«Ο ανθυπολοχαγός» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο ανθυπολοχαγός

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Εριφύλη Μαρωνίτη

Στο εξώφυλλο: © Greg Pease / Getty images / ideal image. Μακέτα εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης

Ο ανθυπολοχαγός
Νέα τιμή!
  • ISBN: 978-960-03-5228-3
  • σελ. 288
  • 31 Ιανουαρίου 2011
  • € 8,86

Περίληψη

Ο Ντάνιελ Ρουκ, αστρονόμος, γλωσσομαθής και μαθηματική ιδιοφυΐα από τα γεννοφάσκια του, άνθρωπος μοναχικός αλλά με δίψα για γνώση και περιπέτεια, θα φτάσει με αποστολή των βρετανικών δυνάμεων και μια ομάδα καταδίκων, στο τέλος του 18ου αιώνα, στη μακρινή Αυστραλία. Η άγνωστη ήπειρος, με το παρθένο τοπίο, την ακατάληπτη γλώσσα και τους αλλότριους αυτόχθονες, θα γίνει για το νεαρό ανθυπολοχαγό ένας μαγικός καθρέφτης αυτογνωσίας, μια άλλη Ιθάκη. Η καταλυτική παρουσία ενός νεαρού κοριτσιού των ιθαγενών θα αποκαλύψει τον κόσμο που χωρά και υπάρχει πέρα από τις λέξεις. «Η Γκρένβιλ διαθέτει το ρυθμό και τη δύναμη της εικόνας ενός ποιητή», έγραψε η Guardian, για το συναρπαστικό αυτό μυθιστόρημα, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Ο ανθυπολοχαγός φωτίζει το ισοπεδωτικό πρόσωπο του δυτικού πολιτισμού, στη σύγκρουσή του όχι μονάχα με τους αυτόχθονες της Αυστραλίας, αλλά και με όσους προτίμησαν να τους γνωρίσουν, αντί να τους αφανίσουν. Ένα αριστοτεχνικό μυθιστόρημα για τη μεγάλη αξία των μικρών πραγμάτων.

«Το μυθιστόρημα αυτό είναι ένας θρίαμβος. Διαβάστε το μονορούφι».

The Times

«Μέσα και ανάμεσα από τις λέξεις, ένα μυθιστόρημα που καθηλώνει».

The Independent

«Επίτευγμα απόλαυσης αλλά και ηθικού στο­χασμού, μυθιστόρημα αντάξιο μιας βραβευμένης με Όραντζ συγγραφέως».

Financial Times

«Η Γκρένβιλ διαμορφώνει τους χαρακτήρες της με σπάνια αρτιότητα, και ο αναγνώστης συμμετέχει στο συναρπαστικό ταξίδι μιας συνείδησης που δοκιμάζει τα όριά της».

Jay Parini

«Εξαίρετη περίπτωση ιστορικής μυθοπλασίας: μυθιστόρημα σύνθετο, απαιτητικό και αποκαλυπτικό».

The Independent on Sunday

Βιογραφικά στοιχεία

Κέιτ Γκρένβιλ

Η Κέιτ Γκρένβιλ γεννήθηκε στο Σίδνεϊ. Έχει γράψει οκτώ μυθιστορήματα από τα οποία το Η ιδέα της τελειότητας κέρδισε το Βραβείο Όραντζ και το Μυστικό ποτάμι βρέθηκε στην τελική εξάδα του Βραβείου Μπούκερ. Ο ανθυπολοχαγός κυκλοφόρησε στην Αυστραλία το 2008 και αμέσως θεωρήθηκε από τα καλύτερά της έργα.
Βιβλιογραφία

Κριτικές