«Εικόνες από τη ζωή στο χωριό» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Εικόνες από τη ζωή στο χωριό

Διηγήματα

Μετάφραση:
Λουίζα Μιζάν

Εικόνες από τη ζωή στο χωριό
  • ISBN: 978-960-03-5574-1
  • σελ. 192
  • 15 Μαΐου 2013
  • € 10,60

Περίληψη

Ένα χωριό με παλιά σπίτια, αιωνόβια κυπαρίσσια, καταπράσινους λόφους, οπωρώνες. Κάποιος, τις νύχτες, σκάβει κάτω από το σπίτι του γέρου Πέσαχ. Ο μεσίτης βρίσκεται κλειδωμένος στο υπόγειο του πεθαμένου συγγραφέα. Η κρεβατοκάμαρα της οικογένειας Λεβίν κρύβει κάποιο μυστικό, ενώ ο Πρόεδρος της κοινότητας ψάχνει τη γυναίκα του που έχει εξαφανιστεί. Μια άλλη γυναίκα, η γυναίκα του Τσέλνικ, έφυγε για την Καλιφόρνια και δεν επέστρεψε, ο γιος της Ντάλιας αυτοπυρπολείται, ενώ η χωρισμένη βιβλιοθηκάριος και ο νεαρός που λιώνει από πόθο γι' αυτήν το μόνο που βρίσκουν να συζητήσουν είναι για την αυτοκτονία της Βιρτζίνια Γουλφ. Ένα φανταστικό χωριό που θυμίζει Τοσκάνη, μια συλλογή από υπέροχες ιστορίες που έχουν κοινό παρονομαστή το μέρος στο οποίο διαδραματίζονται, ένα ψηφιδωτό αντί-ηρώων που έπαψαν να ψάχνουν να βρουν νόημα στη ζωή τους και το μόνο που ζητούν είναι να καταλάβουν του κανόνες του παιχνιδιού. Από τα καλύτερα πρόσφατα βιβλία του μεγάλου σύγχρονου ισραηλινού συγγραφέα, οι Εικόνες από τη ζωή στο χωριό θα σας αποκαλύψουν έναν διαφορετικό, μερικές φορές πιο μαύρο, αλλά σίγουρα και πιο σαγηνευτικό Άμος Οζ.

«Το Σκηνές από τη ζωή στο χωριό είναι σαν μια συμφωνία {...} Σε μαύρους καιρούς αυτό είναι ένα μαύρο βιβλίο. Που δεν θα το ξεχάσετε γρήγορα».

Claire Messud, The New York Times

 

«Πρόκειται για ένα από τα πιο ρεαλιστικά πορτρέτα του μυστήριου του έρωτα και της μοναξιάς που γράφτηκαν ποτέ».

The Oprah Blog

 

«Σε αυτές τις πολύ δυνατές ιστορίες της λαχτάρας και της απογοήτευσης, ο Οζ επιστρέφει σε ένα γενναιόδωρο, σχεδόν αλληγορικό, ύφος».

New York Times list of 100 notable books of 2011

 

«Υπάρχει κάτι το μαγικό σε αυτό το βιβλίο του Οζ, ο οποίος ζωντανεύει αντικείμενα, κάνει τους τοίχους να μιλούν και δίνει ζωή στο καθετί γύρω του».

Astrid Eliard, Le Figaro Litteraire

 

«Είναι εκπληκτικό, σεμνό και τρομερά έντονο».

Gilles Martin-Chauffier, Paris Match

 

«Τα πιο σημαντικά πράγματα στο Σκηνές από τη ζωή στο χωριό είναι αυτά που δεν λέγονται αλλά που ξαφνικά, μέσα στη σιωπή της νύχτας, μπορείς να τα ακούσεις».

Nurit Gertz, Haaretz

 

«Είναι ένα πολύ παράξενο βιβλίο. Αλλά, μετά το αυτοβιογραφικό του Ιστορία αγάπης και σκότους, θα αποδειχθεί ότι είναι το καλύτερο στη μεγάλη και λαμπρή καριέρα του».

Carole Angier, Literary Review UK

 

«Οι χαρακτήρες του Σκηνές από τη ζωή στο χωριό θα μπορούσαν να έχουν σχεδιαστεί από τον Τσέχωφ».

Richard Davenport-Hines, The Spectator

 

«“Το βιβλίο αυτό δεν θα μπορούσε να γραφτεί από κάποιον νεότερο”, λέει ο συγγραφέας. Και δεν θα μπορούσε να γραφτεί, προσθέτουμε εμείς, παρά μόνο από έναν μεγάλο συγγραφέα».

Moacyr Scliar, Folha de S.paulo

Βιογραφικά στοιχεία

Άμος Οζ

O Άμος Οζ υπήρξε ένας από τους επιφανέστερους οικουμενικούς συγγραφείς της εποχής μας, κορυφαίος πεζογράφος, δοκιμιογράφος και διανοούμενος του Ισραήλ. Γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1939. Σε ηλικία 15 ετών υιοθέτησε το επώνυμο «Οζ», που στα εβραϊκά σημαίνει «δύναμη», και κατόπιν μετέβη στο κιμπούτς Χούλντα. Τα πρώτα του διηγήματα δημοσιεύτηκαν όταν ήταν ακόμη νέος και, μετά τις σπουδές φιλοσοφίας και λογοτεχνίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, επέστρεψε στο κιμπούτς, όπου και έζησε με την οικογένειά του για τα επόμενα 25 χρόνια. Σταθερός διεκδικητής του Βραβείου Νόμπελ και γνωστός για τους αγώνες του υπέρ της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, έλαβε τις σημαντικότερες διεθνείς λογοτεχνικές διακρίσεις για το έργο του. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα περισσότερα βιβλία του, μεταξύ αυτών τα μυθιστορήματα Ο Μιχαέλ μουΙστορία αγάπης και σκότους και Ιούδας, τα οποία επικύρωσαν την παγκόσμια εμβέλειά του. Το Αγαπητοί ζηλωτές είναι το πλέον πρόσφατο βιβλίο του στα ελληνικά. Έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο Τελ Αβίβ. Πέθανε στις 28 Δεκεμβρίου 2018.
Βιβλιογραφία

Βραβεία

  • 2007 ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΣΤΟΥΡΙΑΣ - ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ