποιητική του Aνδρέα Eμπειρίκου (1997),  Αγαπημένε μου Ζαρατούστρα. Παλαμάς – Νίτσε (2006), καθώς και ο συλλογικός τόμος Ο ελληνισμός στον 19ο αιώνα. Ιδεολογικές και αισθητικές αναζητήσεις (2006), με επιμέλεια των Παντελή Βουτουρή και Γιώργου Γεωργή.
Βιβλιογραφία