«Από την προανάγνωση στην ανάγνωση» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Από την προανάγνωση στην ανάγνωση

Οδηγός για γονείς και εκπαιδευτικούς

Από την προανάγνωση στην ανάγνωση
  • ISBN: 978-960-03-2074-9
  • eudoxus logo Εύδοξος: 16908
  • σελ. 280
  • 5 Ιανουαρίου 1998
  • € 15,90

Περίληψη

Όταν ένα παιδί γεννιέται σε μια εγγράμματη κοινωνία και ζει περικυκλωμένο από χιλιάδες γραπτά μηνύματα, ξεφυλλίζει βιβλία και περιοδικά, παρατηρεί συσκευασίες προϊόντων, βλέπει διαφημίσεις και ακούει ιστορίες, αποκτά φυσικά και αβίαστα πολύτιμες αναγνωστικές γνώσεις και εμπειρίες. Αρκεί να υπάρχει πάντα κοντά του ο έμπειρος ενήλικος, που θα το βοηθήσει να ξεκλειδώσει τα μυστικά του γραπτού λόγου. Αρχικά οι γονείς, στη συνέχεια οι νηπιαγωγοί και λίγο αργότερα οι δάσκαλοι θα συντροφεύσουν το μικρό παιδί σε ένα ταξίδι χωρίς τέλος, που αρχίζει με τη γέννηση και οδηγεί στη χαρά της ανάγνωσης.
Tο βιβλίο αφορά τους νηπιαγωγούς, τους δασκάλους και τους γονείς: Oι γονείς μέσα στο ίδιο τους το οικογενειακό περιβάλλον, χωρίς ιδιαίτερο κόπο κι έξοδα, έχουν χίλιους τρόπους, χίλια μέσα να εμπλέξουν τα μικρά παιδιά σε αναγνωστικά παιχνίδια. Oι νηπιαγωγοί θα βελτιώσουν και θα πολλαπλασιάσουν τις αναγνωστικές γνώσεις των παιδιών, συνεχίζοντας μια προσπάθεια που άρχισε στο σπίτι.
Το βιβλίο αφορά και τους δασκάλους. Προτάσεις για αναγνωστικές δραστηριότητες με εμφανή σκοπό, εγχειρίδια ανάγνωσης με ουσιαστικό περιεχόμενο και ασκήσεις που διασκεδάζουν συντελούν ώστε τα παιδιά όχι μόνο να μάθουν ανάγνωση αλλά και να θέλουν να διαβάζουν.

Βιογραφικά στοιχεία

Αγγελική Γιαννικοπούλου

Η Αγγελική Γιαννικοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε λογοτεχνία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και παιδαγωγικά στη Σχολή Νηπιαγωγών Αθηνών. Το 1989 πήρε Μάστερ εκπαίδευσης (M.Εd) από το Πανεπιστήμιο του Hull (Αγγλία), ενώ το 1992 απέκτησε το διδακτορικό της δίπλωμα από το ίδιο Πανεπιστήμιο με θέμα της διατριβής της, Οι αισώπειοι μύθοι και η αγωγή των παιδιών με ειδική αναφορά στις ηλικίες τέσσερα έως έξι.
Αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά και στην Αγγλία κυκλοφορεί το βιβλίο της Fables and Children: Form and Function. Aσχολείται με θέματα εικονογράφησης παιδικών βιβλίων, με ζητήματα αφήγησης ιστοριών, πρόσληψης και κατανόησης παραμυθιών, καθώς και με θέματα (προ)ανάγνωσης. Από το 1996 διδάσκει στο Tμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Βιβλιογραφία