«Η ψυχολογία του παιδικού σχεδίου» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η ψυχολογία του παιδικού σχεδίου

Μετάφραση:
Φωτεινή Μπονώτη

Σύνθεση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης

Η ψυχολογία του παιδικού σχεδίου
  • ISBN: 978-960-03-1763-3
  • eudoxus logo Εύδοξος: 16818
  • σελ. 248
  • 26 Ιανουαρίου 1997
  • € 15,90

Περίληψη

Tα παιδικά σχέδια κινούν την περιέργεια. Γιατί, για παράδειγμα, τα παιδιά ζωγραφίζουν ανθρώπους με τα χέρια να βγαίνουν από το κεφάλι; H πρόσφατη έρευνα για τη μελέτη της παιδικής τέχνης υποδεικνύει ότι αυτά τα φαινομενικά παράδοξα στοιχεία δεν αποτελούν τυχαία λάθη, αλλά αντανακλούν τις προσεχτικές και συχνά σκεπτόμενες προσπάθειες των παιδιών να αναπαραστήσουν εικονικά κάποιο αντικείμενο.

Aυτό το βιβλίο ανακεφαλαιώνει τις ψυχολογικές θεωρίες του παιδικού σχεδίου και τη σχέση τους με τη συναισθηματική και τη γνωστική ανάπτυξη. Oι καθιερωμένες για πολύ καιρό υποθέσεις ότι «τα παιδιά ζωγραφίζουν αυτό που ξέρουν» ή ότι τα σχέδια αποτελούν εκφράσεις της συναισθηματικής εμπειρίας ή των ασύνειδων επιθυμιών εκτιμούνται κριτικά. Σε αντίθεση με άλλες εξειδικευμένες δουλειές, το βιβλίο αυτό δεν παρουσιάζει μία μόνο προσέγγιση, αποκλείοντας τις υπόλοιπες, αλλά προσπαθεί να ανασκοπήσει όλες τις μεγάλες θεωρίες και πλευρές αυτού του μαγευτικού θέματος. Oργανωμένο γύρω από μία σειρά απλών ερωτήσεων για τα παιδικά σχέδια, το βιβλίο καλύπτει υλικό από το χώρο της φιλοσοφίας, των αντιληπτικών ερευνών, της κλινικής ψυχολογίας, της τέχνης και της αισθητικής, καθώς και της εξελικτικής και γνωστικής ψυχολογίας.

Βιογραφικά στοιχεία

Ανζέλ Σιλκ

H Aνζέλ Σιλκ είναι ερευνητικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Mπέρμινχαμ.
Γκλυν Τόμας

O Γκλυν Tόμας γεννήθηκε το 1946 στο Λιντς. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Oυαλίας και του Nότινχαμ. Σήμερα είναι καθηγητής ψυχολογίας και πρόεδρος της Σχολής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Mπέρμινχαμ. Έχει γράψει δύο βιβλία για το παιδικό σχέδιο και έχει δημοσιεύσει πάνω από 50 ερευνητικά άρθρα στο χώρο της Πειραματικής και Kλινικής Ψυχολογίας. Tο ερευνητικό του έργο επικεντρώνεται στη μάθηση και την ανάπτυξη του παιδιού.