«Ο ιχνηλάτης» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο ιχνηλάτης

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Ισμήνη Ραντούλοβιτς

Ο ιχνηλάτης
  • ISBN: 978-960-03-6236-7
  • σελ. 304
  • 7 Μαΐου 2018
  • € 16,00

Περίληψη

Η είδηση του θανάτου της μητέρας του βρίσκει τον αφηγητή στη Βουδαπέστη και τον ωθεί να ξεκλειδώσει το μαύρο κουτί της μνήμης. Ο γιος αποδέχεται τούτη την κληρονομιά σαν ιχνηλάτης του παρελθόντος, σαν αρχειοφύλακας των αναμνήσεων, ακολουθώντας την πλημμυρίδα των εικόνων που κατακλύζουν το παρόν του. Στην περίπτωση αυτού του συγγραφέα όλα συνδέονται με τόπους οι οποίοι σχηματίζουν με τη σειρά τους τον χάρτη μιας ανθρώπινης διαδρομής. Ο ίδιος ανακαλεί το αγόρι που, νεοφερμένο από το Βελιγράδι στην Ίστρια, συναντά αλησμόνητες προσωπικότητες, όπως την απίστευτη Θεσσαλονικιά Λιζέτα Μπενεντέτι, που ήταν πραγματικό πρόσωπο και είχε μια συναρπαστική ζωή, ή τον Μάλεσα, που ήταν ο έμπιστος ρολογάς του Τίτο. Τα πάντα όμως συμβαίνουν υπό το αυστηρό βλέμμα της μητέρας του, από την κοσμοθεωρία της οποίας πασχίζει να απελευθερωθεί. Με τούτο το μυθιστόρημα, το πιο προσωπικό του βιβλίο, ο στιλίστας Ντράγκαν Βέλικιτς αποτίνει έναν συγκινητικό φόρο τιμής σε ό,τι καθόρισε τον ίδιο και την πατρίδα του, που δεν υπάρχει πια. Ο Ιχνηλάτης είναι το αριστούργημά του. Το 2015 απέσπασε το βραβείο ΝΙΝ, την κορυφαία λογοτεχνική διάκριση της Σερβίας.

 

«Η ενδελεχής ενδοσκόπηση του Ντράγκαν Βέλικιτς δεν συνιστά απλώς μια λογοτεχνική τακτική – πηγάζει από πιο βαθιά, η πραγματική της φύση είναι η αναζήτηση του νοήματος. Ο Ιχνηλάτης διακρίνεται για τον εξόχως προσωπικό του τόνο. Πρόκειται για μια αποκάλυψη του εαυτού. Ο συγγραφέας μένει χωρίς τη μάσκα του. Ανασυστήνει τον ίδιο τον αέρα που ανέπνεε στην παιδική του ηλικία. Ανακαλεί στη μνήμη του και ζωντανεύει τη ζεστασιά από χαμόγελα που ξεπερνούν τη διάρκεια ενός αιώνα. Ταινίες που προβάλλονται ξανά και ξανά. Αρώματα. Φωνές. Ήχοι. Αντικείμενα. Έμμονες εικόνες...»

NEBOJŠA MILENKOVIĆ, κριτικός και ιστορικός της τέχνης

 

«Πολλοί γράφουν, αλλά λίγοι είναι αυθεντικοί συγγραφείς όπως ο Βέλικιτς. Όποτε τον διαβάζουμε παραδινόμαστε στην απόλαυση της καθαρής λογοτεχνίας. Οι λέξεις του, οι προτάσεις του μας οδηγούν πάντοτε λίγο παραπέρα, όπως ακριβώς η μουσική του Τζίμι Χέντριξ».

GORČIN STOJANOVIĆ, σκηνοθέτης

 

«Ο Ιχνηλάτης μιλάει με γενναιότητα για πράγματα τα οποία προτιμάμε να αποσιωπήσουμε».

SRÐAN TEŠIN, συγγραφέας

Βιογραφικά στοιχεία

Ντράγκαν Βέλικιτς

Ο Ντράγκαν Βέλικιτς γεννήθηκε το 1953 στο Βελιγράδι, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της σερβικής πρωτεύουσας. Είναι πεζογράφος και δοκιμιογράφος, και συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων σύγχρονων συγγραφέων της Κεντρικής Ευρώπης. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δεκαπέντε γλώσσες, ενώ κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε πολλές ανθολογίες. Από το 2005 ως το 2009 διετέλεσε πρέσβης της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Αυστρία. Από το 1994 ως το 1999 ήταν υπεύθυνος των εκδόσεων του ραδιοφωνικού σταθμού Β92 και αρθρογραφούσε σε περιοδικά της πατρίδας του. Έχει εκδώσει αφηγήματα, συλλογές διηγημάτων και δέκα μυθιστορήματα: Via Pula (1988, βραβείο «Μίλος Τσερνιάνσκι»), Αστραγκάν (1991), Hamsin 51 (1993), Βόρειο τείχος (1995, υποτροφία του Ιδρύματος «Μπόρισλαβ Πέκιτς»), Η πλατεία του Δάντη (1997), Υπόθεση Bρέμη (2001), Φάκελος Ντομασέβσκι (2003), Ρωσικό παράθυρο (2007, βραβεία NIN, «Μέσα Σελίμοβιτς» και Mitteleuropa), Bonavia (2012) και Ο ιχνηλάτης (2015, βραβεία ΝΙΝ και «Πένα του Κότσιτς»).
Βιβλιογραφία

  • Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν:
  • Ο ιχνηλάτης, 2018