«Στο τέρμα της πλάνης» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Στο τέρμα της πλάνης

Στο εξώφυλλο: Leonardo Cremonini, «Les temps vides au couchant».
Σύνθεση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης

Βραβεία
  • 2011 ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ
Στο τέρμα της πλάνης
  • ISBN: 978-960-03-5133-0
  • σελ. 64
  • 27 Σεπτεμβρίου 2010
  • € 10,60

Περίληψη

Η τελευταία ποιητική συλλογή του Χριστόφορου Λιοντάκη αποτελείται από τρεις ενότητες (Απολογητικά, Αφιέρωση, Τρία ποιήματα για την εξαγορά του φόβου) με διακριτή θεματολογία.
Κοινός παρονομαστής των ποιημάτων είναι η σύγχρονη πραγματικότητα με πολλές αναφορές σε αρχαιοελληνικούς μύθους. Παρόν και παρελθόν ενίοτε συναιρούνται, καθώς ο ποιητής προσπαθεί να προσδώσει στο χρόνο συνοχή και συνέχεια. Το ερωτικό στοιχείο είναι διάχυτο. Καταγράφεται η πολυπλοκότητα του έρωτα, η ακμή και η παρακμή του. Οι απολογητικοί τόνοι είναι ευδιάκριτοι, με σαφείς αναφορές στα παιδικά του χρόνια αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν.
Παράλληλα ο ποιητής, έχοντας αποδεχτεί την ανθρώπινη ατέλεια, εκφράζει τη βαθιά του λύπη και διαμαρτυρία για την ανθρώπινη υπεροψία και πολυπραγμοσύνη, χωρίς καμιά αίσθηση του περιττού και του μάταιου.

Βιογραφικά στοιχεία

Χριστόφορος Λιοντάκης

Ο Χριστόφορος Λιοντάκης γεννήθηκε το 1945 στο Ηράκλειο. Σπούδασε νομικά.

Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες: Οι συλλογές του: Ο Μινώταυρος μετακομίζει και Ο ροδώνας με τους χωροφύλακες μεταφράστηκαν στα γαλλικά από τον Michel Volkovitch και κυκλοφόρησαν αντίστοιχα από τις Εκδόσεις Cahiers du Confluent και Cahiers Crecs.

Ποιήματά του έχουν μελοποιήσει ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Θανάσης Νικόπουλος.

Το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας τον ονόμασε Ιππότη της Τάξεως Γραμμάτων και Τεχνών και ο Δήμος Ηρακλείου του απένειμε το Βραβείο Νίκου Καζαντζάκη.

Έφυγε από τη ζωή το 2019.
Βιβλιογραφία

Συνεντεύξεις

Κριτικές