«Εστραβαγάριο» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Εστραβαγάριο

Μετάφραση:
Δανάη Στρατηγοπούλου

Εστραβαγάριο
  • ISBN: 978-960-03-6204-6
  • σελ. 192
  • 13 Μαρτίου 2017
  • € 10,60

Περίληψη

Ήταν αυτός που κατασκεύαζε όνειρα, που κάλπαζε στον άνεμο πάνω στο άτι της βροχής κι ύστερα ξεκουραζόταν στην καρδιά της φωτιάς. Ήταν ένας καθηγητής της ζωής και του έρωτα, ένας περιπλανώμενος σπουδαστής του σκληρού χρόνου και του θανάτου. Η ψυχή του ανθρώπου είναι από ίσκιο, γι’ αυτό και ταξιδεύει. Ο Πάμπλο Νερούδα είχε αναγγείλει το Εστραβαγάριο σε ειδική συνέντευξη την άνοιξη του 1958. Ο Χιλιανός νομπελίστας ξεχώριζε τούτη τη συλλογή. Την έγραψε σε μια ιδιαίτερη περίοδο της ζωής του, την οποία ο ίδιος ονόμαζε «φθινοπωρινή», όταν είχε πλέον επιστρέψει για τα καλά στην πατρίδα του και δημιουργούσε στην αγαπημένη του Ίσλα Νέγρα, στις ακτές του Ειρηνικού. Αυτά τα εξήντα οκτώ ποιήματα συνιστούν από κοινού ένα σημείο ανάπαυσης, απ’ όπου ο ποιητής παρατηρεί συγκινημένος το φτερούγισμα ενός πουλιού ή την αβέβαιη πορεία ενός φύλλου, απ’ όπου ανακαλύπτει εκ νέου τα θαύματα της φύσης και διερευνά εξονυχιστικά τα μυστήρια της ύπαρξης. Ο τόνος της φωνής του, άλλοτε μελαγχολικός κι άλλοτε πανηγυρικός, παραμένει νοσταλγικός και στοχαστικός. Με το Εστραβαγάριο, που σηματοδοτεί μια σημαντική καμπή στο έργο του, ο λυρισμός του Πάμπλο Νερούδα έγινε πιο προσωπικός.

 

«Ο σπουδαιότερος ποιητής του εικοστού αιώνα σε οποιαδήποτε γλώσσα».

ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΓΚΑΡΣΙΑ ΜΑΡΚΕΣ

 

«Κανένας ποιητής του εικοστού αιώνα στο δυτικό ημισφαίριο δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί του».

ΧΑΡΟΛΝΤ ΜΠΛΟΥΜ

 

«Ο Νερούδα ξαναγεννιέται κάθε μέρα επειδή θα υπάρχει πάντοτε κάποιος που θα τον διαβάζει για πρώτη φορά και κάποιος που θα τον ξαναδιαβάζει με ανανεωμένη ματιά. Αν σταματήσουμε να τον διαβάζουμε, η ζωή μας θα είναι φτωχότερη».

ΧΟΣΕ ΕΜΙΛΙΟ ΠΑΤΣΕΚΟ

 

«Κανένας δεν μπορεί να επιτύχει αυτή την άψογη ποιητική τελειότητα του Νερούδα, που πάντοτε συνδύαζε ένα ουσιαστικό και ένα επίθετο με πρωτοτυπία».

ΜΑΡΙΟ ΜΠΕΝΕΔΕΤΙ

Βιογραφικά στοιχεία

Πάμπλο Νερούδα

Ο Πάμπλο Νερούδα, ένας από τους κορυφαίους ποιητές του περασμένου αιώνα, γεννήθηκε το 1904 στο Παράλ της Χιλής. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ρικάρδο Νεφταλί Ελιέσερ Ρέγιες Μπασοάλτο. Τα πρώτα του ποιήματα τα έγραψε σε ηλικία δέκα ετών και από νεαρός άρχισε να δημοσιεύει σε περιοδικά. Την περίοδο των σπουδών του στο Σαντιάγο εξέδωσε το δημοφιλές Είκοσι ερωτικά ποιήματα κι ένα τραγούδι χωρίς ελπίδα (Veinte poemas de amor y una canciόn desesperada), που τον καθιέρωσε ως μια σημαντική φωνή της ισπανόφωνης λογοτεχνίας. Υπηρέτησε στο διπλωματικό σώμα από διάφορες θέσεις και ταξίδεψε σε πολλές χώρες του κόσμου. Υπήρξε πολιτικός ακτιβιστής, μέλος του Κομουνιστικού Κόμματος και στρατευμένος διανοούμενος. Καλλιέργησε για την ποίηση μια ριζοσπαστική αντίληψη, την οποία και προώθησε με το έργο του. Έγραψε περισσότερα από τριάντα βιβλία, μεταξύ αυτών και το Γενικό άσμα (Canto General), που μελοποιήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη. Η λογοτεχνική πορεία του Πάμπλο Νερούδα αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο τις πολλές δυνατότητες της λυρικής έκφρασης μέσα στην πλούσια επικράτεια της ισπανικής γλώσσας. Το 1971, στο απόγειο της διεθνούς φήμης του, η Σουηδική Ακαδημία του απένειμε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για τη δύναμη της ποίησής του «που αναζωογονεί τη μοίρα και τα όνειρα μιας ολόκληρης ηπείρου». Πέθανε το 1973 σε ηλικία εξήντα εννέα ετών. Η κηδεία του, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, πυροδότησε την πρώτη μεγάλη διαδήλωση των Χιλιανών κατά του δικτατορικού καθεστώτος.
Βραβεία

  • 1971 ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ