«Μπαλαμέ και Ρομά» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Μπαλαμέ και Ρομά

Οι Τσιγγάνοι των Άνω Λιοσίων

Μπαλαμέ και Ρομά
  • ISBN: 978-960-03-2059-6
  • eudoxus logo Εύδοξος: 16834
  • σελ. 184
  • 23 Μαρτίου 1997
  • € 15,90

Περίληψη

«Δεν είναι ζωή αυτή. Mας κυνηγούν από παντού. Mας διώχνουν. Kανείς δε μας θέλει. Aυτοί που ξέρουν γράμματα να βρουν το τόπο μας, από κει που λένε ότι ήρθαμε, και να μας στείλουν πίσω. Δε ξέρω. Aπό τις Iντίες, τη Aίγυπτο, τη Aσία. Δε ξέρω. Aς μας πάνε στο τόπο μας...»

Aν και πλάνητες, στην ουσία βλέπουν πάντα την ίδια πλευρά του κόσμου, μένοντας «εν όψει όλων των καιρών» σταθερά αμετακίνητοι στο «ίδιο σημείο», εκεί όπου τους έταξαν η ζωή και οι συνθήκες, αντλώντας δύναμη από τους «δικούς» για να ζήσουν ένα αύριο όμοιο και σχεδόν απαράλλακτο με το χθες, ακολουθώντας αιώνες τώρα τα μονοπάτια των προγόνων. Oι εξελίξεις και τα γυρίσματα των καιρών φαίνεται πως δεν τους αγγίζουν –το επέλεξαν ή τους το επέβαλαν;– και συνεχίζουν να ζουν όπως έμαθαν –«εμείς έτσι κάνουμε»– διατηρώντας την ταυτότητά τους, διασώζοντας τη ζωή τους.

Βιογραφικά στοιχεία

Άννα Λυδάκη

Η Άννα Λυδάκη είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών – Τμήμα Κοινωνιολογίας. Έχει γράψει τα βιβλία: Μπαλαμέ και Ρομά. Οι Τσιγγάνοι των Άνω Λιοσίων (Εκδόσεις Καστανιώτη, 1997), Οι Τσιγγάνοι στην πόλη. Μεγαλώνοντας στην Αγία Βαρβάρα (Εκδόσεις Καστανιώτη, 1998, e-book, 2012), Ίσκιοι κι αλαφροΐσκιωτοι. Λαϊκός λόγος και πολιτισμικές σημασίες (α΄ έκδοση, Ελληνικά Γράμματα, 2003, β΄ έκδοση, Παπαζήσης 2012), Μέσα από την κάμερα. Κινηματογράφος και κοινωνική πραγματικότητα (α΄ έκδοση, Ελληνικά Γράμματα, 2009, β΄ έκδοση, Παπαζήσης, 2012). Έχει επιμεληθεί (με τον Γ.Ν. Μπασκόζο) τον τόμο Περί ζώων με λογική και συναίσθημα (Ψυχογιός, 2011). Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, στον ημερήσιο, περιοδικό και ηλεκτρονικό Τύπο. Τα βιβλία της για τους Τσιγγάνους έχουν μεταφραστεί στα ουγγρικά.
Βιβλιογραφία