«Έρημος» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Έρημος

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Γιώργος Ξενάριος

Έρημος
Νέα τιμή!
  • ISBN: 978-960-03-4853-8
  • σελ. 432
  • Επανέκδοση
  • 22 Οκτωβρίου 2008
  • € 8,86

Περίληψη

Η Λάλα κατάγεται από τις άγριες πολεμικές φυλές της Σαχάρας. Μικρό κοριτσάκι ζει σε μια παραγκούπολη χωρίς όμως να ξεχνά την ευγενική της καταγωγή. Η έρημος και οι θρύλοι της, ο έρωτάς της για ένα νεαρό μουγγό βοσκό, η ματαιωμένη τους απόπειρα να αποδράσουν σε ένα δικό τους κόσμο, η εξορία της Λάλα στη Μασσαλία, όλα σκληραίνουν την τρυφερή ψυχή της. Ωστόσο, παρά τις περιπέτειες που περνά στην «πολιτισμένη» Δύση, η Λάλα θα καταφέρει να μη χάσει την πίστη στον εαυτό της και να μη θολώσει την αγάπη της για την πατρίδα της, τη Σαχάρα.

Ένα από τα ωραιότερα μυθιστορήματα του νομπελίστα συγγραφέα, με την αίσθηση του εξωτισμού και της περιπλάνησης που χαρακτηρίζει το μεγαλύτερο μέρος του έργου του.

Βιογραφικά στοιχεία

Ζαν Μαρί Γκυστάβ Λε Κλεζιό

Ο Ζαν Μαρί Γκυστάβ Λε Κλεζιό γεννήθηκε στη Νίκαια το 1940. Γιος ενός Βρετανού γιατρού και μιας Γαλλίδας που ήταν κωφάλαλη, ο Λε Κλεζιό έζησε μικρός αρκετά χρόνια στην Αφρική. Μετά τις σπουδές φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νίκαιας, εγκαταστάθηκε για κάποια χρόνια στις ΗΠΑ όπου εργάστηκε ως δάσκαλος. Επίσης έζησε κάποια χρόνια στη Λατινική Αμερική – κυρίως στο Μεξικό. Ξεκίνησε να γράφει στις αρχές της δεκαετίας του '60 και στα πρώτα του έργα ήταν έντονοι οι φορμαλιστικοί πειραματισμοί που τόσο ήταν της μόδας εκείνη την εποχή. Από το 1975 και μετά τα βιβλία του γίνονται πιο βατά, και τα ταξίδια γίνονται η σπονδυλική στήλη των περισσότερων έργων του. Με το πρώτο του μυθιστόρημα Το πρόστιμο (1963) κέρδισε το σημαντικό βιβλίο Ρενοντό. Με το μυθιστόρημα Έρημος (1980) κέρδισε το Βραβείο Πολ Μοράν της Γαλλικής Ακαδημίας. Το 2008 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα βιβλία του: Έρημος (μτφρ. Γιώργος Ξενάριος, 1983), Ντιέγκο και Φρίντα (μτφρ. Μαρία Κράλλη, 1996), Περιπλανώμενο αστέρι (μτφρ. Γιάννης Στρίγκος, 2010).
Βιβλιογραφία

Βραβεία

  • 2008 ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ