«Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο

Και άλλες κλινικές ιστορίες

Μετάφραση:
Κώστας Πόταγας

Μακέτα εξωφύλλου: Μαρία Κωνσταντακάκη

Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο
  • ISBN: 978-960-03-0475-6
  • σελ. 288
  • 13 Ιουλίου 1990
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Στο εκπληκτικό του βιβλίο ο Όλιβερ Σακς, «ένας από τους μεγαλύτερους κλινικούς συγγραφείς του 20ού αιώνα» (The New York Times), διηγείται τις ιστορίες ασθενών χαμένων μέσα στον παράξενο λαβύρινθο των νευρολογικών διαταραχών. Ο Άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο είναι οι ιστορίες ανθρώπων που πάσχουν από περίεργες εκτροπές της αντίληψης και της νόησης: ασθενείς χωρίς μνήμη και με χαμένο παρελθόν· ασθενείς που δεν αναγνωρίζουν τους γνωστούς τους ανθρώπους και τα πιο κοινά αντικείμενα· που τα μέλη τους τους έχουν γίνει ξένα· άνθρωποι που έχουν αποκλειστεί σαν καθυστερημένοι και εντούτοις είναι προικισμένοι με αλλόκοτα καλλιτεχνικά ή μαθηματικά ταλέντα.

Αν και ασύλληπτα παράξενες, οι διηγήσεις αυτές παραμένουν, χάρη στην υπέροχη διήγηση του Όλιβερ Σακς, βαθιά ανθρώπινες μελέτες της ζωής που πολεμά ενάντια σε απίστευτες εκτροπές. Ο Σακς-συγγραφέας δεν παύει να είναι πριν απ' όλα θεραπευτής – και αυτό σημαίνει ότι ποτέ δε χάνει από το βλέμμα του την τελική ευθύνη της ιατρικής: «το πάσχον, βασανισμένο και αγωνιζόμενο ανθρώπινο ον».

«Το πιο συναρπαστικό βιβλίο του Δρ Σακς... Οι διηγήσεις του είναι τόσο υποβλητικές, που πολλές από αυτές χρησιμεύουν σαν απόκοσμες μεταφορές όχι μόνο για την κατάσταση της σύγχρονης Ιατρικής αλλά για την κατάσταση του σύγχρονου ανθρώπου».

New York Magazine

Βιογραφικά στοιχεία

Όλιβερ Σακς

Ο Όλιβερ Σακς γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1933 και σπούδασε στο Λονδίνο, στην Οξφόρδη, στην Καλιφόρνια και στη Νέα Υόρκη. Μετά από μια μακρά περίοδο έρευνας στη νευροχημία και στη νευροφυσιολογία, επέστρεψε στην κλινική ιατρική. Είναι καθηγητής της κλινικής νευρολογίας στο Albert Einstein College of Medicine της Ν. Υόρκης. Τα βιβλία του, Migraine, Awakenings (ελλ. έκδοση Εκδ. Καστανιώτη), A Leg to Stand on, Seeing Voices, The Man Who Mistook His Wife for a Hat (ελλ. έκδοση Εκδ. Καστανιώτη), εμπνέονται από την κλινική του εμπειρία και αποτελούν γλαφυρές περιγραφές νευρολογικών αρρώστων και αναλύσεις της εγκεφαλικής λειτουργίας.