«Οι δικοί μου άνθρωποι» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Οι δικοί μου άνθρωποι

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Ανταίος Χρυσοστομίδης

Οι δικοί μου άνθρωποι
  • ISBN: 978-960-03-5516-1
  • σελ. 144
  • 22 Νοεμβρίου 2012
  • € 10,60

Περίληψη

Δεν υπάρχει κανείς να μας ζητήσει συγγνώμη διότι καταδικαστήκαμε να είμαστε η πρώτη γενιά εδώ και αιώνες που θα ζήσει χειρότερα από τους γονείς της; Διότι μας έκαναν να γεννηθούμε και να χτίσουμε τα ιερά μας όνειρα περί ευζωίας κι ύστερα μας άφησαν χωρίς χρήματα και χωρίς δουλειά, ακριβώς τη στιγμή που ετοιμαζόμασταν να τα ζήσουμε, εκείνα τα όνειρα;


Βραβευμένο το 2011 με το πιο έγκυρο ιταλικό λογοτεχνικό βραβείο, το βραβείο Strega, το βιβλίο αυτό του Εντοάρντο Νέζι (που κινείται μεταξύ μυθιστορήματος και δοκιμίου, αυτοβιογραφίας και οικονομικής ανάλυσης) αποτελεί μια σκληρή όσο και οξυδερκή καταγγελία της κρίσης που βιώνουμε σήμερα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, το οποίο έδωσε μεγαλύτερη σημασία στις οικονομικές παραμέτρους και λιγότερη στις ανθρώπινες ανάγκες. Περιγράφοντας την κρίση της υφαντουργίας στη γενέτειρά του, το Πράτο, και την άνευ όρων παράδοσή της στους Κινέζους, ο Νέζι γράφει ένα βιβλίο που ενδιαφέρει εξίσου τους Έλληνες, τους Ισπανούς, όλους όσοι ζούνε σήμερα μια οικονομική και πολιτισμική κρίση που θα μπορούσε να αποφευχθεί. Ένα βιβλίο που προκάλεσε συζητήσεις στην πατρίδα του — από τις πιο ζωντανές και ασυνήθιστες εκφράσεις της σύγχρονης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας.

Βιογραφικά στοιχεία

Εντοάρντο Νέζι

Ο Εντοάρντο Νέζι γεννήθηκε το 1964 στο Πράτο της Τοσκάνης. Τελειώνοντας τις σπουδές του δούλεψε για 15 χρόνια στην οικογενειακή επιχείρηση κλωστοϋφαντουργίας. Έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα (Fughe da fermo) το 1995 και έξι χρόνια αργότερα το μετέφερε ο ίδιος στη μεγάλη οθόνη. Ακολούθησαν άλλα πέντε μυθιστορήματα, εκ των οποίων το ένα (L' età dell' oro) βραβεύτηκε με το βραβείο Bruno Cavallini. Είναι όμως το επόμενο βιβλίο του, Οι δικοί μου άνθρωποι (Storia della mia gente), που τον έκανε ευρέως γνωστό και του χάρισε το πιο έγκυρο ιταλικό λογοτεχνικό βραβείο, το Βραβείο Strega.