«Η ανακάλυψη του ουρανού» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η ανακάλυψη του ουρανού

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Ινώ Βαν Ντάικ-Μπαλτά

Στο εξώφυλλο φωτογραφία από το Πάνθεον της Ρώμης
Σύνθεση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης

Η ανακάλυψη του ουρανού
  • ISBN: 978-960-03-5326-6
  • σελ. 656
  • Επανέκδοση
  • 14 Ιουνίου 2011
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Και το όνομα αυτού: Κουίντεν Κουίστ, μυστικός πράκτορας εν αγνοία του, ειδικός απεσταλμένος του ουρανού. Αποστολή του: να πάρει πίσω τις λίθινες πλάκες με τις Δέκα Εντολές, τη διαθήκη που ετοίμασε ο Θεός για τους ανθρώπους, «με συμβολαιογράφο τον Μωυσή». O λόγος; Oι άνθρωποι έχουν πουλήσει την ψυχή τους στο διάβολο με αντάλλαγμα την τεχνολογία. Κι αφού μπορούν πλέον να δημιουργούν ζωή –αποκλειστικό προνόμιο, μέχρι χθες, του ουράνιου «αφεντικού»– εκείνος αποφασίζει να τους αφήσει στην τύχη τους. Θα καταφέρει όμως ο Κουίστ, που ψάχνει στη Ρώμη τον χαμένο του πατέρα, να εκπληρώσει την αποστολή του; Το μεγάλο αυτό μυθιστόρημα συνδυάζει αριστοτεχνικά τη συγκίνηση με τον προβληματισμό, την αγωνία με το χιούμορ και είναι ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά μυθιστορήματα των τελευταίων χρόνων – ένα σύγχρονο φιλοσοφικό έργο και ταυτόχρονα ένα συναρπαστικό θρίλερ, που θεωρείται το αριστούργημα του Χάρι Μούλις.

Το 2007, σε πανολλανδική δημοσκόπηση, Η ανακάλυψη του ουρανού ψηφίστηκε ως το καλύτερο ολλανδικό μυθιστόρημα όλων των εποχών.

«Αυτό το χαρούμενο, μεγαλειώδες μυθιστόρημα είναι η λαμπρή έκφραση μιας πολύ ισχυρής φαντασίας».

John Updike, The New Yorker

Βιογραφικά στοιχεία

Χάρι Μούλις

Ο Χάρι Μούλις υπήρξε ένας από τους κορυφαίους λογοτέχνες της Ολλανδίας και της Ευρώπης κατά τον εικοστό αιώνα. Γεννήθηκε το 1927 στο Χάαρλεμ από πατέρα αυστροουγγρικής καταγωγής και μητέρα Εβραία από την Αμβέρσα. Πέθανε το 2010 στο Άμστερνταμ, όπου είχε περάσει και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Δημοσίευσε μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα, δοκίμια, θεατρικά και φιλοσοφικά κείμενα. Το εκτεταμένο και πολυβραβευμένο έργο του έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Το μυθιστόρημα Το πέτρινο νυφικό κρεβάτι (Het stenen bruidsbed, 1959) ήταν το πρώτο σημαντικό βιβλίο του. Στη συνέχεια αξιοσημείωτη επιτυχία γνώρισαν τα μυθιστορήματά του Η απόπειρα (De aanslag, 1982) και Τα στοιχεία (De elementen, 1988). Το 1992 εξέδωσε το αριστούργημά του Η ανακάλυψη του ουρανού (De ontdekking van de hemel), που αγαπήθηκε από τους συμπατριώτες του και χάρισε στον ίδιο διεθνή αναγνώριση. Άλλα βιβλία του στις Εκδόσεις Καστανιώτη, τα μυθιστορήματα Η διαδικασία και Ζίγκφριντ, ο γιος του κτήνους καθώς και η συλλογή διηγημάτων Ο προστατευόμενος.
Βιβλιογραφία