«Το σωσίβιο» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το σωσίβιο

Σύνθεση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης
Στο εξώφυλλο χαρακτικό της Monika Zawadzka

Το σωσίβιο
  • ISBN: 978-960-03-4785-2
  • σελ. 48
  • 22 Οκτωβρίου 2008
  • € 10,60

Περίληψη

Αυτός ο άνθρωπος ήταν για εκείνον τον άνθρωπο – Ίσως μείνουν μόνο τα λόγια που με αγάπη ή από αγάπη πρόφεραν χείλη ζεστά.

Έτσι ανοίγει – κι έτσι κλείνει ο κύκλος: το σωσίβιο. Και ανάμεσα, ένα αίνιγμα: περιστέρια και άγγελοι, φαύνοι και υπάλληλοι, καταμεσήμερα και νύχτες. Με μιαν ευγένεια που διστάζει και στοχάζεται πριν και μπροστά από κάθε λέξη, δεκαεννιά ποιήματα –από λιτά επιγράμματα μέχρι εκτενέστερες αφηγήσεις– εορτάζουν και πενθούν το σώμα – κι αυτό που μοιάζει να το ακολουθεί.

Βιογραφικά στοιχεία

Παναγιώτης Ιωαννίδης

Ο Παναγιώτης Ιωαννίδης (http://xylokopoi.blogspot.gr/) γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα, όπου και ζει. Και τα τρία βιβλία του με ποιήματα, Το σωσίβιο (2008, β´ έκδ. 2009), Ακάλυπτος (2013), Πολωνία (2016), κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. 

Ποιήματα, δοκίμια, κριτικές και μεταφράσεις του (ποιημάτων των S. Heaney, T. Gunn, R. Creeley, D. Harsent, A. Motion, M. Symmons Roberts κ.ά.) δημοσιεύονται σε περιοδικά από το 1995. Παρουσιάστηκε στις εκδηλώσεις «16 Νέοι Έλληνες Ποιητές» της Θεατρικής Εταιρείας «Πράξη» (1997) και έλαβε το Β´ Βραβείο Ποίησης στην «Πρώτη Συνάντηση Νέων Δημιουργών (Σχολή Βακαλό)» (1998). Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί –σε περιοδικά και ανθολογίες– μεταφρασμένα στα αγγλικά, τα σουηδικά και τα τουρκικά. Είναι υπεύθυνος για την ποίηση στο μηνιαίο περιοδικό The books' journal· μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού ποίησης, θεωρίας και εικαστικών ΦΡΜΚ· διοργανωτής και επιμελητής των μηνιαίων ποιητικών αναγνώσεων «Με τα λόγια (γίνεται)».

 
Βιβλιογραφία