«Το μακεδονικό ζήτημα (1962-1995)» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το μακεδονικό ζήτημα (1962-1995)

Από τη σιωπή στη λαϊκή διπλωματία

Πρόλογος: Θάνος Βερέμης

Σύνθεση εξωφύλλου: egreen

Το μακεδονικό ζήτημα (1962-1995)
  • ISBN: 978-960-03-5425-6
  • σελ. 400
  • 2 Ιουλίου 2012
  • € 26,50

Περίληψη

Το μακεδονικό ζήτημα ενέσκηψε σαν «κεραυνός εν αιθρία» το χειμώνα του 1991-92, εγείροντας μνήμες από σκοτεινές εποχές. Αν και βρισκόταν, από τη λαϊκή σκοπιά, για τριάντα χρόνια σε ύπνωση, «εξερράγη» ύστερα από την ανεξαρτητοποίηση της ΠΓΔΜ. Στο βιβλίο αυτό ο Γιώργος Καλπαδάκης, ερευνώντας μια μακρά χρονική περίοδο, εξετάζει πώς το μακεδονικό μετουσιώθηκε σε μείζον εθνικό πρόβλημα, πώς φτάσαμε δηλαδή από τη μυστική ελληνογιου­γκοσλαβική συμφωνία του 1962 στις κινητοποιήσεις για την ονομασία του νεοσύστατου κράτους τρεις δεκαετίες αργότερα. Εστιάζοντας στη δράση ελληνικών κρατικών και μη κρατικών φορέων, δείχνει γιατί το 1992 σύσσωμη σχεδόν η ελληνική κοινωνία ανέτρεψε βασικές παραδοχές τής έως τότε διπλωματικής γραμμής, η οποία δεν θα αποκαθίστατο παρά δεκαπέντε χρόνια μετά.


«Η οξυδερκής αυτή μελέτη αποτελεί υποχρεωτικό ανάγνωσμα για όποιον επιθυμεί να κατανοήσει όχι μόνον το μακεδονικό, αλλά και τα παρασκήνια της μεταπολεμικής περιόδου. Μας προσφέρει τις αναγκαίες κλείδες προκειμένου να ακολουθήσουμε τις σύγχρονες δολιχοδρομίες ενός ψευδοζητήματος το οποίο, υπαρκτό, δημιουργεί ακόμη παρενέργειες στην ελληνική εξωτερική πολιτική αλλά και στον ευρύτερο βαλκανικό μας περίγυρο».

Κωστής Ι. Αιλιανός, πρέσβης ε.τ., διευθυντής Βαλκανικών Υποθέσεων, 1991-1993, τ. γ.γ. Υπουργείου Εξωτερικών


«Με εμπειρικά θεμελιωμένο, συγκροτημένο και ξεκάθαρο τρόπο, ο Γιώργος Καλπαδάκης μάς προσφέρει μια σφαιρική εικόνα της διαδρομής του μακεδονικού προβλήματος, ενώ δείχνει πώς η αποτυχία των μεταπολεμικών κυβερνήσεων να εξηγήσουν στους Έλληνες πολίτες την ουσία του ζητήματος, σε συνδυασμό με τις μετέπειτα λαϊκιστικές κινητοποιήσεις, οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο».

Νίκος Μουζέλης, ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας, London School of Economics and Political Science (LSE)

Βιογραφικά στοιχεία

Γιώργος Καλπαδάκης

Ο Γιώργος Καλπαδάκης είναι Visiting Scholar στο Centre of Development Studies του Πανεπιστημίου Cambridge ενώ μεταξύ 2011 και 2014 δίδαξε στα τμήματα Νομικής και Πολιτικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα και σπούδασε στο University College London (UCL) και στο London School of Economics and Political Science (LSE). Το 2009 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Άρθρα του με αντικείμενο τις διεθνείς σχέσεις, τη διεθνή πολιτική οικονομία και τη νεότερη πολιτική ιστορία έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους. Το 2013 του απονεμήθηκε το Βραβείο «Γεωργίου Π. Οικονόμου» από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ έχει βραβευθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διεθνών Σχολείων στη Στοκχόλμη με το ECIS Award for international understanding και από το UCL με το βραβείο αριστείας σε σπουδές επιστήμης και τεχνολογίας. Διετέλεσε συντάκτης του επιστημονικού περιοδικού Millennium του LSE, research fellow του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.