«Καμύ» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Καμύ

Η ευτυχία και το παράλογο αχώριστα παιδιά της ίδιας Γης

Καμύ
  • ISBN: 978-960-03-5795-0
  • σελ. 112
  • 6 Οκτωβρίου 2014
  • € 9,54

Περίληψη

Ο Αλμπέρ Καμύ, το ξέρουμε όλοι, είναι από τους δημοφιλέστερους στην Ελλάδα ξένους συγγραφείς. Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι κατά κάποιον τρόπο η καταγραφή μιας βραδιάς που οργανώθηκε από κοινού από τις Εκδόσεις Καστανιώτη και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Mια βραδιά που ήθελε απλώς να υπενθυμίσει τρεις σημαντικές παραμέτρους του έργου του Καμύ –τη λογοτεχνική, τη δημοσιογραφική και τη φιλοσοφική/ψυχολογική–, και να τις σχολιάσει. Οι τρεις ομιλητές της εκδήλωσης καταπιάστηκαν με τις τρεις αυτές παραμέτρους, με κείμενα βατά, καθόλου επηρμένα και πομπώδη, τα οποία λειτούργησαν περισσότερο με την ευαισθησία ενός προσεκτικού αναγνώστη παρά με την ψυχρή ματιά του αναλυτή, αποδεικνύοντας ότι, παρά τα πενήντα τέσσερα χρόνια που πέρασαν από τον αναπάντεχο θάνατό του, ο Καμύ κυκλοφορεί ολοζώντανος ανάμεσά μας.«Γητευτής και εύθικτος, σοβαρός και θεατρικός, γεμάτος αμφιβολίες και υπερόπτης. Ήθελε να τον αγαπούν και το κατάφερνε συχνά. Ήθελε να τον καταλαβαίνουν, αλλά δεν το κατάφερνε πάντα. Μιλούσε πολύ για ευτυχία για να νιώθει ο ίδιος ευτυχής και γαλήνιος. Ο Καμύ παρέμεινε ακατάτακτος, μοναχικός, αλληλέγγυος, δεν ήθελε να είναι ούτε θύμα ούτε θύτης. [...] ο Καμύ βίωσε τις πικρές νίκες και τις γόνιμες ήττες της δικαιοσύνης και της βίας, κι όλες αυτές τις εμπειρίες του τις έβαλε σε ένα έργο που καταλαμβάνει μια σπουδαία θέση στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας».
Aνταίος Xρυσοστομίδης

Βιογραφικά στοιχεία

Νίκος Μπακουνάκης

Ο Νίκος Μπακουνάκης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1956. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και Ιστορία στην École des Hautes Études en Sciences Sociales του Παρισιού, της οποίας είναι élève diplômé.

Έχει δημοσιεύσει αρκετές μελέτες και άρθρα με θέματα που αφορούν στην ελληνική κοινωνία και οικονομία του 19ου αιώνα.

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί το βιβλίο του Πάτρα, μια ελληνική πρωτεύουσα στον 19ο αιώνα (1988).
Βιβλιογραφία

Λευτέρης Ξανθόπουλος

Ο Λευτέρης Ξανθόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1945. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών χωρίς να δώσει πτυχιακές εξετάσεις. Στην Αγγλία σπούδασε κινηματογράφο στο The London Film School. Δημοσίευσε δεκαοχτώ βιβλία (ποίηση, πεζό, δοκίμιο, μαρτυρία, μετάφραση) και σκηνοθέτησε περισσότερες από σαράντα ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους και ντοκιμαντέρ: «Καλή πατρίδα, σύντροφε – Beloiannisz», «Ο δραπέτης», «Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα», «Ελληνική Κοινότητα Χαϊδελβέργης», «Ποιος είναι ο τρελός λαγός (Μίλτος Σαχτούρης)», «Κληρονόμος πουλιών (Μίλτος Σαχτούρης)», «Στα Τουρκοβούνια», «Επί Κολωνῴ», «Σκοτεινός συνωμότης (Μιχάλης Κατσαρός)», «Σπίτι δίπλα στη θάλασσα (Η. Χ. Παπαδημητρακόπουλος)», «Πού το πάει ο Καραγκιόζης», «Η πικρή ιστορία του Αντρέι Γκορένκο (Άννα Αχμάτοβα)», «Ο κήπος με τ’ αμέτρητα παράθυρα (Νίκος Εγγονόπουλος)», «Ευλογημένα χέρια (Χρήστος Καπράλος)», «Η εποχή των Κενταύρων (Ο μουσουργός Αλέκος Ξένος)», «Πάρε τα δώρα (Κική Δημουλά & Τίτος Πατρίκιος)», «Μπλοκ 25 (Μαρτυρία ομηρίας, ολοκαυτώματος)» και πολλά άλλα ακόμα. Έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 2020.
Βιβλιογραφία

  • Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν:
  • Warum, 2020
Φωτεινή Τσαλίκογλου

H Φωτεινή Τσαλίκογλου είναι συγ­γραφέας και καθηγήτρια Ψυχολο­γίας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης με καθηγητή τον Ζαν Πιαζέ και ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία. Είναι συγγραφέας επι­στημονικών βιβλίων και δοκιμίων. Μυθιστορήματά της έχουν ανέβει στο θέατρο, έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και κυκλοφορούν στην Ευρώπη και την Αμερική. Το μυ­θιστόρημα 8 ώρες και 35 λεπτά (The Secret Sister, Europa Editions) διακρίθηκε από το World Literature Today ως ένα από τα πιο αξιοπρόσε­κτα μεταφρασμένα βιβλία του 2015 στην Αμερική. Η ιταλική του μετά­φραση (La Sorella Segreta) από τον Μαουρίτσιο ντε Ρόζα τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης Έρ­γου Ελληνικής Λογοτεχνίας σε Ξέ­νη Γλώσσα.


email

Βιβλιογραφία

Συνεντεύξεις