«Ο κήπος του Θεού» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο κήπος του Θεού

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Ινώ Βαν Ντάικ-Μπαλτά

Ο κήπος του Θεού
  • ISBN: 978-960-03-6244-2
  • σελ. 464
  • 30 Οκτωβρίου 2017
  • € 19,08

Περίληψη

Ο Γιαν Σίμπελινκ έχει δημιουργήσει πλήθος χαρακτήρων στη διάρκεια της λογοτεχνικής του καριέρας. Ποτέ όμως δεν έφτασε τόσο κοντά στις δικές του ρίζες όσο με τούτο το βιβλίο. «Πάντα φοβόμουν να διηγηθώ ολόκληρη την ιστορία» είχε γράψει ο ίδιος σε μια επιστολή προς τον εκδότη του. Εννοούσε τον σταδιακό πλην αναπότρεπτο κατήφορο ενός άντρα που βρήκε καταφύγιο στον πιο μαύρο καλβινισμό καθώς επίσης τον πόνο και τη στενοχώρια που προκάλεσε στους οικείους του. Εκείνος ο μειλίχιος άντρας, με τα λαβωμένα νιάτα, ήταν ο πατέρας του. Ο Χανς Σίβες, ο κεντρικός ήρωας στο μυθιστόρημα Ο κήπος του Θεού, σε μια αποφασιστική καμπή της ενήλικης ζωής του, βιώνει μια βαθιά μεταφυσική εμπειρία: είναι πεπεισμένος πως –για μια σύντομη, σημαδιακή στιγμή– βρέθηκε σε άμεση επικοινωνία με τον Θεό. Στην προσπάθειά του να δώσει νόημα στην καθημερινότητα ώστε να εξασφαλίσει την πολυπόθητη αιωνιότητα, χάνει τον έλεγχο του εαυτού του και την επαφή με όσους τον αγαπούν, τη γυναίκα του και τους γιους του. Ο Ολλανδός συγγραφέας αφηγείται μια καθηλωτική ιστορία θρησκευτικής μανίας από τη δεκαετία του ’30, αλλά η σκοτεινή διολίσθηση στον εξτρεμισμό είναι διαχρονική.

«Στην ολλανδική γλώσσα δεν διαβάσαμε ποτέ ένα μυθιστόρημα τόσο καθαρό, τόσο καλογραμμένο... Αξίζει όλα τα λογοτεχνικά βραβεία που θα απονεμηθούν φέτος...» 

Vrij Nederland

 

«Ένα πραγματικά επιβλητικό μυθιστόρημα... Όποιος το διαβάσει και είναι άνθρωπος θα νιώσει έναν κόμπο στον λαιμό...» 

Elsevier 

 

«Αποτυπώνει συγκλονιστικά την αποπνικτική ατμόσφαιρα του άκαμπτου δογματισμού». 

Brabantsdagblad

 

«Με τον αριστοτεχνικό Κήπο του Θεού ο Γιαν Σίμπελινκ ξεπέρασε τον εαυτό του».

Noordhollands Dagblad

 

«Ένας μνημειώδης φόρος τιμής από τον συγγραφέα στον πατέρα του».

De Volkskrant

Βιογραφικά στοιχεία

Γιαν Σίμπελινκ

O Γιαν Σίμπελινκ γεννήθηκε το 1938 και μεγάλωσε μέσα στο προτεσταντικό περιβάλλον της Βελπ, όπου ο πατέρας του διατηρούσε ένα μικρό φυτώριο. Σπούδασε γαλλική φιλολογία και δίδαξε ως καθηγητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση επί σειρά ετών. Ασχολήθηκε συστηματικά με την «παρακμιακή» λογοτεχνία του 19ου αιώνα, πιο συγκεκριμένα με το έργο του Joris-Karl Huysmans, του οποίου το μυθιστόρημα À rebours μετέφρασε στα ολλανδικά. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1975 και έκτοτε έχει δημοσιεύσει πολλά μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων, δοκίμια και κριτικά κείμενα. Με το μυθιστόρημά του Ο κήπος του Θεού (2005, πρωτότυπος τίτλος: Knielen op een bed violen) άγγιξε ένα πρωτόγνωρα μεγάλο κοινό και προκάλεσε αίσθηση. Το βιβλίο, εμπνευσμένο από την παιδική του ηλικία, απέσπασε το κορυφαίο λογοτεχνικό βραβείο της ίδιας χρονιάς στις Κάτω Χώρες (AKO Literatuurprijs) και έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 600.000 αντίτυπα, μια σπάνια εκδοτική και εμπορική επιτυχία. Επίσης, το 2016 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο.