«Αλληγορική Κασσάνδρα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Αλληγορική Κασσάνδρα

Αλληγορική Κασσάνδρα
  • ISBN: 978-960-03-4585-8
  • σελ. 64
  • Επανέκδοση
  • 1 Νοεμβρίου 2007
  • € 12,72

Περίληψη

H Aλληγορική Kασσάνδρα, με την Ωδή στην Oδύνη και την Περιπλάνηση, αποτελούν μια τριλογία ποιημάτων μεγάλου μήκους με συγγενική στιχουργία, με δίστιχα, που κατάγονται από τα δημοτικά, και την «ηρωική» και δραματική τους μετάπλαση στον Eρωτόκριτο και στο Kρητικό Θέατρο, όμως χωρίς ομοιοκαταληξία με σπάνιες εξαιρέσεις. Tο αφοριστικό ύφος των δίστιχων ευνοεί μια διακοπτόμενη ροή ψευδο-αφηγηματικού τύπου, που συγγενεύει με τη μεγάλη μας ιαμβική παράδοση από τον Aρχίλοχο ίσαμε τον Kαβάφη. Όμως ο διδακτικός τόνος έχει τώρα περάσει από τα κόσκινα του Yπερρεαλισμού και του Mοντερνισμού και την αντιδιδακτικότητα του Φουτουρισμού, του Nτανταϊσμού και της πρόσφατης πρωτοποριακής πειραματικής ποίησης.

Tα ποιήματα αυτά είναι αποσχίσεις από την Παλίμψηστο των αρχαίων μύθων και της σύγχρονης αγωνίας, όπως οι έτοιμοι πίνακες των κουρελιασμένων διαφημίσεων των Λετριστών και οι «Συσσωρεύσεις» των Nεορεαλιστών. Aπό πολύ μακριά χαιρετάνε τα αφοριστικο-αφηγηματικά τρίστιχα της Δαντικής Tριλογίας. Πίσω από κάθε ποίημα υπάρχει ένας θεός, ένας ήρωας και μια ηρωίδα, που μας μιλάνε με γρίφους για ένα συνεχιζόμενο υπεράνθρωπο αλλά και πολύ ανθρώπινο δράμα.

Βιογραφικά στοιχεία

Νάνος Βαλαωρίτης

Ο Νάνος Βαλαωρίτης γεννήθηκε στη Λωζάνη Ελβετίας το 1921. Σπούδασε Φιλολογία και Νομικά στα πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου, Σορβόνης. Παρουσίασε με άρθρα και μετέφρασε πρώτος στο Λονδίνο εκτενώς Έλληνες ποιητές του 1930 – Σεφέρη, Ελύτη, Εμπειρίκο, Εγγονόπουλο, Γκάτσο. Στην Αγγλία έζησε απ' το 1944 έως το 1953 και γνώρισε τον Έλιοτ κι όλο τον κύκλο του. Το 1954-1960 έμεινε στο Παρίσι και γνώρισε τον Αντρέ Μπρετόν και τον κύκλο του. Το 1960 γύρισε στην Ελλάδα και διηύθυνε το περιοδικό Πάλι (1963-1967). Το 1969 παρουσίασε ελληνική ποίηση στο γαλλικό περιοδικό Λετρ Νουβέλ (Lettres Nouvelles). Απ' το 1968 δίδαξε συγκριτική λογοτεχνία και γραφή στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο. Οργάνωσε παρουσίαση των Ελλήνων υπερρεαλιστών στο Κέντρο Πομπιντού το 1990-1991. Ποιητικά του κείμενα εκδόθηκαν απ' τον οίκο Σίτι Λάις (City Lights) του Φερλινγκέττι. Διηύθυνε από το 1989 με τον Αντρέα Παγουλάτο το περιοδικό Συντέλεια. Παρουσιάστηκε σε ξένα περιοδικά εκτενώς, Αγγλία, Αμερική, Γαλλία, Ρωσία κ.α. Πήρε δύο κρατικά βραβεία ποίησης κι ένα βραβείο του N.P.A. [National Poetry Association (Αμερικανική Εταιρεία Ποίησης)] το 1996 – βραβείο που είχε δοθεί προηγουμένως στους Φερλινγκέττι, Γκίνσμπεργκ και άλλους. Έφυγε από τη ζωή το 2019.
Βιβλιογραφία

Βραβεία

  • 1983 ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
  • 2008 ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ