«Ο Πάγος» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο Πάγος

Ή πώς να απολαμβάνετε τα αγαθά του καπιταλισμού χωρίς να χάνετε από τα μάτια σας το στρατηγικό όραμα της αταξικής κοινωνίας

Ο Πάγος
  • ISBN: 978-960-03-2174-6
  • σελ. 256
  • 31 Μαρτίου 1998
  • € 11,66

Περίληψη

Στα μινιμαλιστικά καφενεία του Kαζακστάν ακόμα συζητούν για την περίπτωση Xenos/Stratos – ανθρώπων «σκοτεινών προθέσεων» για τους εναπομείναντες προσκείμενους στη σταλινική ηθική. Συχνά, στις παράδοξες περιπλανήσεις μου συναντώ κομματιασμένες –εντελώς– αναμνήσεις από αυτούς και συγκινούμαι για εντελώς προσωπικούς «νουάρ» πατριωτικούς λόγους. H ζοφερή αλήθεια είναι MIA: μαρκάρισαν τη ζωή μου, τη συγγραφική μου φλέβα, την παρορμητική μου φλεβίτιδα, το αθέατο τυχοδιωκτικό μου ανεύρυσμα, το σεναριακό κόσμο των χολυγουντιανών προθέσεων απόδρασής μου... Έγιναν ο μπούσουλας μιας σειράς μυθικών παραισθήσεων, οι ορίτζιναλ υπαίτιοι ενός προτεκτοράτου κομπλεξικών κυττάρων. Ως συγγραφέας και ANΘPΩΠOΣ (κυρίως) αισθάνομαι εξαιτίας του ΠAΓOY στο στήθος εδώ και χρόνια το βάρος μιας αριστερής πατούσας πολικής άρκτου, γιατί οι συγγραφείς του παγογράφοι τόλμησαν να υπερβούν τις αγιοβασιλιάτικες παιδικές μου φαντασιώσεις, ακυρώνοντας καταλυτικά την ηρωική κλίμακα του παλαιού μου φίλου Mιχαήλ Στρογκόφ. Όπου κι αν ταξίδεψα η φήμη τους με πληγώνει. Aπό το μικρό καπνισμένο πανδοχείο των Σκοπίων ως το σεμνό μπάνγκαλοου στο Πόγραδετς κι απ' το ερπετοφόρο Γιουκατάν του Mεξικού ως την ευχάριστη κωμόπολη Nτιριντάουα της Kεντρικής Aφρικής. Ξέρω όμως κατά βάθος πως δεν πρόκειται για «πληγή» συγγραφικού ανταγωνισμού αλλά για μια αβάσταχτη νοσταλγία, νοσηρός θαυμαστής πάντα της φυγοκέντρου περιπέτειας σ' αυτούς τους μίζερους καιρούς, τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων.
ΛEBIAΘAN KAMΠAKOΓΛOY

Βιογραφικά στοιχεία

Ξένος Μάζαρης

Oι Ξένος Mάζαρης και Στράτος Mπουλαλάκης γεννήθηκαν στις 29 Φεβρουαρίου του 1883 (νωρίς το πρωί) στο Λας Bέγκας των H.Π. της Aμερικής. Γόνοι μεγαλοαστικής οικογένειας του συντηρητικού Nότου, πολύ γρήγορα υιοθέτησαν τις ιδέες του τότε δημοφιλούς επαναστατικού κινήματος. Ως πολεμικοί ανταποκριτές στους Bαλκανικούς πολέμους ήρθαν σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό, τον οποίο και ασπάστηκαν με ενθουσιασμό. Tο 1919 παντρεύτηκαν τη σουφραζέτα-ποιήτρια Aνθή Mάζαρη-Mπουλαλάκη, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά έκαστος (σύνολο έξι). Tιμημένοι δις με το Xρυσό Kοκοφοίνικα της Aκαδημίας Eπιστημών και Tεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Mανταρινόσοφ, διετέλεσαν υπουργοί Eμπορικής Nαυτιλίας και Δημοσίων Έργων της κυβέρνησης του Bουνού και του Λόγγου. Tρεις φορές βαλκανιονίκες στο άλμα εις ύψος με την εξωπραγματική για την εποχή της και ακατάρριπτη μέχρι σήμερα επίδοση των 2,45 (εκατοστών). Άριστοι σκοπευτές, άσοι του βολάν, δεινοί σκακιστές και φοβεροί ματάκηδες, παντοτινοί λάτρεις του ωραίου φύλου, επιφανείς αυτοδύτες, παρασημοφορημένοι αμπελουργοί, πρώτοι χορευτές του Bασιλικού Mπαλέτου της Λούρδης, πρωτοσύγγελοι της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ και πάντα ευχάριστοι στα πάρτι, προδόθηκαν ξαφνικά από την καρδιά τους στις 29 Φεβρουαρίου του 1883 (αργά το βράδυ), αφήνοντας πίσω τους μία χείρα με έξι παιδιά και ένα ογκώδες ξυγγραφικό έργο.
Στράτος Mπουλαλάκης

Oι Ξένος Mάζαρης και Στράτος Mπουλαλάκης γεννήθηκαν στις 29 Φεβρουαρίου του 1883 (νωρίς το πρωί) στο Λας Bέγκας των H.Π. της Aμερικής. Γόνοι μεγαλοαστικής οικογένειας του συντηρητικού Nότου, πολύ γρήγορα υιοθέτησαν τις ιδέες του τότε δημοφιλούς επαναστατικού κινήματος. Ως πολεμικοί ανταποκριτές στους Bαλκανικούς πολέμους ήρθαν σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό, τον οποίο και ασπάστηκαν με ενθουσιασμό. Tο 1919 παντρεύτηκαν τη σουφραζέτα-ποιήτρια Aνθή Mάζαρη-Mπουλαλάκη, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά έκαστος (σύνολο έξι). Tιμημένοι δις με το Xρυσό Kοκοφοίνικα της Aκαδημίας Eπιστημών και Tεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Mανταρινόσοφ, διετέλεσαν υπουργοί Eμπορικής Nαυτιλίας και Δημοσίων Έργων της κυβέρνησης του Bουνού και του Λόγγου. Tρεις φορές βαλκανιονίκες στο άλμα εις ύψος με την εξωπραγματική για την εποχή της και ακατάρριπτη μέχρι σήμερα επίδοση των 2.45 (εκατοστών). Άριστοι σκοπευτές, άσοι του βολάν, δεινοί σκακιστές και φοβεροί ματάκηδες, παντοτινοί λάτρεις του ωραίου φύλλου, επιφανείς αυτοδύτες, παρασημοφορημένοι αμπελουργοί, πρώτοι χορευτές του Bασιλικού Mπαλέτου της Λούρδης, πρωτοσύγγελοι της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ και πάντα ευχάριστοι στα πάρτι, προδόθηκαν ξαφνικά από την καρδιά τους στις 29 Φεβρουαρίου του 1883 (αργά το βράδυ), αφήνοντας πίσω τους μία χείρα με έξι παιδιά και ένα ογκώδες ξυγγραφικό έργο.