«Στο τέλος της γης» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Στο τέλος της γης

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Λουίζα Μιζάν

Μακέτα εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης

Στο τέλος της γης
  • ISBN: 978-960-03-5285-6
  • σελ. 760
  • 2 Μαΐου 2011
  • Μη διαθέσιμο

Περίληψη

Όταν ο γιος της, ο Όφερ, φεύγει για να συμμετάσχει σε μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση, η Όρα φεύγει από το σπίτι της για να μην βασανίζεται περιμένοντας τα κακά μαντάτα που είναι σίγουρη ότι θα φτάσουν. Ελπίζει πως μ’ αυτό τον τρόπο θα αποφύγει το κακό και θα σώσει τον γιο της. Ταξιδεύοντας προς τη Γαλιλαία, σχεδόν απάγει τον Άβραμ, φίλο και εραστή της νιότης της, και επί μέρες και νύχτες περιπλανιέται στο Ισραήλ, κάνοντας το μόνο πράγμα που μπορεί για να προστατεύσει τον γιο της: μιλάει γι’ αυτόν, βιώνει την ιστορία της ζωής του. Το Στο τέλος της γης αρχίζει με τον πόλεμο των Έξι Ημερών και φτάνει ως τις μέρες μας. Είναι ένα μυθιστόρημα για δύο άντρες, μια γυναίκα και δύο παιδιά, για την αγάπη και την ερωτική απογοήτευση, την ανδρική φιλία, τη μητρότητα και την οικογένεια, μέσα σ’ ένα κλίμα βίας και φόβου. Ένα από τα σημαντικότερα αντιπολεμικά έργα της εποχής μας, γραμμένο από έναν σπουδαίο συγγραφέα, ο οποίος, χωρίς να το θέλει, κι ενώ έγραφε αυτό το μυθιστόρημα, έγινε τραγικό σύμβολο του καιρού μας.

«Πρόκειται για το αριστούργημα του Γκρόσμαν. Ένα βιβλίο με τρομερή δύναμη και ένταση. Ο Φλομπέρ δημιούργησε την Έμμα, ο Τολστόι την Άννα και τώρα ο Γκρόσμαν μάς δίνει την Όρα, τόσο αληθινή και ζωντανή όσο κανένας άλλος χαρακτήρας στη σύγχρονη πεζογραφία. “Ρούφηξα” την κάθε του σελίδα σαν να βρισκόμουν σε έκσταση. Ένα μυθιστόρημα που μένει αξέχαστο».

Πολ Όστερ

Βιογραφικά στοιχεία

Νταβίντ Γκρόσμαν

Ο Ντάβιντ Γκρόσμαν γεννήθηκε το 1954 στην Ιερουσαλήμ. Σπούδασε φιλοσοφία και θέατρο στο Πανεπιστήμιο της γενέτειράς του και ξεκίνησε την καριέρα του γράφοντας παιδικές εκπομπές για το ραδιόφωνο. Θεωρείται ο σπουδαιότερος Ισραηλινός συγγραφέας της γενιάς του και είναι γνωστός για τους αγώνες του για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και για τη συγκρότηση παλαιστινιακού κράτους. Τα μυθιστορήματά του αλλά και τα πολιτικά του δοκίμια έχουν μεταφραστεί σε πάνω από τριάντα γλώσσες. Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα βιβλία του Το παιδί ζιγκ-ζαγκ (μτφρ. Μάγκυ Κοέν, 1999) και Η μνήμη του δέρματος (μτφρ. Ιακώβ Σιμπή, 2006). Το 2006, και ενώ είχε αρχίσει να γράφει το Στο τέλος της γης, σκοτώθηκε ο γιος του Ούρι σε μάχες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου. Το βιβλίο, που θεωρείται το αριστούργημά του και κέρδισε μεταξύ άλλων το έγκυρο Βραβείο Ειρήνης των Γερμανών Βιβλιοπωλών, είναι αφιερωμένο στη μνήμη του.
Βιβλιογραφία

Συνεντεύξεις

Κριτικές