«Νεοελληνική Γραμματική για Έλληνες και ξένους» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νεοελληνική Γραμματική για Έλληνες και ξένους

Κανόνες – Πίνακες – Ασκήσεις και βοηθητικό υλικό

Δεύτερη έκδοση συμπληρωμένη

Νεοελληνική Γραμματική για Έλληνες και ξένους
  • ISBN: 978-960-03-3797-6
  • eudoxus logo Εύδοξος: 12867648
  • σελ. 304
  • Επανέκδοση
  • 30 Σεπτεμβρίου 2004
  • € 15,90

Περίληψη

Το βιβλίο αυτό εστιάζει την προσοχή στα κυριότερα κεφάλαια και στα προβλήματα που συνδέονται με τα συχνότερα σήμερα γραμματικά, ορθογραφικά, εντέλει γλωσσικά και εκφραστικά λάθη. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο δεν επιμένει τόσο σε γραμματικούς τύπους και απαρίθμηση κανόνων. Έχει ως στόχο να ξαναβρεί την επαφή της γραμματικής με τη γλώσσα, ως ζωντανό και εξελισσόμενο οργανισμό. Τη γλώσσα ως καθημερινή ανάγκη για σωστή έκφραση, μακριά από τη λεξιπενία, που δυστυχώς μας διακρίνει πλέον, αλλά και από τις τόσες γλωσσικές αγκυλώσεις, τα λάθη ή την αμηχανία που συναντάμε σχεδόν παντού γύρω μας. Μέσα από καθημερινά κείμενα και παραδείγματα προτάσεων και εκφράσεων εντοπίζει τα συνηθέστερα λάθη, ώστε να οδηγήσει σε μια πλούσια, χειμαρρώδη και χωρίς «στρεβλώσεις» της γλώσσας γραπτή και προφορική έκφραση. Αντιμετωπίζει λοιπόν τη γραμματική όχι ως αποκομμένη και αποστεωμένη «γνώση», αλλά ως έναν από τους πυλώνες στη διαδικασία ουσιαστικής εκμάθησης της γλώσσας.
Χωρίζεται σε τρία μεγάλα κεφάλαια, με μια διαίρεση που επιλέχθηκε σκόπιμα, για να δίνει συγχρόνως αυτοτέλεια αλλά και ενότητα στο όλο εγχείρημα: κανόνες και πίνακες – ποικιλία ασκήσεων (άλλες λιγότερο κι άλλες περισσότερο «σχολικές», για να δίνεται η δυνατότητα επιλογής) – χρήσιμο συμπληρωματικό υλικό.
Τέλος, σε ξεχωριστό ένθετο, υπάρχει διόρθωση των ασκήσεων. Αποτελεί ένα χρηστικό εργαλείο και παράλληλα μια εκπαιδευτική πρόταση, κυρίως για μαθητές και καθηγητές Γυμνασίου, στο πλαίσιο του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος ή της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Δεν περιορίζεται όμως σ' αυτό το κοινό. Απευθύνεται και σε ενήλικες, Έλληνες και ξενόγλωσσους, που για τη δουλειά τους, τη βοήθεια προς τα παιδιά τους και χίλιους δυο άλλους λόγους, επιθυμούν τη σωστή χρήση της γραμματικής και της γλώσσας. Σ' αυτό το κοινό παραδίδεται, με διάθεση για προσθήκες και βελτιώσεις.

Βιογραφικά στοιχεία

Ρένα Μπρισίμη-Μαράκη

Η Ρένα Μπρισίμη-Μαράκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960, αλλά η καταγωγή της είναι από τον Βόλο. Φοίτησε στη Σχολή Ουρσουλινών και σπούδασε Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (κλασικό τμήμα), απ' όπου αποφοίτησε το 1982. Ασχολήθηκε στη συνέχεια με τη μετάφραση και τη δημοσιογραφία. Είναι κάτοχος Sorbonne II (Histoire de l' art) και Diplôme spècial de traducteur (Littèrature) στη γαλλική γλώσσα, καθώς επίσης First Certificate και Intermediate degree of Riddley Hall-Cambridge στην αγγλική. Το 1987 παρακολούθησε ειδικά μαθήματα για animateurs στο Remscheid της Γερμανίας. Από το 1990 εργάζεται ως καθηγήτρια Νέων Ελληνικών και Ιστορίας στο Lycèe Franco-hellènique Eugéne Delacroix (Ελληνογαλλικό σχολείο Eυγένιος Nτελακρουά – γαλλικό και διεθνές τμήμα), όπου είναι και συντονίστρια του τομέα της. Διδάσκει κυρίως σε δίγλωσσους μαθητές. Έχει γράψει άρθρα για τη δίγλωσση εκπαίδευση και συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε ημερίδες και συνέδρια. Επίσης, ήταν ομιλήτρια σε σεμινάρια Ελληνικής Ιστορίας για στελέχη επιχειρήσεων. Έχει κυκλοφορήσει τα βιβλία Ένας αιώνας Ελλάδα – Μια διαφορετική προσέγγιση στη σχολική Ιστορία (2000), Νεοελληνική γραμματική (2002) και Νέο Λεξικό – Ομαλά και ανώμαλα ρήματα της αρχαίας ελληνικής: η τέχνη της κλίσης τους (2004), και τα τρία από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Από το 1986 είναι παντρεμένη με τον Νίκο Μαράκη και έχει δύο παιδιά.
Βιβλιογραφία