«Το μυστικό ποτάμι» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το μυστικό ποτάμι

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Μιχάλης Μακρόπουλος

Το μυστικό ποτάμι
  • ISBN: 978-960-03-4623-7
  • σελ. 384
  • 6 Μαΐου 2008
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

O Γουίλιαμ Θόρνχιλ, βαρκάρης στον Τάμεση των αρχών του 19ου αιώνα, καταδικάζεται σε απαγχονισμό γιατί έκλεψε, αλλά του δίνεται η ευκαιρία αυτός και η οικογένειά του να ξαναρχίσουν τη ζωή τους σε μια μακρινή αποικία καταδίκων ονόματι Σίδνεϊ, στην Αυστραλία. Εκεί ο Θόρνχιλ βρίσκει έναν παρθένο παράδεισο, αλλά, για να τον κάνει δικό του, πρέπει να πληρώσει το τίμημα, που είναι η καταστροφή αυτού του παραδείσου.
«Μια εξαιρετική μελέτη δυο πολιτισμών σε σύγκρουση και μια ανατριχιαστική λεπτομερής περιγραφή των δεινών της αποικιοκρατίας», έγραψε η Γκάρντιαν γι' αυτό το σπουδαίο μυθιστόρημα. Θεωρώντας ότι πολιτισμός πρώτιστα είναι ο σεβασμός προς το περιβάλλον κι ότι οι αληθινά πολιτισμένοι της Αυστραλίας δεν ήταν οι Εγγλέζοι άποικοι αλλά οι Αβορίγινες, η Κέιτ Γκρένβιλ βάζει έναν καθρέφτη μπροστά στο λευκό Αυστραλό και του δείχνει την απωθητική αδηφάγα όψη του. Από τα καλύτερα αγγλοσαξονικά μυθιστορήματα των τελευταίων χρόνων, το Μυστικό ποτάμι έφτασε στην τελική εξάδα των βραβείων Μπούκερ του 2006.

Βιογραφικά στοιχεία

Κέιτ Γκρένβιλ

Η Κέιτ Γκρένβιλ γεννήθηκε στο Σίδνεϊ. Έχει γράψει οκτώ μυθιστορήματα από τα οποία το Η ιδέα της τελειότητας κέρδισε το Βραβείο Όραντζ και το Μυστικό ποτάμι βρέθηκε στην τελική εξάδα του Βραβείου Μπούκερ. Ο ανθυπολοχαγός κυκλοφόρησε στην Αυστραλία το 2008 και αμέσως θεωρήθηκε από τα καλύτερά της έργα.
Βιβλιογραφία