«Ανθρωπολογία και ανθρωπολόγοι» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ανθρωπολογία και ανθρωπολόγοι

Η σύγχρονη βρετανική σχολή

Επιστημονική επιμέλεια - Εισαγωγικό σχόλιο: Ευθύμιος Παπαταξιάρχης

Μετάφραση:
Χριστίνα Μιχαλοπούλου-Βεΐκου

Η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι από το βιβλίο του B. Malinowski, «The Sexual Life of Savages in North Western Melanesia», Λονδίνο: Routledge and Kegan Paul, 1929.

Ανθρωπολογία και ανθρωπολόγοι
  • ISBN: 978-960-03-1143-3
  • eudoxus logo Εύδοξος: 16726
  • σελ. 360
  • 22 Μαΐου 1989
  • € 21,20

Περίληψη

Ο Άνταμ Κούπερ μας ξεναγεί με χιούμορ και ιστορική ακρίβεια σε πρόσωπα και πράγματα της σύγχρονης ευρωπαϊκής ανθρωπολογίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στη βρετανική σχολή των Malinowski, Radcliffe-Brown, Firth, Fortes, Evans-Pritchard και Leach, όπως και στις ανταλλαγές της με τα μεγάλα ρεύματα της γαλλικής κοινωνικής θεωρίας των Durkheim, Mauss και Lévi-Strauss. Με γλαφυρότητα και ένταση διηγείται τις περιπέτειες της ηρωικής γενιάς των ανθρωπολόγων, καθώς διευρύνουν την επικράτεια της δυτικής σκέψης, προσαρτώντας με τις θεωρίες τους για την ανταλλαγή, τη συγγένεια ή το γάμο, τον τοτεμισμό, τη μαγεία ή την τελετουργική βία τους κόσμους των Μελανησίων και Αυστραλών, των Ινδών ή των Αφρικανών, τους κόσμους της Ανατολής. Επίσης περιγράφει την εντυπωσιακή θεσμική ανάπτυξη της ανθρωπολογίας σε συνδυασμό με το ρόλο της στην ύστερη και μετα-αποικιοκρατία.

Ένας στέρεα θεμελιωμένος, εύστοχος και προσεκτικός κριτικός απολογισμός 50 χρόνων ανθρωπολογικής δραστηριότητας, βιογραφία και κριτική εθνογραφία του κλάδου, το βιβλίο αυτό, εικονοκλαστικό και κάποιες φορές ετερόδοξο, ήδη από την πρώτη του έκδοση ανατάραξε τα ήρεμα νερά της αγγλοσαξονικής ανθρωπολογίας, αφού παρουσίασε από τα μέσα τα ιερά πρόσωπα στις ανθρώπινες διαστάσεις τους.

Βιογραφικά στοιχεία

Άνταμ Κούπερ

Ο Άνταμ Κούπερ γεννήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ το 1941 και σπούδασε στα πανεπιστήμια του Witwatersrand και του Cambridge. Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια της Ουγκάντα, της Μεγάλης Βρετανίας, της Σουηδίας, της Ολλανδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει κάνει εθνογραφική επιτόπια έρευνα στην Botswana και στην Jamaica. Από το 1986 είναι καθηγητής της κοινωνικής ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Υπήρξε ιδρυτικός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κοινωνικών Ανθρωπολόγων. Στα έργα του συμπεριλαμβάνονται τα Wives for Cattle (1982), South Africa and the Anthropologist (1987), The Invention of Primitive Society (1988) και The Social Science Encyclopedia (επιμέλεια με την J. Kuper). Υπήρξε επίσης εκδότης του Current Anthropology.