«Το σκοτεινό αίνιγμα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το σκοτεινό αίνιγμα

Το σκοτεινό αίνιγμα
ebook
  • ISBN: 978-960-03-5785-1
  • epub logoePUB
  • σελ. 200
  • 20 Οκτωβρίου 2014
  • € 4,90

Περίληψη

Ο αντιναζιστής Αυστριακός καθηγητής Χίννερ βρίσκει καταφύγιο κατά τη διάρκεια της Κατοχής σε μια προσφυγική παραγκογειτονιά της Αθήνας, μέχρι τη στιγμή που οι γερμανικές αρχές τον ανακαλύπτουν. Ο συνταξιούχος αρχιλογιστής Περιμένης αγωνίζεται να ανασύρει από το κατεστραμμένο του μνημονικό το αντικείμενο μιας επετείου. Ο φιλόλογος Ξενίδης γίνεται κατά τα χρόνια της αντιπαροχής εργολάβος οικοδομών. Κοντά σε αυτούς, ο «άνθρωπος με την ομπρέλα», δυο αδέλφια που παίζουν σκάκι, ένας ζωντανός νεκρός που μιλά στο κινητό, μια γυναίκα που δεν υπήρξε ποτέ και πολλοί άλλοι ήρωες που αναζητούν την ταυτότητά τους, το νόημα της ζωής τους, διασπώνται σε κομμάτια ή καταλήγουν οριστικά στην τρέλα.

Ψυχογραφήματα προσώπων με φόντο εικόνες μιας παλιότερης εποχής, που δεν έχει ακόμα λησμονηθεί, παρά την καταλυτική κοσμογονία των ημερών μας. Ο συγγραφέας, παρακάμπτοντας τις παγίδες του χρόνου, προσπαθεί, με βάση τα ορατά φαινόμενα του βίου των ηρώων του, να συλλάβει τη βαθύτερη, ανεξιχνίαστη ουσία της ζωής, που παραμένει πάντα ένα σκοτεινό αίνιγμα.

Βιογραφικά στοιχεία

Σπύρος Τζουβέλης

Ο Σπύρος Τζουβέλης (Τζουβελόπουλος) γεννήθηκε στον Νικηφόρο Δράμας το 1925. Το 1934 εγκαταστάθηκε με τους γονείς του στην Αθήνα, όπου σπούδασε νομικά. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής πήρε ενεργό μέρος στην Αντίσταση. Ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου στην Αθήνα μέχρι σήμερα. Έχει δημοσιεύσει τις ποιητικές συλλογές: Η Άνοιξη των Θεών (1959), Πέμπτη χορδή (1974) και Κύκλοι και Ημικύκλια (1982). Επίσης έχει εκδώσει μια συλλογή διηγημάτων, Το Ναρκοπέδιο (1992), τέσσερα δοκίμια για τα ιστορικά ποιήματα του Καβάφη με τίτλο Ταξίδι στην Ιστορία με τον Καβάφη (Εκδόσεις Καστανιώτη, 1998), που έτυχαν ιδιαίτερης προσοχής, και μεταφράσεις των ποιημάτων του Απολλιναίρ (Α' έκδοση 1972, Εκδόσεις Ιωλκός, Β' έκδοση βελτιωμένη 1999, Εκδόσεις Καστανιώτη). Επιπλέον συνεργάστηκε κατά καιρούς σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά με κριτικά σημειώματα και βιβλιοκρισίες.
Βιβλιογραφία