«Θράκη. Τόσο κοντά, τόσο μακριά» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Θράκη. Τόσο κοντά, τόσο μακριά

Ο μουσουλμανικός κόσμος της

Κείμενα: Έλενα Μοσχίδη

Φωτογραφίες:
Πέπη Λουλακάκη

Θράκη. Τόσο κοντά, τόσο μακριά
  • ISBN: 978-960-03-5171-2
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • σελ. 180
  • 6 Δεκεμβρίου 2010
  • € 21,20

Περίληψη

Τι γνωρίζουμε για την ελληνική Θράκη και τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας; Ποια πράγματα μας χωρίζουν και ποια μας ενώνουν;

Η ενασχόληση με τις μουσουλμανικές μειονότητες της Θράκης είναι από τα τελευταία θέματα ταμπού για την ελληνική κοινωνία. Ακουμπάει ευαίσθητες χορδές. Θυμίζει τα λάθη και τις χαμένες ευκαιρίες στο χειρισμό αυτού του ζητήματος, τόσο από την ελληνική όσο και από την τουρκική πλευρά.

Οι συγγραφείς του βιβλίου, με κίνητρο κοινωνικό, επιχειρούν να γνωρίσουν στην υπόλοιπη Ελλάδα αυτούς τους «άγνωστους» συμπολίτες μας. Καταφέρνουν να σπάσουν το άβατο της μουσουλμανικής κοινωνίας και να ζήσουν με τους ανθρώπους αυτούς για δύο χρόνια, καταγράφοντας την καθημερινή ζωή τους και μιλώντας μαζί τους τόσο για τα μεταξύ τους προβλήματα όσο και για τα πράγματα που τους χωρίζουν με το επίσημο ελληνικό κράτος. Όσα είδαν, άκουσαν και έζησαν οι δημιουργοί αποτυπώνονται σε ένα λεύκωμα που δεν αρκείται στην παρουσίαση εξαιρετικών φωτογραφιών, αλλά τις συνδυάζει με το κοινωνικό ρεπορτάζ και την έρευνα.

Βιογραφικά στοιχεία

Πέπη Λουλακάκη

Η Πέπη Λουλακάκη γεννήθηκε στην Αθήνα και εργάζεται ως freelancer φωτογράφος. Έχει καλύψει αποστολές σε διάφορα σημεία του πλανήτη για περιοδικά του ελληνικού και ξένου Τύπου, με θέματα κυρίως κοινωνικά, κοινωνικοπολιτικά και πολιτιστικά. Δουλειές της έχουν παρουσιαστεί πολλές φορές σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, ενώ φωτογραφίες της έχουν δημοσιευτεί στα βιβλία: The artists of ECM (Granta, England), Τα λουτρά της Ελλάδας (Eκδόσεις Καστανιώτη), Freund Schaft (Castrum Peregrini, Amsterdam) κ.α.


facebook

Βιβλιογραφία

Έλενα Μοσχίδη

Η Έλενα Μοσχίδη ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως freelancer δημοσιογράφος. Από το 1995 έως σήμερα έχει συνεργαστεί με τα περισσότερα ένθετα περιοδικά στον κυριακάτικο Τύπο, πραγματοποιώντας διεθνείς αποστολές σχετικά με θέματα κοινωνικά, κοινωνικοπολιτικά και ταξιδιωτικά. Επικεντρώνεται κυρίως στις ασθενείς κοινωνικές ομάδες, καθώς και σε ζητήματα που αφορούν τη γείτονα Τουρκία.


facebook

Κριτικές