«Η σύγχρονη ψυχοσωματική του βρέφους και του παιδιού» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η σύγχρονη ψυχοσωματική του βρέφους και του παιδιού

Μετάφραση:
Σοφία Λεωνίδη

Σύνθεση εξωφύλλου: egreen|E. ΠAΓKAΛOY

Η σύγχρονη ψυχοσωματική του βρέφους και του παιδιού
  • ISBN: 978-960-03-4716-6
  • eudoxus logo Εύδοξος: 16936
  • σελ. 544
  • Επανέκδοση
  • 31 Μαρτίου 2008
  • € 25,44

Περίληψη

Σκοπός του συγγραφέα είναι, όπως ο ίδιος διατείνεται, η περιγραφή μιας ψυχοσωματικής κλινικής, προσιτής στην παιδιατρική –και ευρύτερα σε όσους εργάζονται με τα παιδιά σε όλους τους κλάδους– και παράλληλα αναγνωρισμένης στην ιδιαιτερότητά της από την ψυχιατρική και την ψυχολογία του παιδιού. Αυτό αποδεικνύεται χάρη στην παρακολούθηση και τη μελέτη πολλαπλών περιπτώσεων που αφορούν στην ψυχοσωματική προσέγγιση, στο πλαίσιο της εξέλιξής της και της δικής της πρωτοτυπίας.
Οι εννοιολογικές αντιλήψεις του, σε σύμπνοια με τις αναλυτικές κατευθύνσεις του Ινστιτούτου της Ψυχοσωματικής, οδήγησαν τον Kρεσλέρ να διευκρινίσει τις τρεις παράλληλες οδούς οι οποίες επιτρέπουν την κατανόηση της ψυχοσωματικής του παιδιού: τις συνθήκες του περιβάλλοντος, που ευθύνονται μέσω του τραυματικού ρόλου που διαδραματίζουν, τις ψυχοσυναισθηματικές δομές, που καθορίζουν τις ευάλωτες προσωπικότητες απέναντι στην ψυχοσωματική αποδιοργάνωση, και τους ψυχικούς μηχανισμούς σωματοποίησης, που συνίστανται στην κατάθλιψη (ενός ειδικού τύπου) αφενός, και στις εξάρσεις της διέγερσης αφετέρου. Οι αλλεπάλληλες εκδόσεις του βιβλίου επέφεραν κάθε φορά και κάποιες καινοτομίες. Η παρούσα έκδοση παρουσιάζει τις τελευταίες έρευνες του Kρεσλέρ, μέσω μιας μελέτης ως προς τις ρίζες της ψυχοσωματικής άμυνας και τις ενδεχόμενες ρήξεις της οργάνωσής της, από τις πρώιμες φάσεις της παιδικής ηλικίας.

Βιογραφικά στοιχεία

Λεόν Κρεσλέρ

Ο Λεόν Κρεσλέρ, παιδίατρος, παιδοψυχίατρος, διηύθυνε από το 1952 έως το 1978 τη Mονάδα Ψυχιατρικής του Παιδιού του Nοσοκομείου Saint-Vincent-de Paul, στο Παρίσι. Σήμερα είναι υπεύθυνος της Μονάδας του Παιδιού στο Ινστιτούτο Ψυχοσωματικής του Παρισιού, όπου ασχολείται με ερευνητικές και διδακτικές δραστηριότητες. Το έργο του έχει διεθνή αναγνώριση στον τομέα της ψυχοσωματικής του παιδιού. Κυριότερα έργα του είναι: Le development neuropsychique, στο Traite de Psychiatrie (1970), La psychosomatiqe de l'enfant (1976, ελλ. μετάφραση Eλένης Aστερίου, Eκδ. Xατζηνικολή), L'enfant du desordre psychosomatique (1981) κ.ά. Συγγραφέας πολυάριθμων άρθρων και επιστημονικών ανακοινώσεων, έχει συμμετάσχει επίσης σε συλλογικά βιβλία όπως το L' enfant et son corps, των Michel Fain και Michel Soule (1974).