«Εγώ, ο εγγονός ενός έλληνα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Εγώ, ο εγγονός ενός έλληνα

Η Θεσσαλονίκη του Νικολά Σαρκοζί

Σύνθεση εξωφύλλου: egreen|E. ΠAΓKAΛOY
Φωτογραφία εξωφύλλου: Philippe Huguen / AFP

Εγώ, ο εγγονός ενός έλληνα
  • ISBN: 978-960-03-4631-2
  • σελ. 224
  • 11 Δεκεμβρίου 2007
  • € 19,08

Περίληψη

Ποιο ρόλο έπαιξε στη διαμόρφωση της πολιτικής προσωπικότητας του Νικολά Σαρκοζί η διπλή του καταγωγή από την Ουγγαρία και τη Θεσσαλονίκη; Και γιατί στην πρώτη του ομιλία μετά την εκλογή του στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας αυτοπροσδιορίζεται ως γιος ενός Ούγγρου και εγγονός ενός Έλληνα; Η αφήγηση της οικογενειακής ιστορίας του Γάλλου προέδρου μοιάζει με μυθιστόρημα. Ένα μυθιστόρημα που διατρέχει για τέσσερις αιώνες την Ευρώπη, με ήρωες-αφηγητές τον παππού, τον Θεσσαλονικιό γιατρό Μπενίκο Μαλλάχ, και τον πατέρα, τον Μαγιάρο διαφημιστή Παλ Σαρκοζί (Pal Sarkozy de Nagy Bocsa). Οι Μαλλάχ, οι πρόγονοί του από την πλευρά της μητέρας του, ζούσαν από τον 16ο αιώνα στη Θεσσαλονίκη και υπήρξαν εξέχοντα μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας, της μεγάλης αυτής σεφαραδίτικης μητρόπολης των Βαλκανίων. Ήταν ραβίνοι, κοσμηματοπώλες, δημοσιογράφοι και πολιτικοί. Η οικογένεια Μαλλάχ ανέδειξε έναν γερουσιαστή, με το κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου, και έναν βουλευτή, με το κόμμα του Δημητρίου Γούναρη. Οι Σαρκοζί ήταν Μαγιάροι ευγενείς και πολεμιστές που αντιστάθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η ένωση αυτών των δύο κόσμων με φόντο το μεταπολεμικό Παρίσι του 1950 έδωσε πολλές δεκαετίες αργότερα έναν πρόεδρο στη Γαλλία. Αυτή η μακραίωνη και γοητευτική ιστορία περιγράφεται στις σελίδες του βιβλίου Εγώ, ο εγγονός ενός Έλληνα.

Βιογραφικά στοιχεία

Γιώργος Αναστασιάδης

Ο Γιώργος Ολ. Αναστασιάδης γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάσκει Πολιτική και Συνταγματική Ιστορία της Ελλάδας. Στο πλούσιο συγγραφικό του έργο, που αναφέρεται και στη σύγχρονη ιστορία της Θεσσαλονίκης, ο συγγραφέας αξιοποιεί τους ιστορικούς «θησαυρούς» που περιέχονται στις παλιές εφημερίδες, στις φωτογραφίες και στη λογοτεχνία.
Λέων Α. Ναρ

Ο Λέων Α. Ναρ γεννήθηκε το 1974 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Νεοελληνικής Φιλολογίας, Βιβλιολογίας και Διδακτικής της Λογοτεχνίας στο ίδιο πανεπιστήμιο (2000). Το 2007 υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή του με θέμα το έργο του ποιητή Γιωσέφ Ελιγιά. Η μελέτη του θα κυκλοφορήσει σε βιβλίο από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης. Μελέτες, κριτικές βιβλίων και ανακοινώσεις του σε συνέδρια έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και σε συλλογικούς τόμους. Συνεργάζεται με την εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής. Εργάζεται ως καθηγητής Ελληνικής Φιλολογίας στο Αμερικανικό Κολλέγιο «Ανατόλια» της Θεσσαλονίκης.
Χρήστος Ράπτης

Ο Χρήστος Ράπτης είναι αρχισυντάκτης στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε Φιλοσοφία και Πολιτικές Επιστήμες στο Παρίσι. Από το 1985 έως το 1994 εργάστηκε στη Γαλλία ως ανταποκριτής της Καθημερινής και της τηλεόρασης του ANT1. Υπήρξε διευθυντής σύνταξης στον Επενδυτή και διευθυντής στον Οικονομικό Ταχυδρόμο.