«Λένιν» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Λένιν

Μετάφραση:
Αλέξης Πάρνης

Λένιν
  • ISBN: 978-960-03-6214-5
  • Δίγλωσση έκδοση
  • σελ. 256
  • 8 Μαΐου 2017
  • € 15,90

Περίληψη

Ο Μαγιακόφσκι άρχισε να γράφει το μακροσκελές ποίημα «Λένιν» στα τέλη του 1923 και το ολοκλήρωσε το φθινόπωρο του 1924, σε ηλικία μόλις είκοσι τεσσάρων ετών. Τούτη η φοβερή ελεγεία, που κατέχει εξέχουσα θέση μέσα στο όλο έργο του, συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής του ποίησης· είναι ένα οικοδόμημα πανύψηλο, στην κορυφή του οποίου ανεμίζει σαν σημαία ο φλογερός «κόκκινος πατριωτισμός» του. 

Ο Μαγιακόφσκι, προσηλωμένος στα «αρχέγονα αλλά τρομερά όπλα του στίχου», δηλαδή στο ρυθμό και στη ρίμα που χαρακτηρίζουν διαχρονικά τη ρωσική παράδοση, εξιστορεί μια περίοδο διακοσίων χρόνων, από την εμφάνιση του καπιταλισμού και του προλεταριάτου ως την επανάσταση του 1917 και την εγκαθίδρυση της σοβιετικής εξουσίας. Η τελευταία έγινε η μούσα του νεαρού ποιητή και την τραγούδησε με το ίδιο πάθος που τραγούδησαν οι μεγάλοι ποιητές τις δικές τους «Βεατρίκες». 

Η κοσμογονική εκείνη εποχή που γέννησε αυτό το έργο δεν έχει να επιδείξει άλλο ποιητικό κείμενο που να την εκφράζει τόσο γνήσια κι απόλυτα, που να αποδίδει με τέτοια ένταση το ρίγος της, όπως αυτή η μεγαλόστομη «Λενινιάδα», που εδώ παρουσιάζεται στην πλήρη, μη λογοκριμένη εκδοχή της.

 

 

«Τέλειωσα το ποίημα “Β. Ι. Λένιν”. Το χειρόγραφο το διάβασα σε πολλές εργατικές συγκεντρώσεις. Πολύ το ’χα φοβηθεί αυτό το έργο. Γιατί είναι πολύ εύκολο να γλιστρήσεις στην απλή πολιτική έκθεση. Η συμπεριφορά του εργατικού ακροατηρίου με γέμισε χαρά. Και μου στέριωσε την πίστη ότι το έργο αυτό είναι χρήσιμο».

ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΜΑΓΙΑΚΟΦΣΚΙ

 

«Ο Βολόντια συγκλονίστηκε πολύ βαθιά απ’ το θάνατο του Λένιν, που τον αντιμετώπισε σαν θάνατο του πιο κοντινού δικού του. Ο Βολόντια πίστευε στον Λένιν, τον αγαπούσε απ’ τα νεανικά του χρόνια, από τότε που δούλευε στην παρανομία. Αυτός ο θάνατος τον είχε τόσο βαθιά συγκλονίσει, ώστε να μην μπορεί να εκφράσει άμεσα τα συναισθήματά του. Τη μορφή του Λένιν, τις ιδέες του Λένιν, ο Βολόντια τα αναπολούσε στην ποιητική του δουλειά μόνιμα, ως το τέλος της ζωής του. Ακριβώς γιατί στην πάλη για τις ιδέες του Λένιν, για τα φωτεινά ιδανικά του κομουνισμού, έβλεπε ο Βολόντια το νόημα της ζωής του».

ΛΙΟΥΝΤΜΙΛΑ ΜΑΓΙΑΚΟΦΣΚΑΓΙΑ 

(αδελφή του ποιητή)

Βιογραφικά στοιχεία

Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι

Ο Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς Μαγιακόφσκι, ποιητής, δραματουργός, καλλιτέχνης και ηθοποιός, υπήρξε ο κορυφαίος βάρδος της ρωσικής επανάστασης και της πρώτης περιόδου της Σοβιετικής Ένωσης. Γεννήθηκε το 1893 στη Γεωργία και αυτοκτόνησε στη Μόσχα το 1930. Στα δεκαπέντε του χρόνια έγινε μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος και φυλακίστηκε για ανατρεπτική δραστηριότητα. Άρχισε να γράφει ποιήματα το 1909, στο κελί της απομόνωσης. Μετά την αποφυλάκισή του σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μόσχας. Ύστερα προσχώρησε στον κύκλο των ρώσων φουτουριστών και γρήγορα έγινε ο κύριος εκφραστής τους. Έκτοτε η ποίησή του είχε έναν χαρακτήρα πρωτοποριακό, αντισυμβατικό και προκλητικό, τόσο στη μορφή όσο και στο περιεχόμενο. Μεταξύ 1914 και 1916 ολοκλήρωσε δύο εμβληματικά έργα του, το Σύννεφο με παντελόνια και Το σπονδυλωτό φλάουτο. Με την έκρηξη της επανάστασης τάχθηκε στο πλευρό των μπολσεβίκων. Ποιήματά του όπως η Ωδή στην επανάσταση και το Αριστερή πορεία έγιναν πολύ δημοφιλή. Ήταν συνειδητοποιημένος υπερασπιστής του κομουνιστικού κόμματος με εκτεταμένη δράση. Κατόπιν αντιμετώπισε τη δυσμένεια των Αρχών. Στα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του ολοκλήρωσε δύο σατιρικά δράματα: τον Κοριό, όπου ασκούσε κριτική στους φιλισταίους της Νέας Οικονομικής Πολιτικής στη Σοβιετική Ένωση, και το Λουτρό, όπου στηλίτευε την ηλιθιότητα και το γραφειοκρατικό καιροσκοπισμό επί Στάλιν. Ο τελευταίος τον αποκατέστησε ως «τον καλύτερο και πιο προικισμένο ποιητή» της σοβιετικής εποχής.