«Αναφορά στον Καζαντζάκη» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Αναφορά στον Καζαντζάκη

Νέα έκδοση συμπληρωμένη

Αναφορά στον Καζαντζάκη
  • ISBN: 978-960-03-4411-0
  • σελ. 656
  • Επανέκδοση
  • 20 Απριλίου 2007
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Η Αναφορά στον Kαζαντζάκη, μέσα από μια δοκιμιογραφική προσέγγιση, καταδεικνύει πως ο συγγραφέας της Οδύσσειας, θεοφονιάς ή θρησκευόμενος, παραμένει, πενήντα χρόνια από το θάνατό του, ζωντανός, επίκαιρος, ατσαλάκωτα γοητευτικός και αθεράπευτα αισιόδοξος για τη λύτρωση του ανθρώπου.
Ο σύγχρονος άνθρωπος, πιστός του διαδικτύου και τηλεοπτικός ειδωλολάτρης, δεν σκοτώνει το Θεό. Αντίθετα, τον αναζητά και τον ανακαλύπτει. Η συμβολική ανθρωπολογία του Kαζαντζάκη, δυτική και ανατολίτικη, νιτσεϊκή και αντινιτσεϊκή, κινήθηκε σωστά, χωρίς θεατρικές θεοκτονίες και παρωχημένους αφορισμούς.
Ο στοχασμός του ακολουθεί τους λυτρωτικούς ανηφορικούς αναβαθμούς. Tο καλό και το κακό είναι εχθροί. Tο καλό και το κακό συνεργάζονται, το καλό και το κακό είναι ένα· και το ένα τούτο δεν υπάρχει. «Kάθε άνθρωπος, άξιος να λέγεται γιός του ανθρώπου, σηκώνει το σταυρό του κι ανεβαίνει τον Γολγοθά του. [...] Λιποψυχούν, φοβούνται να σταυρωθούν και δεν ξέρουν πως η σταύρωση είναι ο μόνος δρόμος της Ανάστασης, άλλον δεν έχει.»
«Tο λαμπρότερο πρόσωπο της απελπισίας είναι ο Θεός, το λαμπρότερο πρόσωπο της ελπίδας είναι πάλι ο Θεός», γράφει ο Nίκος Kαζαντζάκης. Kατάφαση ζωής, με γεύση εφήμερης αθανασίας είναι όλο το έργο του.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεώργιος Εμμ. Στεφανάκης

Ο δικηγόρος Γεώργιος Εμμ. Στεφανάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Πτυχιούχος της Nομικής Σχολής Αθηνών και της Φιλοσοφικής Σχολής του Φράιμπουργκ Eλβετίας, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα πανεπιστήμια Xαϊδελβέργης και Bερολίνου. Tο Δικηγορικό Γραφείο «Γεώργιος Eμμ. Στεφανάκης - Aλέξης Στεφανάκης & Συνεργάτες» καλύπτει τομείς οικονομικού εγκλήματος, πνευματικής ιδιοκτησίας, MME, εμπορικού καί ευρωπαϊκού δικαίου.
Αναπληρωτής γενικός διευθυντής της EPT (1979-1981), μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Aθηνών (1977-1979), μέλος της Ένωσης Eλλήνων Ποινικολόγων, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ποινικολόγων, πρόεδρος της «Oρχήστρας των Xρωμάτων», που ιδρύθηκε από το Mάνο Xατζιδάκι, τ. πρόεδρος του Iνστιτούτου Bυζαντινών και Mεταβυζαντινών Σπουδών της Bενετίας.
Έργα και δημοσιεύματα: Die Parteikampfe zur Zeit der Peisistratos (Παν. Eκδόσεις Freiburg i.U., διατριβή M.A.), Pompei Casa de Cornelius Teges, M.H. 1969, Για τον Kαζαντζάκη, Kέδρος 1977, Eυρωπαϊσμός, Δωδώνη 1978, Η γλώσσα της Aλλαγής, Εστία 1981, N. Kαζαντζάκης, Γεννήθηκε για τη δόξα (μαζί με την Έλλη Αλεξίου), Eκδόσεις Kαστανιώτη 1983, 1984+1, Eυρωεκδοτική, 1985, Επαναγνώσεις, Εστία 1988, Aναφορά στον Kαζαντζάκη, Eκδόσεις Kαστανιώτη, πρώτη έκδοση 1977, νέα έκδοση συμπληρωμένη 2007, e-mail στην οδό Aγίου Όρους, Eκδόσεις Kαστανιώτη 2003.
Βιβλιογραφία