«Μαθαίνοντας ανάγνωση» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Μαθαίνοντας ανάγνωση

Η γοητεία του νοήματος για το παιδί

Μετάφραση:
Ρένα Μοράρη

Μαθαίνοντας ανάγνωση
  • ISBN: 978-960-03-4175-1
  • eudoxus logo Εύδοξος: 16833
  • σελ. 416
  • 22 Σεπτεμβρίου 2006
  • € 31,80

Περίληψη

Καρπός πολυετούς έρευνας, το βιβλίο αυτό θέτει το ζήτημα της συναισθηματικής σχέσης του παιδιού με την ανάγνωση, καθώς και της σχέσης του δασκάλου με το μαθητή, και προτείνει μια μέθοδο ώστε να καλλιεργηθεί στο παιδί η αγάπη για το διάβασμα. Το παιδί –πιστεύει ο Μπέτελχαϊμ– θα βρει την ανάγνωση ελκυστική και θα θελήσει να αποκτήσει την ικανότητα να διαβάζει αν του δοθεί εξαρχής καλή λογοτεχνία, αντί για ακατάλληλα αναγνωστικά που συχνά ευθύνονται για τις δυσκολίες που πολλά παιδιά παρουσιάζουν στην εκμάθηση της ανάγνωσης. Παράλληλα –προτείνει ο Μπέτελχαϊμ–, με μια απλή αλλά προσεκτική εφαρμογή της ψυχανάλυσης, ένας δάσκαλος πρόθυμος να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους ένα παιδί δυσκολεύεται ή αρνείται να διαβάσει μπορεί να το βοηθήσει ουσιαστικά να ξεπεράσει τα εμπόδια που συναντά και να μάθει ανάγνωση. Τέλος, επιχειρείται εδώ και μια προσέγγιση της δυσλεξίας, ενός προβλήματος που το εκπαιδευτικό σύστημα αντιμετωπίζει μάλλον με αμηχανία. Η «δυσλεξία» ίσως να είναι μια εμπλοκή στο ασυνείδητο –λέει ο Μπέτελχαϊμ– και πιθανόν να μπορεί να λυθεί ακόμη και μέσα στην τάξη.

Βιογραφικά στοιχεία

Κάρεν Ζέλαν

Η Κάρεν Ζέλαν ολοκλήρωσε τις σπουδές της ως ψυχολόγος στη Σχολή του Πανεπιστημίου του Σικάγο (Orthogenic School). Υπήρξε για πολλά χρόνια ανώτατο στέλεχος-ψυχολόγος στο Νοσοκομείο των Παίδων στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστόνης. Έχει είκοσι πέντε χρόνια κλινική εμπειρία, δεκαπέντε από τα οποία αφιέρωσε σε παιδιά με μαθησιακές διαταραχές.
Μπρούνο Μπέτελχαϊμ

Ο Μπρούνο Μπέτελχαϊμ, ένας από τους πιο διακεκριμένους ψυχαναλυτές παγκοσμίως, ήταν ο ιδρυτής και διευθυντής της Σχολής Orthogenic στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο μέχρι το 1973 που αφυπηρέτησε. Γεννήθηκε στη Βιέννη το 1903 και έκανε το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο της πόλης. Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου κρατήθηκε φυλακισμένος στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Nταχάου και του Mπούχενβαλντ, και για την εμπειρία του αυτή γράφει στο βιβλίο του The Informed Heart. Μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου και έγινε καθηγητής παιδαγωγικών και αργότερα καθηγητής ψυχολογίας και ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Το έργο του περιλαμβάνει τα βιβλία: The Children of the Dream, A Home for the Heart, Surviving and Other Essays, The Uses of Enchantment (ελλ. έκδ. Η γοητεία των παραμυθιών), Freud and Man's Soul (ελλ. έκδ. Ο Φρόυντ και η ψυχή του ανθρώπου) και Recollections and Reflections. Ο Μπρούνο Μπέτελχαϊμ πέθανε το 1990.