«Προς τα ενδότερα της ψυχής: Ψυχανάλυση και ψυχαναλυτική αντικριστή θεραπεία» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Προς τα ενδότερα της ψυχής: Ψυχανάλυση και ψυχαναλυτική αντικριστή θεραπεία

Προς τα ενδότερα της ψυχής: Ψυχανάλυση και ψυχαναλυτική αντικριστή θεραπεία
  • ISBN: 978-960-03-4467-7
  • eudoxus logo Εύδοξος: 17015
  • σελ. 184
  • 25 Μαΐου 2007
  • € 15,90

Περίληψη

Το βιβλίο πραγματεύεται τη σχέση και τη διάκριση μεταξύ κλασικής ψυχανάλυσης και ψυχαναλυτικής αντικριστής θεραπείας, ιχνηλατώντας την εξέλιξή τους τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο ενδοψυχικός χώρος φωτίζεται και κινητοποιούνται δυνάμεις ψυχικής αλλαγής, μέσα από τη δυναμική εξέλιξη της θεραπευτικής διαδικασίας. Σταθεροί κανόνες αλλά και μεταβλητές υφαίνουν το συνεκτικό ιστό μέσα από τον οποίο αναδύονται και αποκαλύπτονται, με τις γνώσεις και την ενόραση του ψυχαναλυτή, ο ενδοψυχικός χώρος και οι δυνάμεις της ψυχικής αλλαγής στο θεραπευόμενο.
Η θεραπευτική αγωγή εκπτύσσεται μέσα από τη δημιουργική κίνηση της ζωντανής και μεταβαλλόμενης σχέσης μεταξύ δύο προσώπων που η συνάντησή τους συντελεί με μοναδικό τρόπο στην προώθηση της διαδικασίας της ίασης.

Βιογραφικά στοιχεία

Κλαίρη Συνοδινού

Η Κλαίρη Συνοδινού εστίασε το ενδιαφέρον της στην ψυχαναλυτική πρακτική και παράλληλα εργάστηκε στο Παρίσι σε ψυχιατρεία με ψυχωτικούς ενήλικες και παιδιά και στο ογκολογικό νοσοκομείο Paul Brousse, στη θεραπεία ψυχοσωματικών ασθενών. Η θεωρητικοκλινική πείρα της στον αυτισμό καταγράφηκε στο βιβλίο της Αutisme infantile, approche therapeutique, ed. Aubier, που κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, με τον τίτλο Ο παιδικός αυτισμός (Θεραπευτική προσέγγιση).

Είναι ψυχαναλύτρια, μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, της Ψυχαναλυτικής Eταιρείας Παρισίων και ψυχοσωματίστρια του Ψυχοσωματικού Iνστιτούτου Παρισίων. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Paris VII και από το 1994 διδάσκει στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου ως αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχοπαθολογίας και Θεραπευτικών Mεθόδων.
Βιβλιογραφία