«Τα εργαλεία της ηθικής» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Τα εργαλεία της ηθικής

Έννοιες και μέθοδοι της ηθικής φιλοσοφίας

Μετάφραση - Πρόλογος - Σχόλια: Κώστας Θεολόγου
Τα εργαλεία της ηθικής
  • ISBN: 978-960-03-5755-4
  • σελ. 432
  • 25 Ιουνίου 2014
  • € 23,32

Περίληψη

Τα Εργαλεία της ηθικής φιλοσοφίας είναι μια γοητευτική εργαλειοθήκη που βοηθάει τους χρήστες της να εμπλέκονται σε καθημερινές ασκήσεις ηθικής σκέψης και πράξης, και ενδεχομένως να «μαστορεύουν» πάνω στον ίδιο τον… χαρακτήρα τους.

Τα Εργαλεία της ηθικής φιλοσοφίας αποτελούν ένα ευσύνοπτο, κατανοητό και ενδιαφέρον εγχειρίδιο που περιλαμβάνει έννοιες, θεωρίες και τεχνικές μεθόδους που αφορούν τη φιλοσοφική πρακτική του ηθικού στοχασμού και την κριτική αξιολόγησή του. Ακολουθεί το σχήμα και τη δομή του βιβλίου Τα εργαλεία του φιλοσόφου (Καστανιώτης, 2005) και αποτελεί ένα παραπληρωματικό εγχειρίδιο φιλοσοφίας, που εστιάζει στην ηθική, αναλύοντας τρόπους στοχασμού που εμπλουτίζονται από σχετικές φιλοσοφικές εφαρμογές και θεωρίες ή αντιπαραθέσεις. Μπορεί να διαβαστεί από σπουδαστές της φιλοσοφίας, αλλά και από κάθε ενδιαφερόμενο έξω από τα αμφιθέατρα, εφόσον προσφέρει στον αναγνώστη ζωντανά παραδείγματα από την καθημερινότητα, εφαρμοσμένες επεξηγήσεις, ειδικές περιπτώσεις, κριτικές αξιολογήσεις και πολλαπλές παραπομπές. Το υλικό εμπλουτίζεται επίσης από ένα χρήσιμο ευρετήριο όρων και κύριων ονομάτων. Η ελληνική έκδοση περιλαμβάνει τους τίτλους των μεταφρασμένων βιβλίων.

«Τα Εργαλεία της ηθικής φιλοσοφίας είναι ένα εξαίρετο διδακτικό βοήθημα για δασκάλους και σπουδαστές, αλλά και ένα κατατοπιστικό βιβλίο ηθικής φιλοσοφίας για κάθε αναγνώστη. Ως εισαγωγικό εγχειρίδιο αποτελεί έναν άκρως πολύτιμο συνεργάτη σε προπτυχιακά μαθήματα ηθικής φιλοσοφίας. Είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από τα συμβατικά εγχειρίδια φιλοσοφίας. Σε έλκει να το ρουφήξεις αναγνωστικά από το εξώφυλλο μέχρι το οπισθόφυλλο, διότι είναι συνάμα κι ένας χρήσιμος οδηγός που μας διευκολύνει να πλοηγηθούμε στον κόσμο των ηθικών εννοιών, τόσο κρίσιμων στις καθημερινές απορίες μας περί ηθικής».

―AVERY KOLERS, Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ

«Τα Εργαλεία της ηθικής φιλοσοφίας είναι μια πραγματικά καινοτόμος εισαγωγή στην ηθική. Είναι πολύ καλύτερα από οποιοδήποτε εγκυκλοπαιδικό λεξικό της ηθικής και αποκαλύπτουν στον αναγνώστη τη ζωτική σημασία που έχει η ηθική στην καθημερινή ζωή μας».

―ROSEMARY TONG, Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα (Σάρλοτ)

«Με πολύ καλή αίσθηση των συγγραφέων για τις έννοιες που πραγματεύονται, με εκφραστική σαφήνεια και γλωσσική διαύγεια, ο αναγνώστης μπορεί να εντρυφήσει στις ιδέες που αφορούν τον πυρήνα ή τις παρυφές της ηθικής, για τις οποίες αντιδικούμε συχνά».

―TED HONDERICH, University College London

Βιογραφικά στοιχεία

Τζούλιαν Μπαγκίνι

Ο Τζούλιαν Μπαγκίνι είναι επιμελητής και συν-εκδότης του περιοδικού The Philosophers' Magazine. Έχει γράψει εκλαϊκευμένα άρθρα περί φιλοσοφίας στα περιοδικά The Independent, Independent of Sunday και Times Educational Supplement. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου College London (1996).
Βιβλιογραφία

Πήτερ Φοσλ

Ο Πήτερ Φοσλ είναι αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας και διευθυντής ερευνών στο Πανεπιστήμιο της Τρανσυλβάνια (στο Λέξινγκτον του Κεντάκυ). Συνεργάζεται ως τακτικός συντάκτης του περιοδικού The Philosophers' Magazine. Ο Φοσλ αποφοίτησε από τα Πανεπιστήμια Μπάκνελ και Έμορυ. Στη συνέχεια σπούδασε στο LSE και πήρε υποτροφία Fullbright για το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Οι δημοσιεύσεις του αναφέρονται στον Χιουμ, στον σκεπτικισμό και σε θέματα ιστορίας της φιλοσοφίας.
Βιβλιογραφία