«Κατάδυση» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Κατάδυση

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

Κατάδυση
  • ISBN: 978-960-03-6238-1
  • σελ. 480
  • 16 Οκτωβρίου 2017
  • € 21,20

Περίληψη

Τον Σεπτέμβριο του 1984, στο Ξενοδοχείο «Γκραντ» της παραθαλάσσιας πόλης του Μπράιτον, στην Αγγλία, τοποθετήθηκε μια ωρολογιακή βόμβα. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε προγραμματιστεί να εκραγεί σε είκοσι τέσσερις μέρες, όταν στο ξενοδοχείο θα βρίσκονταν η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας και ολόκληρο το υπουργικό της συμβούλιο. Ο Τζόναθαν Λη μάς οδηγεί στα άδυτα της παράτολμης αυτής δολοφονικής απόπειρας, μιας πράξης βίας με παγκόσμιο αντίκτυπο, πλάθοντας ταυτόχρονα ορισμένους αλησμόνητους χαρακτήρες. Η αφήγηση, όπου συνυφαίνονται με δεξιοτεχνία πραγματικά και φανταστικά γεγονότα, καθώς και το κωμικό και το τραγικό, κινείται ανάμεσα στον νεαρό Νταν, μέλος του IRA, ειδικό στα εκρηκτικά, στον Μους, πρώην φέρελπι υπεραθλητή και νυν υποδιευθυντή του ξενοδοχείου, και στη Φρέγια, την έφηβη κόρη του, η οποία προσπαθεί να αποφασίσει τι θα κάνει μετά το σχολείο. Μέσα σε τέσσερις μόλις βδομάδες, καθώς η μέρα άφιξης της πρωθυπουργού πλησιάζει, η ζωή καθενός από τους τρεις θα αλλάξει ριζικά και οριστικά. Τολμηρό και δυνατό, ένα μυθιστόρημα γέλιου και οδύνης, η Κατάδυση διερευνά τις εσωτερικές συγκρούσεις, τις προτεραιότητες, την ενοχή και τη μεταμέλεια, και πάνω απ’ όλα το πώς μπορεί το άτομο να γίνει το νερό στο μύλο της Ιστορίας.

 

«Ένα αριστοτεχνικό μυθιστόρημα... Στις καλύτερες στιγμές του –που είναι πολλές– ο Λη επιδεικνύει ένα μεταφυσικό χιούμορ και μια λεκτική επινοητικότητα επιπέδου Μάρτιν Έιμις... Η τελευταία, σχεδόν ψιθυριστή φράση σχετικά με το λουτρό αίματος που προκάλεσε η βομβιστική επίθεση θα αποτελεί στο εξής μια από τις πιο συγκλονιστικές παρατηρήσεις που έχουν γίνει ποτέ σχετικά με την τρομοκρατία». 

ΤΟΜΑΣ ΜΑΛΟΝ, The New Yorker

 

«Συγκλονιστικό... Εμπνευσμένο... Επενδύουμε τόσο πολλά και σύνθετα συναισθήματα στους χαρακτήρες του Λη, ώστε χρειάζεται ασκητική πειθαρχία για να μη σπεύσεις πρόωρα να δεις το τέλος του βιβλίου. Είναι εκπληκτικό το φάσμα την κατανόησης και η υψηλής ανάλυσης εικονογραφία στη γραφή του». 

ΤΖΕΝΙΦΕΡ ΣΙΝΙΟΡ, The New York Times

 

«Υψηλής ποιότητας επίτευγμα... Σε παρασύρει... Σε συγκινεί... Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί με δυναμισμό μια πρισματική γκάμα οπτικών... Το πολιτικό στοιχείο συνυφαίνεται στενά με το προσωπικό... Ο Λη βουτάει βαθιά στο μυαλό και στην καρδιά των ηρώων του, ανασύροντας τις προσωπικές στιγμές που τόσο σπάνια καταγράφει η Ιστορία». 

ΑΝΙΤΑ ΣΕΘΙ, The Observer

Βιογραφικά στοιχεία

Τζόναθαν Λη

Ο Τζόναθαν Λη γεννήθηκε το 1981 στο Σάρεϊ της Αγγλίας και σήμερα ζει στη Νέα Υόρκη, όπου εργάζεται ως αρχισυντάκτης στο περιοδικό Catapult, ενώ γράφει και για το Guernica. Έχει εργαστεί επίσης ως συντάκτης στο μηνιαίο λογοτεχνικό περιοδικό A Public Space. Εκτός από την Κατάδυση, το τρίτο του μυθιστόρημα, έχει δημοσιεύσει ακόμα το Who is Mr Satoshi? (2010) και το Joy (2012). Ο ίδιος έχει χαρακτηριστεί μία από τις σημαντικότερες νέες φωνές της βρετανικής λογοτεχνίας. Η Κατάδυση εκδόθηκε το 2015 στη Μεγάλη Βρετανία και επιλέχθηκε ως βιβλίο της χρονιάς από τις εφημερίδες Guardian, Observer και Independent on Sunday. Στις ΗΠΑ κυκλοφόρησε το 2016, με ανάλογη επιτυχία. Συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα «Ανακαλύψτε σπουδαίους νέους συγγραφείς» της Barnes & Noble και προτάθηκε στους αναγνώστες ως ένα από τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς από το Center for Fiction και τις εφημερίδες New York Times, Wall Street Journal, Washington Post και San Francisco Chronicle.