«Έλλη Αλεξίου: Ένας αιώνας ζωής» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Έλλη Αλεξίου: Ένας αιώνας ζωής

Συνομιλώντας με την Εύα Νικολαΐδου

Στο εξώφυλλο: η Έλλη Αλεξίου καθηγήτρια στο Ηράκλειο

Έλλη Αλεξίου: Ένας αιώνας ζωής
ebook
  • ISBN: 978-960-03-5935-0
  • epub logoePUB
  • σελ. 112
  • 9 Νοεμβρίου 2015
  • Μη διαθέσιμο

Περίληψη

 

Ένα μάθημα ζωής από μια ξεχωριστή μορφή των ελληνικών γραμμάτων, την Έλλη Αλεξίου. Καταθέτει βιώματα και μνήμες από τη σπουδαία διαδρομή της στην εκπαίδευση, την οποία υπηρέτησε σαράντα χρόνια με αγάπη, ευαισθησία και συνέπεια. Θυμάται τους κοινωνικούς της αγώνες αλλά και τα παιδικά της χρόνια.

Στην εκ βαθέων αυτή εξομολόγηση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στον νεανικό της έρωτα για τον Κώστα Βάρναλη αλλά και στη μεγάλη σχέση της ζωής της, τον σύντροφό της Βάσο Δασκαλάκη. Επίσης αποκαλύπτει άγνωστες πλευρές του Νίκου Καζαντζάκη, που υπήρξε σύζυγος της αδελφής της Γαλάτειας. 

Εκατόν είκοσι χρόνια από τη γέννησή της, η αφήγησή της μιλά στις ψυχές όλων, καθώς μεταλαμπαδεύει την πίστη σε αξίες και υψηλά ιδανικά. Είναι η προσωπογραφία μιας αγωνίστριας που, σαν δάδα αναμμένη, θυσίασε τη ζωή της για τον άνθρωπο.

Βιογραφικά στοιχεία

Εύα Νικολαΐδου

Η Εύα Νικολαΐδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1954. Σπούδασε δημοσιογραφία στην Αθήνα και στη συνέχεια στο College of Journalism στο Λονδίνο. Παράλληλα σπούδασε Κοινωνιολογία στο Mary Ward Center (Tutorial University). Τελειώνοντας τις σπουδές της στο Λονδίνο παρακολούθησε στη Σορβόνη το Τμήμα Πολιτισμού. Ακολούθως έκανε ένα stage στην εφημερίδα Le Monde. Το 1985 με υποτροφία της γαλλικής Κυβέρνησης τελείωσε στο Centre Formation du Journalisme το Τμήμα Τηλεόρασης.

Στη συνέχεια, για 3 χρόνια, παρακολούθησε μαθήματα ρωσικής γλώσσας στον Ελληνοσοβιετικό Σύνδεσμο και στο Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επίσης για 3 χρόνια (1981-1983) παρακολούθησε ως ακροάτρια μαθήματα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της από το γυναικείο περιοδικό Πάνθεον, στέλνοντας ανταποκρίσεις από το Λονδίνο και το Παρίσι στο αφιέρωμα «ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΤΕΡΕΩΜΑ». Συνέχισε στα περιοδικά Ταχυδρόμος, Ένα, Γυναίκα, Bazaar και στις εφημερίδες Κυριακάτικο Βήμα, Έθνος, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, περιοδικό Αν της Απογευματινής, Πρώτη κ.ά.

Το πρώτο της βιβλίο (Οι γυναίκες θα νικήσουν, Εκδόσεις Γλάρος, 1985) όπως και το δεύτερο (Το άβατο της Σιμόν ντε Μποβουάρ, Εκδόσεις Αλκυών, 2006) είναι αφιερωμένα στη διάσημη Γαλλίδα συγγραφέα, την οποία γνώρισε προσωπικά κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Παρίσι. Το τρίτο βιβλίο της (Η Μαργαρίτα Γιουρσενάρ εξομολογείται στην Εύα Νικολαΐδου, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 2008) αναφέρεται σε συνέντευξη που πήρε από τη συγγραφέα. Μέσα στην πολύχρονη καριέρα της είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει με προσωπικότητες διεθνούς κύρους όπως οι: Ίντιρα Γκάντι, Έντουαρντ Κένεντι, Γιασέρ Αραφάτ, Νίλτνε Γιότι, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Μάικ Δουκάκης, Σιμόν Βέιλ και πολλοί άλλοι.

Στην ΕΡΤ εργάζεται περίπου 30 χρόνια. Ξεκίνησε από το ραδιόφωνο με δική της εκπομπή, συνέχισε στα «Χρονικά της ημέρας» (Διεύθυνση Ειδήσεων Ραδιοφώνου) και λίγο αργότερα στις Ειδήσεις Τηλεόρασης.

Από το 1990 έως το 2013 εργαζόταν στη Διεύθυνση διεθνών τηλεοπτικών εκπομπών. Επί 20 χρόνια ήταν αρχισυντάκτρια της πολιτιστικής εκπομπής «9+1 Μούσες», η οποία πρόβαλλε τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της χώρας μας.

Μετά από 35 χρόνια καριέρας συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα από την ΕΡΤ.