«Η παντρειά» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η παντρειά

Το μυθιστόρημα του μικρού ανθρώπου II

Μετάφραση:
Στέλλα Χρηστίδου

Η παντρειά
  • ISBN: 978-960-03-4523-0
  • σελ. 352
  • 15 Νοεμβρίου 2007
  • € 19,08

Περίληψη

Τα Χρόνια της αλητείας δεν είναι παντοτινά, κάποια στιγμή τελειώνουν. Ο νεαρός Ορχάν παντρεύεται αλλά δεν «νοικοκυρεύεται». Παραμένει ατίθασο πνεύμα και αντιρρησίας στα κακώς κείμενα της κοινωνίας. Εργάζεται ως γραμματέας σε λογιστήριο. Ο μισθός του, μισθός πείνας. Κάποια στιγμή, του προτείνουν μια γερή «αρπαχτή». Η άρνησή του, τον οδηγεί σε αδιέξοδο. Συκοφαντείται ως υπαίτιος κλοπής και στη συνέχεια χάνει τη δουλειά του. Άνεργος, οργισμένος με όλους και με όλα, ακόμα και με τη γυναίκα του, τσακισμένος από το βάρος της φήμης του πατέρα του, αλλά και από τις δυσκολίες της ζωής, περιπλανιέται στους δρόμους με το μυαλό του να παίρνει ανάποδες στροφές και να κολλάει στο ίδιο πάντα ερώτημα: Πόσο επιτρέπεται σε ένα «μικρό» άνθρωπο να κρατήσει ψηλά το κεφάλι σε πείσμα των καιρών;
Το δεύτερο, αυτόνομο, μέρος από το Μυθιστόρημα του μικρού ανθρώπου, το δημοφιλέστερο σε όλο τον κόσμο έργο του κλασικού Τούρκου συγγραφέα.

Βιογραφικά στοιχεία

Ορχάν Κεμάλ

Ο Ορχάν Κεμάλ γεννήθηκε στα Άδανα το 1914. Οι αριστερές καταβολές της οικογένειάς του τον ανάγκασαν από μικρό να εξοριστεί στη Συρία και να ριχτεί στη βιοπάλη. Το 1939, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, καταδικάζεται σε πέντε χρόνια φυλάκιση για ανατρεπτική δράση. Σήμερα το εγκυρότερο λογοτεχνικό βραβείο της Τουρκίας φέρει το όνομά του. Θεωρείται από τους σημαντικότερους Τούρκους συγγραφείς του εικοστού αιώνα.
Βιβλιογραφία