«Δραματοποίηση - Το βιβλίο του παιδαγωγού-εμψυχωτή» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Δραματοποίηση - Το βιβλίο του παιδαγωγού-εμψυχωτή

Μέθοδοι – Εφαρμογές – Ιδέες

Περιλαμβάνεται ένα ένθετο 16σέλιδο με φωτογραφικό υλικό
Δραματοποίηση - Το βιβλίο του παιδαγωγού-εμψυχωτή
  • ISBN: 978-960-03-4431-8
  • eudoxus logo Εύδοξος: 17046
  • σελ. 232
  • Επανέκδοση
  • 13 Μαρτίου 2007
  • € 15,90

Περίληψη

Η έκδοση του βιβλίου είναι εναρμονισμένη με το Διαθεματικό Eνιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών (ΔΕΠΠΣ) και παρουσιάζει μια δοκιμασμένη και πετυχημένη μέθοδο δραματοποίησης για το σχολείο, τα θεατρικά εργαστήρια και τις παιδικές καλλιτεχνικές ομάδες.
Η έμφαση του βιβλίου είναι πρακτική. Προσφέρει στάδια προετοιμασίας και πρωτότυπες προτάσεις για την παρουσίαση λογοτεχνικών κειμένων σε παιδιά με θεατρικό τρόπο, τη διανομή ρόλων, τη δημιουργία θεατρικού περιβάλλοντος στο σχολείο, την κατασκευή κουστουμιών, σκηνικών, μάσκας και χρηστικών αντικειμένων, τη χρήση τεχνικών του θεάτρου για την παραγωγή φωτισμών, ήχων, μουσικής και ατμόσφαιρας, θέματα για θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς και μυθοπλασία, που μπορούν να οδηγήσουν τα παιδιά αβίαστα στη θεατρική παράσταση.
Περιλαμβάνει δέκα πλήρεις εφαρμογές-παραδείγματα με λεπτομερή παρουσίαση όλων των σταδίων προετοιμασίας και υλοποίησης των κειμένων με παιδιά. Τα θέματα αντλούνται από τις κατηγορίες: λαϊκό και σύγχρονο παραμύθι, αισώπειοι μύθοι, λαϊκό θέατρο σκιών, λαϊκό δρώμενο, θρύλοι και παραδόσεις, ελληνική μυθολογία, σενάριο για κούκλες και ποίηση.
Το βιβλίο μοιράζεται σε φοιτητές των παιδαγωγικών και θεατρικών τμημάτων που παρακολουθούν μαθήματα παιδαγωγικής του θεάτρου, προτείνεται από τα γραφεία πολιτιστικών θεμάτων σε σεμινάρια, εφαρμόζεται συστηματικά από νηπιαγωγούς και δασκάλους στο σχολείο, από θεατρο-παιδαγωγούς σε ολοήμερα σχολεία και από γονείς που διαθέτουν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους.

Βιογραφικά στοιχεία

Περσεφόνη Σέξτου

Η Περσεφόνη Σέξτου κατέχει πτυχίο παιδαγωγικής (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Master of Arts στη σύγχρονη θεατρική πρακτική (University of Lancaster) και διδακτορικό τίτλο (Ph.D.) στο δράμα και το θέατρο στην εκπαίδευση (University of London). Σήμερα διδάσκει στο Tμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Παιδαγωγικό Tμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και σε προγράμματα ΕΠΕΑΕΚ Εξομοίωσης. Είναι συγγραφέας των βιβλίων Δραματοποίηση (Eκδόσεις Καστανιώτη), Θεατρο-παιδαγωγικά προγράμματα στα σχολεία κ.ά. Έχει δημοσιεύσεις στα περιοδικά New Theatre Quarterly, Research in Drama Education, Journal of Education for Teaching, National Drama, Youth Theatre Journal, Θέατρο και Εκπαίδευση, Σύγχρονο Νηπιαγωγείο, Διαδρομές κ.ά. Συνεργάζεται με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το Υπουργείο Πολιτισμού, την UNESCO, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και με άλλους φορείς για το σχεδιασμό και την υλοποίηση θεατρο-παιδαγωγικών προγραμμάτων και δράσεων στα σχολεία και για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.


facebook

Βιβλιογραφία