«Κόκκινο Σήμα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

"/>

Κόκκινο Σήμα

Πώς έγινα ο Νο 1 εχθρός του Βλάντιμιρ Πούτιν

Μετάφραση:
Στέλλα Κάσδαγλη

Κόκκινο Σήμα
  • ISBN: 978-960-03-6038-7
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • σελ. 496
  • 15 Απριλίου 2019
  • € 20,00

Περίληψη

Νοέμβριος 2009. Σε κάποια φυλακή της Μόσχας οκτώ αστυνομικοί ξυλοφορτώνουν μέχρι θανάτου τον Σεργκέι Μαγκνίτσκι. Ποιο ήταν το έγκλημά του; Ο νεαρός δικηγόρος κατέθεσε εναντίον αξιωματούχων του Υπουργείου Εσωτερικών που είχαν υπεξαιρέσει 230 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία είχε πληρώσει στο κράτος ένα από τα πιο επιτυχημένα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου. Αυτή η άγρια δολοφονία ουσιαστικά παραμένει αδιερεύνητη και ατιμώρητη. Στο Κόκκινο σήμα ο Μπιλ Μπράουντερ, ο άνθρωπος που προσέλαβε το θύμα, καταγράφει πώς ακριβώς οι ρωσικές αρχές συγκάλυψαν την υπόθεση και βάζει το μαχαίρι βαθιά μέσα στη σκοτεινή καρδιά του Κρεμλίνου προκειμένου να ξεσκεπάσει τα ένοχα μυστικά του. Ο συγγραφέας μάς οδηγεί σε ένα εκρηκτικό ταξίδι, από τον μεθυστικό κόσμο του χρηματιστηρίου στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο της δεκαετίας του ’90, ως τις δικές του μάχες με αδίστακτους ολιγάρχες στο ταραγμένο τοπίο της μετασοβιετικής εποχής, και την απέλασή του από τη Ρωσία, με διαταγή του ίδιου του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η συγκλονιστική αφήγηση αναδεικνύει και τη δική του μεταμόρφωση από επενδυτή σε ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αγωνίζεται για την απόδοση δικαιοσύνης. Ένα πολιτικό θρίλερ, πέρα για πέρα αληθινό, γεμάτο διαφθορά, χρηματισμούς, απάτες και βασανιστήρια.

 


«Το Κόκκινο σήμα διαβάζεται σαν θρίλερ, είναι όμως απολύτως αληθινό, μια ιστορία πραγματική και σημαντική, μια ιστορία που εμπνέει. Ο Μπιλ Μπράουντερ είναι ένας απίστευτος ακτιβιστής της ηθικής και το βιβλίο του πρέπει οπωσδήποτε να διαβαστεί απ' όσους θέλουν να κατανοήσουν τη σημερινή Ρωσία, τον Πούτιν ή τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας επιχειρηματίας στην εποχή μας».

ΓΟΥΟΛΤΕΡ ΑΪΖΑΚΣΟΝ


«Υποχρεωτικό, αναγκαίο ανάγνωσμα, συνιστά μια διεισδυτική ματιά στη στυγνή πραγματικότητα του καθεστώτος Πούτιν, η οποία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία λόγω της μοναδικής τεχνογνωσίας που διαθέτει ο Μπιλ Μπράουντερ, αλλά και της προσωπικής εμπειρίας που είχε ο ίδιος μέσα στην κοιλιά του κτήνους».

ΓΚΑΡΙ ΚΑΣΠΑΡΟΦ

«Με συνεπήρε σαν ένα κλασικό θρίλερ, με ήρωα έναν συνηθισμένο άνθρωπο που έχει μείνει  ολομόναχος και κινδυνεύει σε μια πόλη εχθρική και ανοίκεια... Αλλά το Κόκκινο σήμα είναι μια ιστορία 100% βγαλμένη από την πραγματική ζωή, μια ιστορία που έπρεπε να ειπωθεί».

ΛΙ ΤΣΑΪΛΝΤ

«Μια βιωματική αφήγηση, μια παθιασμένη πλαγιοκόπηση εναντίον του Κρεμλίνου».

The Financial Times


«Καθηλωτικό και συνταρακτικό».

The New York Times Book Review

Βιογραφικά στοιχεία

Μπιλ Μπράουντερ

Ο οικονομολόγος Μπιλ Μπράουντερ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Hermitage Capital Management, ήταν ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Ρωσία μέχρι το 2005. Εκείνη τη χρονιά χαρακτηρίστηκε «απειλή για την εθνική ασφάλεια» και του απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα, λόγω των αποκαλύψεών του περί εκτεταμένης διαφθοράς. Από το 2009, όταν ο δικηγόρος και φίλος του Σεργκέι Μαγκνίτσκι δολοφονήθηκε ενώ είχε συλληφθεί από τη ρωσική αστυνομία και βρισκόταν υπό κράτηση, ο Μπράουντερ διεξάγει διεθνή εκστρατεία για την αποκάλυψη των, ενδημικών στη Ρωσία, παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του, υπογράφηκε το 2012 στις ΗΠΑ σχετικός νόμος, ο οποίος επέβαλε κατάργηση αδειών εισόδου (βίζα) και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε ορισμένους αξιωματούχους που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση Μαγκνίτσκι. Ήταν η πρώτη φορά που, ύστερα από 35 χρόνια, οι ΗΠΑ προέβησαν σε τέτοιες  κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Πλέον ο Μπράουντερ δραστηριοποιείται με σκοπό να επιβληθεί αντίστοιχη νομοθεσία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.