«Γυναίκα από μελάνι» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Γυναίκα από μελάνι

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Βασιλική Κνήτου

Γυναίκα από μελάνι
  • ISBN: 978-960-03-6240-4
  • σελ. 336
  • 30 Οκτωβρίου 2017
  • € 16,96

Περίληψη

Το 1904 δύο νεαροί από τη Λίμα, ο Χοσέ Γκάλβες και ο Κάρλος Ροδρίγες, θέλοντας να αποκτήσουν υπογεγραμμένες ποιητικές συλλογές του αγαπημένου τους ποιητή, του Χουάν Ραμόν Χιμένεθ, αποφάσισαν να του γράψουν παριστάνοντας μια νεαρή θαυμάστριά του, τη Χεορχίνα Ούμπνερ. Το αποτέλεσμα αυτής της καλοστημένης λογοτεχνικής φάρσας ήταν μια μακροχρόνια αλληλογραφία που θα οδηγούσε τελικά τον νομπελίστα ποιητή να ερωτευτεί την κοπέλα-φάντασμα. Βασιζόμενος σε μια πραγματική ιστορία, ο Χουάν Γκόμεθ Μπάρθενα επιχειρεί μια ευφάνταστη ανάπλαση των γεγονότων. Γινόμαστε μάρτυρες του αθώου πείσματος των μαθητευόμενων ποιητών οι οποίοι, έχοντας συνείδηση της μετριότητας των πρώτων πονημάτων τους, αποφασίζουν να δημιουργήσουν την τέλεια μούσα για το είδωλό τους, εκείνη που θα του εμπνεύσει τους καλύτερους στίχους. Μεταφερόμαστε στο Περού των αρχών του περασμένου αιώνα, από τις σοφίτες της επίπλαστης μποέμικης ζωής των αριστοκρατών του ως τα πορνεία των φτωχών ή την προβλήτα όπου έπεσαν νεκροί οι πρώτοι εργάτες-αγωνιστές. Και σιγά σιγά παρακολουθούμε επίσης τη γέννηση μιας ηρωίδας που θα ξυπνήσει τα πάθη και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, μέχρι να γίνει, αυτή η Γυναίκα από μελάνι, η αληθινή πρωταγωνίστρια αυτού του υπέροχου μυθιστορήματος.

 

«Ο Χουάν Γκόμεθ Μπάρθενα προσεγγίζει πολύ σοβαρά ζητήματα και συγχρόνως μας διδάσκει πώς πρέπει να αφηγούμαστε μια ιστορία που συνδυάζει στοιχεία κωμωδίας, τραγωδίας και ηθογραφίας. Το ύφος του είναι καταπληκτικό, ξέρει πώς να μας πει τα πράγματα με πρωτοτυπία, με ένταση, με ρυθμό». 

El Cultural  

 

«Με τη Γυναίκα από μελάνι ο Χουάν Γκόμεθ Μπάρθενα παρουσιάζεται ως ένας από τους πλέον ταλαντούχους συγγραφείς της χώρας μας... Οι σελίδες του αποπνέουν δύναμη, μια απεριόριστη ικανότητα για επιδέξιους λογοτεχνικούς χειρισμούς...»

Revista de Letras  

 

«Ο Χουάν Γκόμεθ Μπάρθενα παίζει με το κομμάτι της πραγματικότητας που πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε μέσω της ιστορίας και το μεταμορφώνει σε λογοτεχνία... Ένα μυθιστόρημα άριστα δομημένο που διατηρεί έναν υπαινικτικό τόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της αφήγησης και αποδεικνύει την αγάπη του συγγραφέα για τη λογοτεχνία».

Otro Lunes 

 

«Όσοι πιστεύουν ότι η πραγματικότητα και η φαντασία δεν μπερδεύονται ποτέ η μία με την άλλη, πρέπει να διαβάσουν τη Γυναίκα από μελάνι, επειδή ακριβώς περιγράφει πώς η φαντασία μπορεί να ταράζει την πραγματικότητα και πώς ένα επινοημένο πρόσωπο μπορεί να βαραίνει στον πραγματικό κόσμο περισσότερο απ’ τους υπαρκτούς ανθρώπους».

Literaturas.com 

Βιογραφικά στοιχεία

Χουάν Γκόμεθ Μπάρθενα

Ο Χουάν Γκόμεθ Μπάρθενα γεννήθηκε το 1984 στο Σανταντέρ. Σπούδασε Θεωρία της Λογοτεχνίας και Συγκριτική Λογοτεχνία, Ιστορία και Φιλοσοφία, στο Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης και στο Εθνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (UNED). Η συλλογή διηγημάτων του Αυτοί που κοιμούνται (Los que duermen, Salto de Página, 2012) ήταν ένα από τα σημαντικότερα πρωτόλεια έργα εκείνης της χρονιάς σύμφωνα το El Cultural και ο ίδιος βραβεύτηκε με το Tormenta ως ο καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας. Ως κριτικός συντόνισε και προλόγισε την ανθολογία της σύγχρονης ισπανικής λογοτεχνίας Bajo treinta (Salto de Página, 2013). Το 2014 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα Γυναίκα από μελάνι (πρωτότυπος τίτλος: El cielo de Lima, Salto de Página) με το οποίο απέσπασε επαίνους και τα Βραβεία Λογοτεχνίας Ojo Crítico 2014 και Ciudad de Alcalá 2015. Το βιβλίο αυτό έχει μεταφραστεί ήδη στα αγγλικά, τα γερμανικά, τα ιταλικά και τα πορτογαλικά. To 2017 εκδόθηκε η νουβέλα του Kanada από τον οίκο Sexto Piso.