«Ο παραστρατημένος εφημέριος» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο παραστρατημένος εφημέριος

και άλλες ιστορίες

Μετάφραση:
Γιάννης Κωστόπουλος

Στο εξώφυλλο: Herbert James Gunn, «Portrait of his wife Pauline» (1930).

Ο παραστρατημένος εφημέριος
  • ISBN: 978-960-03-6010-3
  • σελ. 272
  • 24 Οκτωβρίου 2016
  • € 9,90

Περίληψη

Υπάρχει μια παράξενη ενορία που οι κάτοικοί της αξίζει να μαστιγωθούν. Ένας νεαρός μεθοδιστής ιερέας καταφθάνει ανυποψίαστος στο αμαρτωλό χωριό με την προσδοκία να ασκήσει απρόσκοπτα το λειτούργημά του. Όμως το πάθος του για μια γοητευτική χήρα που επιδίδεται σε σκοτεινές δραστηριότητες τον οδηγεί σε μια σφοδρή σύγκρουση με τις αρχές του και Ο παραστρατημένος εφημέριος πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στον έρωτα και στην καθαρή συνείδηση. 

Μια ευφάνταστη γυναίκα μπορεί να εμπλακεί συναισθηματικά μ’ έναν άνθρωπο που δεν έχει συναντήσει ποτέ της. Η ευαίσθητη και παραμελημένη σύζυγος ενός κατασκευαστή όπλων νιώθει ότι ο νεαρός ποιητής που θαυμάζει αγγίζει την καρδιά και την ψυχή της περισσότερο απ’ ό,τι ο πατέρας των παιδιών της. Και προσπαθεί επίμονα να προσεγγίσει το μελαγχολικό άντρα με απρόβλεπτες συνέπειες. 

Οι κακές γλώσσες λένε ότι η βασανισμένη γαλατού που όλοι αποκαλούν «μάγισσα» ευθύνεται για Το σακατεμένο χέρι της νιόπαντρης συζύγου του μεγαλοκτηματία της περιοχής. Ότι το «κακό μάτι» της αχρήστεψε το μέλος της νεαρής γυναίκας. Η αγχόνη θα δώσει λύση σε αυτή την υπόθεση που μοιάζει με ιστορία φαντασμάτων. 

Μια δασκάλα που απεχθάνεται τη δουλειά της θα αναγκαστεί για λίγο, εγκλωβισμένη σε Μια μικρή παρένθεση, να συγκατοικήσει ταυτόχρονα και με τους δύο συζύγους της: έναν νεκρό και έναν ζωντανό. 

Ο Τόμας Χάρντυ έδωσε μια επική διάσταση στο ρεαλισμό της βικτοριανής εποχής, τον εμπλούτισε με μεγάλα πάθη και ανείπωτες τραγωδίες. Ο τόμος περιλαμβάνει τέσσερις ιστορίες με αλησμόνητους χαρακτήρες, απολύτως ενδεικτικές του απαράμιλλου ύφους του. 

Βιογραφικά στοιχεία

Τόμας Χάρντυ

Ο Τόμας Χάρντυ, μυθιστοριογράφος, διηγηματογράφος και ποιητής, ανήκει στη γενιά των μεγάλων συγγραφέων της βικτοριανής περιόδου. Γεννήθηκε το 1840 σ’ ένα χωριουδάκι ανατολικά του Ντόρτσεστερ (κομητεία Ντόρσετ) και πέθανε το 1928. Σε νεαρή ηλικία μαθήτευσε δίπλα στον αρχιτέκτονα Τζων Χικς. Το πρώτο σημαντικό έργο του Far from the Madding Crowd (Μακριά απ’ το αγριεμένο πλήθος, 1874) γνώρισε αρκετή επιτυχία, γεγονός που τον ώθησε να αφιερωθεί πλήρως στη λογοτεχνία. Στο ίδιο έργο εμφανίζεται για πρώτη φορά η εν μέρει φανταστική περιοχή του Γουέσεξ στη νοτιοδυτική Αγγλία, όπου έκτοτε διαδραματίζονται πολλά από τα μυθιστορήματά του. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν τα: Under the Greenwood Tree (Κάτω απ’ το πυκνόφυλλο δέντρο, 1872), The Return of the Native (Ο γυρισμός του ντόπιου, 1878), The Trumpet Major (Ο ταγματάρχης σαλπιγκτής, 1880), The Mayor of Casterbridge (Ο δήμαρχος του Κάστερμπριτζ, 1886), Tess of the d’Urbervilles (Τες των Ντ’ Έρμπερβιλς, 1891), Jude the Obscure (Τζουντ ο αφανής, 1895). Το τελευταίο, υπό τον τίτλο Τζουντ, κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Καστανιώτη το 1998, σε μετάφραση του Γιάννη Κωστόπουλου.
Βιβλιογραφία

  • Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν:
  • Τζουντ, 1998