«Κλάιν και Βάγκνερ» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Κλάιν και Βάγκνερ

Νουβέλα

Μετάφραση:
Μαρία & Ελένη Θ. Παξινού

Κλάιν και Βάγκνερ
  • ISBN: 978-960-03-4817-0
  • σελ. 168
  • Επανέκδοση
  • 9 Νοεμβρίου 2008
  • € 8,48

Περίληψη

O ευυπόληπτος δημόσιος λειτουργός Φρίντριχ Kλάιν προσπαθεί να διαφύγει από την πατρίδα του εφοδιασμένος με πλαστό διαβατήριο, κλεμμένα χρήματα και ένα ρεβόλβερ. Έχει υιοθετήσει το συμβολικό ψευδώνυμο Bάγκνερ. Σε όλη τη διάρκεια της φυγής του τον καταδιώκει ο εφιάλτης της φανταστικής δολοφονίας της γυναίκας και των παιδιών του. Kαταγραφή μιας «τρικυμίας αν κρανίω», αλλά και ολοκλήρωση της πορείας από το σκότος του Bορρά στο φως και την ιλαρότητα του Nότου, η νουβέλα Kλάιν και Bάγκνερ σκιαγραφεί, καταφεύγοντας συχνά σε μεθόδους της ψυχολογίας του βάθους, όλα τα μεγάλα προβλήματα του σύγχρονου δυτικού ανθρώπου.

«O Έσσε διαθέτει αυτό που θεωρώ ύψιστο αγαθό στην Tέχνη: ένα σπάνιο, πολύτιμο μείγμα ευγένειας και βάθους, καλλιτεχνικής πειθαρχίας και δημιουργικής δύναμης. Έχει την ικανότητα να γελά με τον εαυτό του χωρίς πίκρα ή κυνισμό, αλλά τηρώντας την απόσταση της ειρωνείας».

ANTPE ZINT

Βιογραφικά στοιχεία

Έρμαν Έσσε

Ο Έρμαν Έσσε γεννήθηκε στο Calw της Γερμανίας στα 1877. Βιβλιοπώλης στην αρχή, έγινε γρήγορα γνωστός με τα ποιήματα και τα μυθιστορήματά του. Στα 1904 δημοσιεύει το πρώτο του μυθιστόρημα, Πήτερ Κάμεντσιντ, και αποκεί και πέρα κερδίζει το ψωμί του απ' τα γραφτά του. Στη Ροσάλντε (1914) εξετάζει τα προβλήματα του καλλιτέχνη, ο Κνουλπ (1915) είναι μια προσφορά στην αλητεία, ο Ντέμιαν (1919) αποτελεί μια ψυχαναλυτική μελέτη της αιμομειξίας, ενώ στο Νάρκισσος και Χρυσόστομος (1930) σκιαγραφεί τις δυο πλευρές της ανθρώπινης φύσης, αντιπαραθέτοντας ένα μοναχό με έναν ηδονιστή. Ο Λύκος της Στέπας (1927) αντικαθρεπτίζει τη σύγχυση της σύγχρονης ύπαρξης, ενώ ο Μαγκίστερ Λούντι (1945) δεν είναι παρά μια ουτοπική φαντασία πάνω στο θέμα της απόσυρσης απ' τον κόσμο. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το Ταξίδι στην Ανατολή (1932), ένα απ' τα πρώτα βιβλία που κίνησαν στον 20ό αι. το ενδιαφέρον της Δύσης για την ανατολική φιλοσοφία και στάση ζωής.

Οι βασικές επιρροές στο έργο του Έσσε είναι, όπως ο ίδιος λέει: «Το χριστιανικό και απόλυτα αντεθνικιστικό πνεύμα των γονιών μου, η μελέτη των μεγάλων Κινέζων δασκάλων και η φυσιογνωμία του ιστορικού Γιάκομπ Μπούρκχαρντ».

Ο χρόνος δεν κατάφερε να μειώσει την αξία του έργου του Έσσε, που βασικό του θέμα είναι η ολόψυχη και εναγώνια προσπάθεια του ατόμου να χτίσει έναν ακέριο και αρμονικό εαυτό.

Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, διαμαρτυρόμενος ενάντια στο μιλιταριστικό καθεστώς, εγκατέλειψε τη Γερμανία κι εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελβετία, όπου και πέθανε το 1962. Πήρε το Βραβείο Γκαίτε το 1946 και το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1947.
Βιβλιογραφία

Βραβεία

  • 1946 ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ