«Οι περιπέτειες του Ώγκι Μαρτς» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Οι περιπέτειες του Ώγκι Μαρτς

Μυθιστόρημα

Μετάφραση-Εισαγωγή-Σημειώσεις: Μιχάλης Μακρόπουλος

Εικόνα εξωφύλλου: Ο Σωλ Μπέλοου στο υπερυψωμένο τρένο, Σικάγο, 1969 ©Michael Mauney/ Life Images/ Getty Images/ Ideal Image

Οι περιπέτειες του Ώγκι Μαρτς
  • ISBN: 978-960-03-5978-7
  • σελ. 864
  • 7 Δεκεμβρίου 2015
  • € 21,20

Περίληψη

«Είμαι Αμερικανός, γέννημα του Σικάγου, αυτής της σκοτεινής και μελαγχολικής πόλης· ό,τι κάνω το κάνω όπως έχω μάθει από μόνος μου, δίχως κανόνες, κι έτσι θα γράψω την ιστορία της ζωής μου».

 

Με τούτη τη φράση ξεκινούν οι Περιπέτειες του Ώγκι Μαρτς, και είναι αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος, δηλαδή οι κωμικές και πνευματικές περιπέτειες ενός νεαρού Αμερικανοεβραίου από τη δεκαετία του ’20 ως τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, από το Σικάγο του μεσοπολέμου ως το Μεξικό και την Ευρώπη. Ο Ώγκι περιπλανιέται από δουλειά σε δουλειά κι από σχέση σε σχέση, φιλοσοφεί, γίνεται ένα με το περιβάλλον του σαν χαμαιλέοντας και, χωρίς να έχει ιδιαίτερες βλέψεις, παραμένει πάντοτε αισιόδοξος, παρά τις αντιξοότητες.

Όσο για τη γραφή του βιβλίου ήταν και παραμένει μοναδική· γραφή που όμοιά της δεν υπάρχει στην αμερικανική λογοτεχνία της εποχής του και στην κατοπινή.  Το μυθιστόρημα αυτό χάρισε στον συγγραφέα το πρώτο του Εθνικό Βραβείο Βιβλίου (1954), εκτινάσσοντάς τον στην κορυφή του λογοτεχνικού πανθέου της γενιάς του, κι αργότερα το Βραβείο Νόμπελ (1976), την ύψιστη διάκριση για την τέχνη του λόγου. Με κέφι και ζωντάνια ο Μπέλοου έγραψε ένα μεγάλο αμερικανικό μυθιστόρημα του 20ού αιώνα.

 

Στο βιβλίο υπάρχουν προτάσεις που το κέφι και η ζωηράδα τους σου αφήνουν την αίσθηση μιας πλησμονής από συμβάντα. Η πρόζα του είναι παθιασμένη, θεατρική, ως κι επιδεικτική ακόμα· χωρά όλο τον δυναμισμό της ζωής δίχως να χάνει έτσι την πνευματικότητά της... Είναι μια φωνή συνάμα αχαλίνωτη και ευφυής, ασυγκράτητη και εντούτοις πάντα τόσο οξυδερκής, ώστε να ζυγιάζει λογικά τα πράγματα».

ΦΙΛΙΠ ΡΟΘ, «Διαβάζοντας ξανά τον Σωλ Μπέλοου», Shop Talk

 

«Οι Περιπέτειες του Ώγκι Μαρτς, το καλύτερο μεταπολεμικό αμερικανικό μυθιστόρημα, ανήκει στην παράδοση των Χέρμαν Μέλβιλ, Μαρκ Τουέιν, Ουόλτ Ουίτμαν, και οδηγεί με λαμπρό τρόπο στην κατάληξη και την ολοκλήρωσή της».

ΤΖΕΪΜΣ ΓΟΥΝΤ, The New Republic

 

«Αστείο, δηκτικό, γεμάτο καρναβαλικούς τύπους και εντούτοις εξιστορημένο με μια φωνή συνάμα απλή και μοναχική, είναι το πληθωρικό κωμικό αριστούργημα του Μπέλοου».

Observer (Ηνωμένο Βασίλειο)

 

«Οι Περιπέτειες του Ώγκι Μαρτς είναι το μεγάλο Αμερικανικό Μυθιστόρημα... Μην ψάχνετε παραπέρα».

ΜΑΡΤΙΝ EΪΜΙΣ

Βιογραφικά στοιχεία

Σωλ Μπέλοου

O Σωλ Mπέλοου γεννήθηκε το 1915 στον Καναδά και μεγάλωσε στο Σικάγο. Σπούδασε κοινωνιολογία και ανθρωπολογία. Σε όλη του ζωή συνδύασε την πανεπιστημιακή καριέρα με τη λογοτεχνική παραγωγή. Έζησε αρκετά χρόνια στην Ευρώπη. Εκεί άρχισε να γράφει το τρίτο μυθιστόρημά του Οι περιπέτειες του Ώγκι Μαρτς (1953) για το οποίο τιμήθηκε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ για πρώτη φορά – ακολούθησαν άλλες δύο φορές με τα μυθιστορήματα Χέρ­­τσογκ (1964) και Mr. Sammler's Planet (1970). Για το Humboldt's Gift (1975) απέσπασε το Βραβείο Πούλιτζερ. Το 1976 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας «για την κατανόηση του ανθρώπου και τη λεπτεπίλεπτη ανάλυση του σύγχρονου πολιτισμού που συνυπάρχουν στο έργο του». Το 1990 του απονεμήθηκε το Μετάλλιο του Εθνικού Ιδρύματος Βιβλίου των ΗΠΑ για τη διακεκριμένη συνεισφορά του στα αμερικανικά γράμματα. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία του Η κλοπή (1990), Η μοναδική (1998), Χέρτσογκ (1999), Ραβελστάιν (2001), Άδραξε τη μέρα (2004), Το θύμα (2007) και Οι περιπέτειες του Ώγκι Μαρτς (2015). Ο συγγραφέας πέθανε τον Απρίλιο του 2005.
Βιβλιογραφία

Βραβεία

  • 1976 ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ