«Γεύση Ελληνική» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Γεύση Ελληνική

Ψωμιά, κουλούρια, παξιμαδερά, πιτίτσες

Τόμος Α´

Γεύση Ελληνική
  • ISBN: 978-960-03-4606-0
  • σελ. 168
  • Επανέκδοση
  • 11 Δεκεμβρίου 2007
  • € 15,90

Περίληψη

Σε τούτο τον τόμο συγκέντρωσα ένα μέρος από τα παραδοσιακά ελληνικά ψωμιά που έχω καταγράψει – το πρώτο και το βασικό κομμάτι από τη Γεύση Ελληνική. Ψωμιά και ψωμάκια, γιορτινά και γαμήλια, απλά και καθημερινά, απαλά και αφράτα, και άλλα αυστηρά, δυνατά, κάποτε λίγο σκληρά αλλά και διπλοψημένα (παξιμάδια), που κρατούν πολύ καιρό, καθώς και κουλούρια για κάθε περίσταση. Καθένα αποπνέει το φως και τη γεύση του τόπου του, αφού ακόμα και η ιδιαίτερη σύσταση του νερού επηρεάζει τη γεύση του ψωμιού από τόπο σε τόπο.

Βιογραφικά στοιχεία

Εύη Βουτσινά

Η Εύη Βουτσινά γεννήθηκε το 1950 στη Λευκάδα, όπου και έζησε μέχρι το 1968. Έκανε σπουδές Αγγλικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και δίδαξε αγγλικά, ιδιωτικά, για μερικά χρόνια. Εδώ και μια εικοσιπενταετία ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική. Παράλληλα ασχολείται και με τη θεωρητική πλευρά της γαστρονομίας και αρθρογραφεί σχετικά. Επίσης καταγράφει συστηματικά την παραδοσιακή κουζίνα, ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα. Αυτό το υλικό των καταγραφών είναι και η αφετηρία για το δημιουργικό κομμάτι της δουλειάς της ως μαγείρισσας.
Η τετράτομη Γεύση Ελληνική είναι το δεύτερο έργο της γύρω από τη γαστρονομία. Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Το ψωμί κυκλοφόρησε το 1995 από τις Εκδόσεις Τροχαλία και η Β’ έκδοση το 2000 από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Aκολούθησε η τρίτομη Aπλή μαγειρική της αγίας καθημερινότητας (Εκδόσεις Kαστανιώτη, 2004) και το Kρόκος-σαφράν (Aναγκαστικός Συνεταιρισμός Kροκοπαραγωγών Kοζάνης, 2004). Έχει εκδώσει επίσης το τρίτομο έργο Βιογραφίες 360 Eλλήνων συγγραφέων και μικρό ανθολόγιο (Εκδόσεις Κτίστη, 1981). Θα ήθελε να μαγειρέψει για τον Θεόδωρο Ντοστογιέφσκι, για τους Μπητλς, για τον Μάρκο Βαμβακάρη και για τον Βαν Γκογκ και πιστεύει πως μια μέρα θα τα καταφέρει.
Βιβλιογραφία