«Πολιτικό δεκάπρακτο» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Πολιτικό δεκάπρακτο

Ιστορίες από την καθημερινή ζωή

Πρόλογοι: Χ.Α. Χωμενίδης, Τζάνετ ΜακΜάχον
Πολιτικό δεκάπρακτο
  • ISBN: 978-960-03-4520-9
  • σελ. 144
  • 6 Σεπτεμβρίου 2007
  • € 12,72

Περίληψη

Ο προφορικός λόγος έχει ελευθερίες. Δεν είναι τυχαία η φράση «έπεα πτερόεντα». Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τον γραπτό λόγο, όπου οι κανόνες είναι αυστηροί και το «scripta manent» επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη στην υστεροφημία του συγγραφέα. Συνεπώς, είναι δύσκολο την ευαισθησία, την παρατήρηση, την οξυδέρκεια και την αναζήτηση να τις αποτυπώσεις σε χαρτί. Αυτό το εγχείρημα επιχειρεί ο Παναγιώτης Σγουρίδης με το βιβλίο Πολιτικό δεκάπρακτο.
Παρατηρεί ότι η μεταπολεμική Ελλάδα συνοδεύτηκε από έναν διαρκή αγώνα δρόμου για να προλάβει τις καθυστερήσεις. Παρά ταύτα, η οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και η είσοδος στο ευρωπαϊκό περιβάλλον σήμαναν για το συλλογικό ασυνείδητο του ελληνικού λαού το τέλος αυτού του αγώνα. Θεωρεί λοιπόν ότι αυτή είναι η αιτία που η σκληρά εργαζόμενη ελληνική οικογένεια, απαλλαγμένη από το βάρος των «μεγάλων», στράφηκε στον εαυτό της, στο μέλλον των παιδιών της, στο δικαίωμα για αξιοπρεπή σύνταξη, στην ποιότητα ζωής, στο καλάθι της νοικοκυράς και σε μια σειρά από «μικρά» προβλήματα που συνθέτουν την καθημερινότητα των Ελλήνων.
Αυτή την καθημερινότητα, που μέχρι τώρα απασχολούσε τη λογοτεχνία, προσπαθεί ο συγγραφέας να τη συνδυάσει με την πολιτική, γιατί πιστεύει πως η Aριστερά των μεγάλων οραμάτων και αγώνων καλείται σήμερα να δώσει απάντηση στα μικρά και στα ατομικά προβλήματα.
Τα δέκα διηγήματα του βιβλίου είναι προϊόν της μανίας του να παρατηρεί το περιβάλλον, ίσως μακρινό κατάλοιπο του μηχανικού που ποτέ δεν έπαψε να είναι. Πρόκειται για μια προσπάθεια προσέγγισης της πολυπλοκότητας του σήμερα μέσα από τη φαντασία του λογοτέχνη, την αποτελεσματικότητα του μηχανικού και την ευαισθησία του πολιτικού.

Βιογραφικά στοιχεία

Παναγιώτης Σγουρίδης

Ο Παναγιώτης Σγουρίδης γεννήθηκε το 1950 στην Ξάνθη. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές του στην Ξάνθη και στη Θεσσαλονίκη. Συνέχισε στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αποφοιτώντας με την ειδικότητα του αγρονόμου τοπογράφου μηχανικού. Αμέσως μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ Ξάνθης. Εκλέχθηκε αντιπρόσωπος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στο ΤΕΕ. Υπήρξε μέλος του ΔΣ Ασπίδας Ξάνθης και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται ζωηρά για τα ζητήματα του αθλητισμού και της νεολαίας.

Το 1982 εκλέχθηκε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος Ξάνθης και επανεκλέχθηκε το 1986. Την περίοδο 1986-1987 διετέλεσε πρόεδρος του Νοσοκομείου Ξάνθης. Αγωνίστηκε δυναμικά και συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία του νέου σύγχρονου νοσοκομείου του νομού. Το 1989 εκλέχθηκε βουλευτής του νομού και επανεκλέγεται συνεχώς πρώτος μέχρι σήμερα.

Την περίοδο 1993-1996 ανέλαβε καθήκοντα Γ’ αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων. Το χρονικό διάστημα 1996-2004 άσκησε τα καθήκοντα του Β’ αντιπροέδρου της Βουλής. Υπήρξε ο ουσιαστικός εμπνευστής για τη σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης και ο κύριος συντελεστής στην έκδοση του ομόφωνου πορίσματός της. Συμμετείχε, με ουσιαστικές προτάσεις, στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την εξέταση του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας, καθώς και στη Διακομματική Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού, καρπός της οποίας υπήρξε η θεσμοθέτηση Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και η μετεξέλιξή της σε μόνιμη ειδική διακομματική επιτροπή. Ταξίδεψε πολλές φορές στο εξωτερικό για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων και την ισχυροποίηση της ομογένειας. Συνετέλεσε τα μέγιστα στην ίδρυση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης των ελληνικής καταγωγής βουλευτών, γερουσιαστών, ομοσπονδιακών βουλευτών, ευρωβουλευτών και πολιτειακών βουλευτών και γερουσιαστών (ΠΑΔΕΕ), που σε όλο τον κόσμο αριθμεί από 130 έως 170 μέλη, ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκλογών σε κάθε χώρα.

Το 2002 εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη το βιβλίο του Θράκης προβληματισμοί στο κατώφλι του 21ου αιώνα.
Σήμερα, ως βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπεύθυνος του Tομέα Tουρισμού του ΠΑΣΟΚ, δεν παραλείπει να ασχολείται με τα ιδιαίτερα προβλήματα της Ξάνθης.
Βιβλιογραφία