«Ο δρόμος προς την άβυσσο» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο δρόμος προς την άβυσσο

Οι συνέπειες της κρίσης του κομματικού συστήματος 1981-2011

Ο δρόμος προς την άβυσσο
ebook
  • ISBN: 978-960-03-5410-2
  • eudoxus logo Εύδοξος: 22768821
  • epub logoePUB
  • σελ. 384
  • 21 Νοεμβρίου 2011
  • € 9,90

Περίληψη

Δεν έφθασε τυχαία η Ελλάδα ένα βήμα πριν από τη χρεωκοπία. Μια μακρά διαδρομή καταστροφικών πολιτικο-οικονομικών επιλογών οδήγησε τη χώρα προς την άβυσσο. Αυτή ακριβώς την αδιέξοδη πορεία μιας τριακονταετίας ανατέμνει το παρόν βιβλίο. Τα αδιέξοδα έχουν τις ρίζες τους στη «μοιραία τετραετία» 1981-1985, όταν συγκεκριμένες πολιτικές κρατισμού και λαϊκισμού διεύρυναν δραματικά το δημόσιο τομέα, διαμόρφωσαν ένα οικονομικό μοντέλο πάνω σε πήλινα πόδια και άνοιξαν ένα φαύλο κύκλο ανεξέλεγκτων ελλειμμάτων και χρεών. Από εκεί και πέρα, η τραγωδία ήταν πως όλες οι πολιτικές ηγεσίες, ενώ αναγνώρισαν το πρόβλημα, έκαναν ελάχιστα για να το αντιμετωπίσουν. Και τούτο παρά το ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης ζητούσε επίμονα να συρρικνωθεί ο δημόσιος τομέας. Όμως, το τέλμα συντηρήθηκε από πελατειακούς κομματικούς μηχανισμούς, συντεχνιακά συμφέροντα, κρατιστές συνδικαλιστές και άτολμες ηγεσίες. Πολιτικοί ηγέτες που ήσαν φορείς ελπίδων τις διέψευσαν. Καθώς τώρα η κυβέρνηση σέρνει τα πόδια της στις μεταρρυθμίσεις και η αντιπολίτευση κάνει επίδειξη ανευθυνότητας και λαϊκισμού, τι προοπτικές υπάρχουν για τη σωτηρία της χώρας από ένα κομματικό σύστημα που την οδήγησε στην άβυσσο;

Βιογραφικά στοιχεία

Γιάννης Λούλης

Ο Γιάννης Λούλης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια. Είναι πολιτικός αναλυτής και επικοινωνιολόγος. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 16 βιβλία και μονογραφίες. Διαθέτει διδακτορικό (Ph.D.) από το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ (Emmanuel College) και MA Πολιτικής Συμπεριφοράς από το Πανεπιστήμιο του Έσεξ. Σπούδασε νομικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

Στην Ελλάδα, ως επικοινωνιολόγος, έχει συνεργασθεί με γνωστά δημόσια πρόσωπα και επιχειρήσεις. Όμως οι κύριες δραστηριότητές του είναι εκτός Ελλάδος και ιδίως στην Κύπρο. Εκεί έχει συμβουλεύσει τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες και τρεις Προέδρους της Δημοκρατίας που εξελέγησαν: Κληρίδη, Χριστόφια, Αναστασιάδη.

Έχει αρθρογραφήσει σε όλες τις μεγάλες ελληνικές εφημερίδες και στον Φιλελεύθερο της Κύπρου. Για χρόνια συνεργαζόταν με την Ημερησία. Την περίοδο 1980-1996 αρθρογραφούσε στη Wall Street Journal. Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικές επιθεωρήσεις, όπως Foreign Affairs, Encounter, East European Quarterly, Journal of Byzantine and Modern Greek Studies, Revue d’Histoire de la Deuxiéme Guerre Mondiale, Journal of Communist Studies κ.ά. Στις δημοσιεύσεις του στο εξωτερικό περιλαμβάνονται το έργο The Greek Communist Party 1940-1944 (Λονδίνο 1982) και η μονογραφία Greece Under Papandreou: NATO’s Ambivalent Partner (Λονδίνο 1985).

Μια σειρά βιβλίων του σχετίζονται με τον κύκλο της Μεταπολίτευσης. Το έναυσμα έδωσε το έργο Η κρίση της πολιτικής στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Σιδέρη (1995), που φωτογράφιζε την αρχή της απαξίωσης κομμάτων και ηγεσιών. Μια σειρά άλλων βιβλίων από τις εκδόσεις Λιβάνη κάλυψε την περίοδο 2000-2008. Το φαινόμενο της πολιτικής κυριαρχίας αναλύθηκε στο Πολιτική κυριαρχία: Πώς κερδίζεται, πώς χάνεται (2006).

Στον κύκλο των βιβλίων που άπτονται της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ειδικά σε σχέση με την Μέση Ανατολή, περιλαμβάνονται: Ομπάμα: Πώς γκρεμίστηκαν οι αυταπάτες (2014) από τις Εκδόσεις Καστανιώτη και τα Η επικίνδυνη υπερδύναμη (2003), No happy end (2005), Οι απειλές (2010) από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Η σειρά βιβλίων του στις Εκδόσεις Καστανιώτη, τα οποία έχουν ασχοληθεί με διάφορες φάσεις της οικονομικής κρίσης, είναι: Ο δρόμος προς την άβυσσο: Οι συνέπειες της κρίσης του κομματικού συστήματος 1981-2011 (2011), Πού οδηγείται η Ελλάδα: Η χρεωκοπία του κομματικού συστήματος (2012), Η μεγάλη τιμωρία: Πώς γκρεμίστηκαν τα κυρίαρχα κόμματα της Μεταπολίτευσης (2015), Η νέα πράξη της ελληνικής τραγωδίας: Το «φαινόμενο Τσίπρας», η καταστροφική διαπραγμάτευση, η κρίση δίχως ορατό τέλος (2016).

Είναι προφανές πως το παρόν βιβλίο έχει αντλήσει διαχρονικό υλικό από όλα τα έργα που αφορούν τη Μεταπολίτευση, φυσικά μέσα από την πιο πρόσφατη οπτική του συγγραφέα.


facebook

Βιβλιογραφία