«Θυμάσαι, πατέρα;» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Θυμάσαι, πατέρα;

Μυθιστόρημα

Στο εξώφυλλο: Μαρία Παπαφίλη, «Πρόσκληση Νο 1», 1989

Θυμάσαι, πατέρα;
  • ISBN: 978-960-03-1255-3
  • σελ. 214
  • 21 Μαΐου 1994
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Κάτω από απόμακρους λυπητερούς ήχους, μέσα στη σιωπή ενός βραχνού κλαρίνου που κλαίει και καταμεσής στην αγριάδα ενός σκληρού τοπίου μιας ορεινής μικρής κλειστής κοινωνίας ενός χωριού της Ρούμελης, στην καθαρότητα και στη λαμπεράδα του χιονιού, από τα μάτια της ψυχής ενός παιδιού γεννημένου στη δίνη της εμφυλιοπολεμικής Ελλάδας, παρακολουθούμε τις συγκρούσεις ανάμεσα σε μεγάλα ανθρώπινα πάθη, σε ήθη και έθιμα αξεπέραστα, σε αξίες ανεξαργύρωτες, στηριγμένες στον άνθρωπο. Μικρές ή μεγάλες επαναστάσεις, συγκρούσεις νικητών και ηττημένων του Εμφύλιου. Όλα αυτά ιδωμένα με μια δύναμη ψυχής και μια απέραντη τρυφεράδα.
Γλώσσα μακρυγιαννική, κοφτερή σαν καλοακονισμένο μαχαίρι. Χαρακτήρες άγριοι σαν φθινοπωρινός βοριάς. Ένα βασικό ταξικό ένστικτο από χώμα και νερό, που εισχωρεί σαν λοστάρι για να ξεκολλήσει την πέτρα απ’ την πέτρα.

Βιογραφικά στοιχεία

Βασίλης Κολοβός

Ο Βασίλης Κολοβός γεννήθηκε το 1946 στο ορεινό χωριό Πετρωτό της Φθιώτιδας, στην επαρχία Δομοκού. Από τα δώδεκα χρόνια του εργάστηκε σε βιβλιοπωλείο, κουρείο, ραφτάδικο, μπακάλικο, καφενείο, σε διάφορα εργοστάσια και στις οικοδομές. Πήγε στο νυχτερινό Γυμνάσιο. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών το 1967.

Άρχισε να ασκεί το επάγγελμα του ηθοποιού το 1972. Έπαιξε με πάρα πολλούς θιάσους σε περισσότερες από εκατό παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Πήρε μέρος σε δεκαπέντε κινηματογραφικές ταινίες και είκοσι τηλεοπτικά σίριαλ. Παράλληλα με την επαγγελματική του δραστηριότητα, ασχολήθηκε και με τα συνδικαλιστικά προβλήματα των ηθοποιών επί τριάντα χρόνια. Διετέλεσε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Η επαφή του με το λαϊκό κίνημα άρχισε όταν έκανε τα πρώτα του μεροκάματα και συνεχίζεται ακόμη.

Το πρώτο του μυθιστόρημα, Θυμάσαι, πατέρα;, κυκλοφόρησε το 1994. Το δεύτερο, με τίτλο Η αυλή με τα σπασμένα όνειρα, το 1998, οι Αγίες των ημερών τους το 2001, Το καλοκαίρι μάς προσπέρασε το 2003 και το Μη φοβάσαι, εγώ είμαι εδώ το 2007. Το Θυμάσαι, πατέρα; επιλέχθηκε το 1998 να είναι για τέσσερα χρόνια η βασική διδακτέα ύλη στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, στο Τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας, μαζί με τον Επιτάφιο του Ρίτσου, την Αυλή των θαυμάτων του Καμπανέλλη και τη Σαρκοφάγο του Ιωάννου.

Επισκέφθηκε το Σίδνεϊ τέσσερις φορές, προσκεκλημένος από την εκεί ελληνική κοινότητα. Μίλησε στα παιδιά για το βιβλίο του και έδωσε τις διαλέξεις: «Γιάννης Ρίτσος, ο ποιητής της Ειρήνης», «Η Επανάσταση του ’21 και ο στρατηγός Μακρυγιάννης», «Κώστας Βάρναλης, ο οδηγητής του λαού μας» και «Φώτης Αγ­γουλές, ο λαϊκός μας ποιητής».
Βιβλιογραφία