«Ο Μεγάλος Πόλεμος» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο Μεγάλος Πόλεμος

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Ισμήνη Ραντούλοβιτς

Ο Μεγάλος Πόλεμος
  • ISBN: 978-960-03-6131-5
  • σελ. 624
  • 27 Μαρτίου 2017
  • € 19,08

Περίληψη

Ένα μυθιστόρημα επικών διαστάσεων για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτό το σύνθετο πλέγμα γεγονότων που καθόρισαν, αρχής γενομένης από το 1914, την πορεία του φοβερού 20ού αιώνα. Το βιβλίο του Αλεξάνταρ Γκάταλιτσα δεν είναι ούτε ένα ακόμα χρονικό, ούτε ένα τυπικό ιστορικό μυθιστόρημα. Είναι ένας σύγχρονος και έντεχνος τρόπος να μιλήσει κανείς για το παρελθόν και να το ανακαλέσει σε όλη του την περιπλοκότητα, ένας συναρπαστικός ιστός καμωμένος από πολλαπλές αφηγηματικές διαστάσεις, μια εντυπωσιακή νωπογραφία ανθρώπινων πεπρωμένων η οποία ζωντανεύει την ατμόσφαιρα μιας ολόκληρης εποχής – όχι μόνο τα κρίσιμα πεδία των μαχών και τα μετόπισθεν, αλλά και την περίοδο της αθωότητας που προηγήθηκε. Ο συγγραφέας παρακολουθεί τις τύχες ογδόντα και πλέον χαρακτήρων από όλες τις εμπόλεμες πλευρές – επιφανείς και αφανείς, νικητές και ηττημένους, στρατηγούς και στρατιώτες, τραγουδιστές της όπερας και κατασκόπους, καλλιτέχνες και απλούς ανθρώπους, σαρώνοντας με το σουρεαλιστικό, μεταφυσικό του βλέμμα μια ταραγμένη Ευρώπη από τη μια της άκρη ως την άλλη. Ο Μεγάλος Πόλεμος ανήκει στα σημαντικότερα συγγραφικά επιτεύγματα των Βαλκανίων τα τελευταία χρόνια. Το 2012 τιμήθηκε με το Βραβείο ΝΙΝ, την κορυφαία λογοτεχνική διάκριση της Σερβίας. 

 

«Ο Μεγάλος Πόλεμος προκάλεσε πρωτοφανή αίσθηση στη  σύγχρονη λογοτεχνία μας. Είναι μέχρι στιγμής το καλύτερο μυθιστόρημα του 21ου αιώνα».

ΝΤΡΑΣΚΟ ΡΕΤΖΕΠ, εφημερίδα Večernje novosti

 

«Αναμφισβήτητα πρόκειται για το καλύτερο ως σήμερα  μυθιστόρημα του Αλεξάνταρ Γκάταλιτσα και ένα από τα σημαντικότερα σερβικά μυθιστορήματα της τελευταίας δεκαετίας».

ΜΛΑΝΤΕΝ ΒΕΣΚΟΒΙΤΣ, λογοτεχνικό περιοδικό Književni magazine

 

«Είναι μια θαρραλέα αναζήτηση της απόλυτης μορφής του μυθιστορήματος και αντεπεξέρχεται στην απαίτηση να απεικονιστεί η συντριβή της λαμπρής εποχής των αστικών κοινωνιών της Ευρώπης».

ΑΛΕΞΑΝΤΑΡ ΓΕΡΚΟΒ, πανεπιστημιακός και κριτικός λογοτεχνίας

 

«Αυτός ο τολστοϊκός πόλεμος (και η ειρήνη του) κινείται σε δρόμους που χάραξε ο Τόμας Μαν, σε δρόμους που μετατρέπουν ολόκληρη την Ευρώπη, μια ήπειρο μαγική, σε ένα αιματοβαμμένο πεδίο μάχης».

ΤΖΟΡΤΖΕ ΠΙΣΑΡΕΒ, κριτικός λογοτεχνίας

 

«Εντυπωσιάζει με τη δύναμη της αφήγησής του και καταφέρνει να αντικατοπτρίσει το πνεύμα της Ιστορίας».

ΜΙΛΕΤΑ ΑΤΣΙΜΟΒΙΤΣ ΙΒΚΟΒ, λογοτεχνικό περιοδικό Polja

Βιογραφικά στοιχεία

Αλεξάνταρ Γκάταλιτσα

Ο Αλεξάνταρ Γκάταλιτσα γεννήθηκε το 1964 στο Βελιγράδι και είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου της σερβικής πρωτεύουσας. Σπούδασε στα Τμήματα Κλασικής Φιλολογίας, Λογοτεχνίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας. Έχει δημοσιεύσει τα μυθιστορήματα Οι γραμμές της ζωής (Βραβείο Μίλος Τσερνιάνσκι), Η άλλη όψη, Το τέλοςΟ θάνατος του Ευριπίδη και Αόρατοι (Βραβείο Στέβαν Σρέματς), καθώς και διηγήματα, μεταξύ των οποίων η συλλογή Αιών (Βραβείο Ίβο Άντριτς). Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Eίναι εξέχων μεταφραστής της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας (Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης) και ποίησης (Σαπφώ, Ανακρέων), αλλά και του Σόλωνα, στη σερβική γλώσσα. Παράλληλα αρθρογραφεί τακτικά ως μουσικοκριτικός. Υπήρξε στέλεχος φορέων όπως η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και η Εθνική Βιβλιοθήκη στην πατρίδα του. 

Ο Μεγάλος Πόλεμος συνιστά το τελευταίο μέρος μιας άτυπης τριλογίας, δίπλα στα έργα Αόρατοι και Αιών που προηγήθηκαν. 
Βιβλιογραφία