«China 1978-2008» | Εκδόσεις Καστανιώτη

China 1978-2008

The Rebirth of the Dragon


Dr. Richard Witt

China 1978-2008
  • ISBN: 978-960-03-5423-2
  • σελ. 392
  • 19 Δεκεμβρίου 2011
  • € 31,80


This book is a real-life document, a travel account based on ‘live recordings’ of the China of 1978, of 2006, and 2008, and its development. When Sotiris Chatzigakis made his first journey to China, in 1978, there were the makings of the new era of Deng Xiaoping (1905-1977). His second journey was twenty-eight years later, in 2006, and his third journey, in 2008, completed a span of three decades. On his last two journeys he was accompanied by his son Michael, who took an active part in writing the present book. The main themes of the book are China’s escalating democracy; how China deals with political liberties and human rights; the geopolitical importance of Eurasia; China’s leading role in the developing countries; the role of Confucianism; similarities and differences to rising economies; the growth of Shanghai and Guangzhou; and investment in education and technology. This is therefore not a traveller’s diary so much as the account of a temporal current towards the morrow. As Sotiris Chatzigakis notes, a central element in Chinese politics is a sense of purposiveness: “A feeling of purposiveness”, he replied at once, looking at the view of Beijing. “Compared with China, America seems to be running on autopilot. China has purpose; America, if not the West as a whole, has reactions to ailments.”


“Among the assets of Sotiris Chatzigakis, a politician of action but also a thinking citizen, is his wide and varied range of writings. It is no exaggeration to say that he stands in the tradition of those Greek politicians, few but illustrious, who have been conspicuous for their moral fibre in Parliament, as in education and letters. This book of his is a political testament transmitted through a full, informative and realistic picture of China.”

From George Souflias’ Preface

Βιογραφικά στοιχεία

Μικέλης Χατζηγάκης

Ο Μικέλης Χατζηγάκης, γιος του Σωτήρη Χατζηγάκη και της Μιρέλλας Βαφειάδη, γεννήθηκε το 1986. Απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ (ΒΑ Οικονομία, Πολιτικές Επιστήμες και Φιλοσοφία), μετεκπαιδεύτηκε στην Πολιτική Οικονομία (MSc) στο London School of Economics με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση και σήμερα πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές στη Διπλωματία (MA) στο Fletcher School of Law and Diplomacy του Πανεπιστημίου Tufts των ΗΠΑ. Το 2007 εργάστηκε στο γραφείο του δημοκρατικού βουλευτή Πάτρικ Κένεντι.


Σωτήρης Χατζηγάκης

Ο Σωτήρης Χατζηγάκης γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Σπούδασε νομικά και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία και την Αγγλία στις Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες (1971-1974).

Γόνος οικογένειας με μακρόχρονη πολιτική παράδοση και συμμετοχή στα κοινά, που πρόσφερε στη χώρα υπουργούς, βουλευτές, γερουσιαστές, νομάρχες, δημάρχους από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας ως τις μέρες μας, είναι ξάδελφος του Ευάγγελου Αβέρωφ.

Εντάχθηκε στη ΝΔ από την ίδρυσή της και το 1974 αναμείχθηκε ενεργά στην πολιτική. Εκλέγεται συνεχώς στο ίδιο κόμμα επί δώδεκα εκλογικές περιόδους, δηλαδή το 1974, το 1977, το 1981, το 1985, τον Ιούνιο του 1989, τον Οκτώβριο του 1989, το 1990, το 1993, το 2000, το 2004, το 2007 και το 2009.

Το 1979 εκλέχτηκε μέλος της Πρώτης Διοικούσας (Κεντρικής) Επιτροπής του κόμματος, ενώ τον Ιούνιο του 1989 διορίστηκε υπουργός αναπληρωτής Εθνικής Οικονομίας και υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Τζανετάκη. Διατέλεσε υπουργός στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στα υπουργεία Εμπορίου (1990) και Γεωργίας (1991-1992). Το 2004 εκλέχτηκε Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. To 2007 ανέλαβε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τον Ιανουάριο του 2009 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγγραφέας άρθρων, μελετών και βιβλίων πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού περιεχομένου, με δημοσιεύσεις σε έγκριτες εφημερίδες και περιοδικά, συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια και κοινοβουλευτικές αποστολές.

Οι τίτλοι των βιβλίων του στις εκδόσεις Καστανιώτη είναι: Ανατροπή (Για μία κοινωνία χωρίς μονόδρομους) (1999), Η ελληνική ταυτότητα στη «Νέα Τάξη» (2002), Ψήγματα γνώσης και σοφίας (2004), Ευρώπη και Παγκοσμιοποίηση (2 τόμοι)(2007), Το πρόσωπο του σημερινού κόσμου (2009).

Είναι παντρεμένος με τη Μιρέλλα Βαφειάδη και έχει δύο γιους, τον Μιχάλη (Μικέλη) και τον Νικηφόρο-Σπύρο.