«Ο παιδικός αυτισμός» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο παιδικός αυτισμός

Θεραπευτική προσέγγιση

Σύνθεση εξωφύλλου: egreen | Έλλη Παγκάλου

Ο παιδικός αυτισμός
  • ISBN: 978-960-03-4593-3
  • eudoxus logo Εύδοξος: 16985
  • σελ. 256
  • Επανέκδοση
  • 15 Νοεμβρίου 2007
  • € 15,90

Περίληψη

Αυτή η έκδοση του Παιδικού αυτισμού (και στη γαλλική και στην ελληνική γλώσσα) επανατοποθετεί τις θεωρητικές και κλινικές συλλήψεις της Κλαίρης Συνοδινού στο πλαίσιο των μεταψυχολογικών εξελίξεων και των συγχρόνων κλινικών προσεγγίσεων του αυτισμού. Διευκρινίζει τον ειδικό ρόλο της φροϋδικής ψυχαναλυτικής θεωρίας στην κατανόηση και τη θεραπευτική του αυτιστικού παιδιού, λαμβάνοντας ταυτοχρόνως υπόψιν τη συνεισφορά της βιολογίας σε αυτόν το χώρο. Μια από τις θεμελιώδεις ιδέες αυτού του έργου είναι η διάκριση που εγκαθιδρύει ανάμεσα στο ψυχωσικό και το καθαρά αυτιστικό πεδίο. Στον ψυχωσικό ασθενή, παιδί ή ενήλικα, τα όρια του βιωμένου σώματος έχουν καταστραφεί και υπάρχει σύγχυση ανάμεσα στο μέσα και το έξω. Στο αυτιστικό παιδί τα όρια του σώματος αντιπροσωπεύονται από ένα αδιαπέραστο «κέλυφος-άμυνα», που συνιστά ένα «ψευδο-όριο» του βιωμένου σώματος. Το παιδί αυτό κλείνεται στον εσωτερικό του κόσμο και δεν επικοινωνεί με τον άλλο.
Με βάση αυτά τα συμπεράσματα, η συγγραφέας επεξεργάστηκε στο πλαίσιο της πρακτικής της μια ειδική ψυχαναλυτική προσέγγιση των αυτιστικών παιδιών, την οποία την αναπτύσσει με τη μορφή ενός πραγματικού ημερολογίου.

Βιογραφικά στοιχεία

Κλαίρη Συνοδινού

Η Κλαίρη Συνοδινού εστίασε το ενδιαφέρον της στην ψυχαναλυτική πρακτική και παράλληλα εργάστηκε στο Παρίσι σε ψυχιατρεία με ψυχωτικούς ενήλικες και παιδιά και στο ογκολογικό νοσοκομείο Paul Brousse, στη θεραπεία ψυχοσωματικών ασθενών. Η θεωρητικοκλινική πείρα της στον αυτισμό καταγράφηκε στο βιβλίο της Αutisme infantile, approche therapeutique, ed. Aubier, που κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, με τον τίτλο Ο παιδικός αυτισμός (Θεραπευτική προσέγγιση).

Είναι ψυχαναλύτρια, μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, της Ψυχαναλυτικής Eταιρείας Παρισίων και ψυχοσωματίστρια του Ψυχοσωματικού Iνστιτούτου Παρισίων. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Paris VII και από το 1994 διδάσκει στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου ως αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχοπαθολογίας και Θεραπευτικών Mεθόδων.
Βιβλιογραφία