«Τα εργαλεία του φιλοσόφου» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Τα εργαλεία του φιλοσόφου

Φιλοσοφικές έννοιες και μεθόδοι

Μετάφραση - Προλογικό σημείωμα - Σχόλια: Κώστας Θεολόγου
Τα εργαλεία του φιλοσόφου
  • ISBN: 978-960-03-4064-8
  • eudoxus logo Εύδοξος: 17032
  • σελ. 396
  • 20 Νοεμβρίου 2005
  • € 23,32

Περίληψη

Τα Εργαλεία του Φιλοσόφου παρέχουν όλο τον απαραίτητο διανοητικό εξοπλισμό που επιτρέπει σε κάποιον να λάβει μέρος σε μια φιλοσοφική συζήτηση, να επιδοθεί σε μια ανάγνωση ή σε έναν φιλοσοφικό στοχασμό. Καθιστά τις βασικές φιλοσοφικές έννοιες προσβάσιμες σε φοιτητές, με ένα ασυνήθιστα συνοπτικό και εύληπτο σχήμα. Το καθένα από τα 87 λήμματά του εξηγεί πώς μπορεί κανείς να αξιοποιήσει με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα μια σημαντική έννοια ή μια τεχνική ανάπτυξης επιχειρηματολογίας. Εκκινώντας από τις βασικές αρχές της επιχειρηματολογίας, το βιβλίο απλώνεται στα εργαλεία της αξιολόγησης και της κριτικής, καθώς επίσης και στα όρια της επιχειρηματολογίας και σε ορισμένες μορφές ριζοσπαστικής κριτικής της καθιερωμένης φιλοσοφικής μεθοδολογίας. Γραμμένα με συναρπαστικό ύφος, τα λήμματα διανθίζονται με ζωντανά και απτά παραδείγματα, ενώ συνοδεύονται και με υποδείξεις για πρόσθετη μελέτη. Τούτος ο ιδιοφυής οδηγός μεθόδων και τεχνικών φιλοσοφίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως: ως εισαγωγή στις θεμελιώδεις αρχές του φιλοσοφικού στοχασμού, ως εύληπτο μάθημα φιλοσοφικής μεθόδου, ή ως βιβλίο αναφοράς στο οποίο οι αναγνώστες μπορούν να αναζητήσουν και να βρουν συνοπτικές και σαφείς αναλύσεις κομβικών εννοιών και μεθόδων. Τα Εργαλεία του Φιλοσόφου αποτελούν βασικό ανάγνωσμα όλων όσοι θέλουν να στοχάζονται φιλοσοφικά με τρόπο σωστό. Η ελληνική έκδοση συμπληρώνεται και με ένα παράρτημα ελληνικής βιβλιογραφίας και συνοδεύεται από σημειώσεις του μεταφραστή.

Βιογραφικά στοιχεία

Τζούλιαν Μπαγκίνι

Ο Τζούλιαν Μπαγκίνι είναι επιμελητής και συν-εκδότης του περιοδικού The Philosophers' Magazine. Έχει γράψει εκλαϊκευμένα άρθρα περί φιλοσοφίας στα περιοδικά The Independent, Independent of Sunday και Times Educational Supplement. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου College London (1996).
Βιβλιογραφία

Πήτερ Φοσλ

Ο Πήτερ Φοσλ είναι αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας και διευθυντής ερευνών στο Πανεπιστήμιο της Τρανσυλβάνια (στο Λέξινγκτον του Κεντάκυ). Συνεργάζεται ως τακτικός συντάκτης του περιοδικού The Philosophers' Magazine. Ο Φοσλ αποφοίτησε από τα Πανεπιστήμια Μπάκνελ και Έμορυ. Στη συνέχεια σπούδασε στο LSE και πήρε υποτροφία Fullbright για το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Οι δημοσιεύσεις του αναφέρονται στον Χιουμ, στον σκεπτικισμό και σε θέματα ιστορίας της φιλοσοφίας.
Βιβλιογραφία